“Just Transition Fund”: Νέο ταμείο για την ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών εξήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν – Αμύνταιο και Καρδιά στο στόχαστρο της ΕΕ

27 Ιουλίου 2019
14:02
Την δημιουργία ενός ειδικού ταμείου με την διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων εξήγγειλε η πρόσφατα εκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen με σκοπό να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης και συγκέκριμενα την απόσυρση των ορυκτών καυσίμων από το ενεργειακό μίγμα των κρατών μελών.

Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω εξέλιξη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αν λάβουμε υπόψιν την ανάγκη μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών (Δυτική Μακεδονία για παράδειγμα) της χώρας, όπου η μετα-λιγνιτική “εικόνα” παραμένει ακόμη θολή για τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής. Πρόκειται για περιοχές όπου η κοινωνική και οικονομική ζωή είναι, για χρόνια, σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την λειτουργία των ορυχείων και των λιγνιτικών μονάδων εκεί.

Από την Πολωνία, μια χώρα με ισχυρή εξάρτηση από τον άνθρακα, όπου βρέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν θέλησε για ακόμη μία φορά να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και να στείλει ένα μήνυμα για τις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Θα υπάρξει μια μεγάλη επενδυτική αναγκαιότητα σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να βηματίσουν στην μετα-λιγνιτική εποχή, εισάγοντας νέες τεχνολογίες και θέσεις εργασίας. Για τον λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε το ταμείο «Just Transition Fund», με σκοπό να υποστηρίξουμε τις ενδιαφερόμενες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά η Von der Leyen, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki στη Βαρσοβία.

Αμύνταιο και Καρδιά στο στόχαστρο της ΕΕ

Να θυμίσουμε, ακόμη, ότι μόλις εχθές η Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι κατά παρέκκλιση της ενωσιακής νομοθεσίας η Ελλάδα έχει επιτρέψει να συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία τους δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε Αμύνταιο και Καρδιά, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω μονάδες δεν πληρούν τους όρους της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Αφορμή για την ανακοίνωση, στάθηκε η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες της από την επιβλαβή ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν διάφορες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Επιπλέον, η Επιτροπή εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία τροποποιήθηκε προκειμένου να χορηγούνται τέτοιες παρεκκλίσεις, κάτι που δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ.

Να αναφερθεί, τέλος, ότι η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα εν λόγω επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Energypress.gr

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.