Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας: Μέτρα προφύλαξης από άγρια ζώα ιδιαιτέρως αρκούδας

25 Ιουνίου 2019
15:22

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας λόγω της αυξημένης εποχικής δραστηριότητας των άγριων ζώων ιδιαιτέρως αρκούδας πλησίον κατοικημένων περιοχών/οικισμών και στα πλαίσια εφαρμογής του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας και ανθρώπου, συστήνει τη λήψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από την προσέγγιση άγριων ζώων-αρκούδας και την ορθή διαχείριση του φαινομένου.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης όπως τα παρακάτω προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές :

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

  • Έγκαιρη συλλογή καρποφόρων δέντρων και αποφυγή συγκέντρωσης δεύτερης διαλογής καρπών εντός ορίων των καλλιεργειών ή παράνομα σε δασικές εκτάσεις.

  • Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.

  • Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.

  • Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

  • Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.

  • Καθαρισμός οικοπέδων, καλλιεργειών ή άλλων εγκαταστάσεων από πυκνή βλάστηση καθώς και καθαρισμός υπολειμμάτων από περυσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε χωράφια.

  • Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.

  • Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.

  • Αποφυγή ρίψης οικιακών απορριμμάτων σε σκουπιδότοπους και διατήρησης αυτών κοντά σε κατοικημένες περιοχές/οικισμούς.

  • Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας :

  • Δεν τρέχουμε

  • Μένουμε ακίνητοι

  • Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κλπ.

  • Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα

  • Φροντίζουμε να κάνουμε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο.

Σε περίπτωση εμφάνισης άγριου ζώου-αρκούδας, παρακαλείστε να καλέσετε άμεσα τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ή τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις.

10 σχόλια

  • Δηλαδή να κάνουμε τους πεθαμένους όπως όταν μπει κλέφτης στο σπίτι μας. Δηλαδή η δουλειά της πολιτείας και δη της περιφέρειας ή του δήμου Εορδαίας (πιο συγκεκριμένα) ποια ακριβώς είναι; Να βγάζουν θεωρητικές ανακοινώσεις και να μας προτρέπουν να κάνουμε τους πεθαμένους; Εάν υπάρξει ανθρώπινο θύμα και χαθεί ζωή ποιος θα φταίει όταν σε περιοχές π.χ Δροσερό, Μηλοχώρι έχουν εμφανιστεί εκατοντάδες φορές και έχουν σκοτώσει και διάφορα ζωντανά; Σαν δεν ντρέπεστε όλοι εσείς που κυβερνάτε τον τόπο για να λύνεται προβλήματα και δη σοβαρά όπως αυτό…

    • Για συνέχισε ρε Λάκη να δούμε που θα μας βγάλει…. Δηλαδή αν εσύ ήσουν αρμόδιος τί θα έκανες; Θα ξαναεξαφάνιζες τις αρκούδες;;; μάλλον εεε..;; Οπότε ευτυχώς είσαι ο Λάκης και δεν είσαι αρμόδιος.

      • Μετά τις σκυλόφιλες δυστυχώς μας βρήκαν και οι αρκουδόφιλοι. Ρε την δυστυχία που έχουμε να ζήσουμε. Με τους δήθεν και τους άλλους δήθεν που βάζουν επάνω και από την ασφάλεια των ανθρώπων τα άγρια ζώα, που παρεπιπτώντος αυτοί δημιουργούν το πρόβλημα σήμερα καθώς παλαιότερα δεν υπήρχε σε αυτές τις περιοχές.

  • Κανονικα πρεπει να ορισετε 3ψηφιο τηλεφωνικο αριθμο για αμεση επεμβαση. Που να το βρουμε το τηλ διευθυνσης δασων κ δασαρχειο σποκεντρωμενης διοικησης ηπειρου. Μας δουλευετε;

    • Ή τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις λέει…. Το 100… Γιου νόου εκατό;;; ς Άιντε κι εσύ κι ο άλλος από πάνω…. Τετραπέρατοι… Στο κράξιμο πρώτοι είστε.

  • Εάν θα ήμασταν σοβαροί, τις αρκούδες που απειλούν ανθρώπινες ζωές και ζωές οικόσιτων ζώων θα τις είχαν ναρκώσει και μεταφέρει σε καταφύγιο άγριων ζώων π.χ Αρκτούρος. Αλλά όπως σε όλα τα άλλα έτσι και εδώ είμαστε εγκληματικά υποανάπτυκτοι. Μέχρι να γίνει το κακό φυσικά…
    Υ.Γ Στην περιοχή του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, του Δροσερού, της Αναρράχης και του Μηλοχωρίου υπάρχουν αυτήν την στιγμή επικίνδυνες αρκούδες, το Δασαρχείο, η Περιφέρεια και οι Αρκτούρος και η Καλλιστώ, ο δήμος Εορδαίας τα γνωρίζουν

    • Πόσες επιθέσεις με τραυματισμό θυμάσαι να άκουσες στη ζωή σου από αρκούδα στην Ελλάδα; Μια; Δύο; Ξέρεις πόσους νεκρούς έχουμε από τροχαία δυστυχήματα; Καλύτερα να απαγορεύσουν τα αυτοκίνητα. Τί λες;

      • Αυτό τι σημαίνει βρε στόκε; Ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές μέχρι να συμβεί το μοιραίο με ανθρώπινες ζωές. Ρε τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτήν την υποανάπτικτη κοινωνία.
        Υ.Γ Εάν είσαι από αυτούς που φαντάζομαι απλά κάνε την δουλειά σου και νάρκωσε και μετέφερε σε καταφύγιο τις επικίνδυνες αρκούδες που κάνουν ζημιές και είναι θέμα χρόνου να επιτεθούν σε άνθρωπο. Ενημερώθηκες και υπάρχουν στοιχεία.

  • Από τις αρκούδες που βολτάρουν από κόμμα σε κόμμα και τελευταία κατέληξαν στο σύριζα ποιος θα μας προστατεύσει;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.