ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις τελευταίες εξελίξεις με τα οικονομικά της ΔΕΗ Α.Ε

25 Ιουνίου 2019
19:44

Τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ Α.Ε κρύβουν από πίσω τον ανελέητο ανταγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κλάδο της ενέργειας. Ανταγωνισμός που ως στόχο έχει να διασφαλίσει τεράστια κέρδη για τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΗ Α.Ε υποχρεούται να πουλάει τζάμπα ρεύμα στις άλλες επιχειρήσεις, ώστε εκείνοι με την σειρά τους να το πουλάν πανάκριβα στους καταναλωτές. Παράλληλα οι σχεδιασμοί και η υλοποίηση τους για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ Α.Ε στην λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και ο περιορισμός της αξιοποίησης του λιγνίτη με στόχο το 2030 να είναι στο 17%, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ακόμα και η υπερσύχρονη μονάδα που κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V κινδυνεύει να βρεθεί εκτός παραγωγής λόγω ΑΔΙ (Άδεια Διαθεσιμότητας Ισχύος) καθώς η διαπάλη στο εσωτερικό της ΕΕ οξύνεται για το ποια μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να προωθηθεί. Η ΔΕΗ Α.Ε σε αυτό το πεδίο δεν κάθετε με σταυρωμένα τα χέρια για αυτό άλλωστε σχεδίασε και υλοποιεί επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. Ευρώ τα τελευταία χρόνια (Μονάδα ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα, κοκ) με σκοπό να διασφαλίσει και αυτή την δικιά της κερδοφορία.

Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ είναι για τα μάτια του κόσμου. Άλλωστε συμφωνούν, υλοποίησαν και υλοποιούν την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσουν να το κάνουν και την επόμενη ημέρα των εκλογών καθώς επιβάλλεται από τις κατευθύνσεις και τα συμφωνηθέντα που και οι δυο ασπάζονται στα πλαίσια της Ε.Ε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ παλιότερα από κοινού με το ΠΑΣΟΚ προχώρησαν είτε το ένα είτε το άλλο σχέδιο ιδιωτικοποίησης που είχε ξεκινήσει με την μετοχοποίηση και την τριχοτόμηση της επιχείρησης (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ-ΔΕΗ) και συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια με την σχεδιαζόμενη πώληση μονάδων ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων αλλά και απόσυρση μονάδων από την παραγωγική διαδικασία.

Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής είναι ο λαός που πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα, οι κάτοικοι των πληττόμενων οικισμών που σε ορισμένες περιπτώσεις τους ζητάν και πίσω κομμάτι των αποζημιώσεων (45% αποζημιώσεων από τους κατοίκους της Μαυροπηγής). Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ Α.Ε είναι στην κόψη του ξυραφιού, τα 12ώρα και 16ώρα παγιώνονται, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, το δουλεμπόριο των εργολαβιών επεκτείνεται, και για το μόνιμο και για το έκτακτο προσωπικό οι μισθοί συμπιέζονται προς τα κάτω, η εντατικοποίηση της εργασίας σε συνάρτηση με τις ελλείψεις και τον παλιό εξοπλισμό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ίδια την ζωή των εργαζομένων.

Το σίγουρο είναι ότι και στη ΔΕΗ Α.Ε συγκρούονται 2 κόσμοι. Από την μια βρίσκονται οι εργαζόμενοι που βλέπουν τα δικαιώματα τους να συνθλίβονται και από την άλλη τα κέρδη της επιχείρησης.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που είδαν το φώς της δημοσιότητας θα αξιοποιηθούν από την ίδια την ΔΕΗ Α.Ε, με την στήριξη και της κυβέρνησης, για την έναρξη ενός πογκρόμ σε βάρος του λαού και των εργαζομένων, με εξώδικα για εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, διακοπές ρεύματος με σκοπό να αυξηθεί η ρευστότητα της επιχείρησης στο όνομα της εξυγίανσης της. Ακόμα και αυτά τα χρέη από οφειλές που έχει η ΔΕΗ Α.Ε κατά ελάχιστο αφορά τα λαϊκά νοικοκυριά καθώς τα περισσότερα χρέη δημιουργήθηκαν από μεγάλο οφειλέτες που προμηθεύονταν σχεδόν τζάμπα το ρεύμα για τις επιχειρήσεις τους σε αντίθεη με το λαό που έχει την τελευταία δεκαετία αυξήσεις πάνω 150%.

Σημασία για το λαό έχει το ποιος την επόμενη ημέρα των εκλογών της 7ης Ιούλη θα σταθεί απέναντι στους σχεδιασμούς της ΕΕ, και των κυβερνήσεων τους, ποιος θα μπει μπροστά στην οργάνωση του αγώνα ώστε κανένα σπίτι λαϊκή ς οικογένειας να μην μείνει χωρίς ρεύμα. Ποιος θα οργανώσει την πάλη για φθηνά τιμολόγια, για δουλειά με δικαιώματα για τους εργαζόμενους του κλάδου, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Ποιος θα παλέψει και θα φωτίσει σήμερα τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν στον κλάδο της ενέργειας ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι των σχεδιασμών και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό την επόμενη ημέρα η εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα στο λεκανοπέδιο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια στην Δυτική Μακεδονία χρειάζονται ισχυρό ΚΚΕ.

Πτολεμαΐδα 25.6.2019

2 σχόλια

  • Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες λέει χαχαχαχαχα.
    Πηγαίντε ρε σύντροφοι στην 3η και 4η μονάδα να δείτε αν υπάρχουν ελλείψεις. Δεν έχουν άλλες καρέκλες για να κάθονται.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.