Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Τηλεπικοινωνιών -Ομίλου ΟΤΕ, υλοποιώντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Αντιπροσωπευτικής συνέλευσής του, κατέθεσε πριν λίγες ημέρες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, μήνυση κατά των Διοικήσεων του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑ, καθώς και οιουδήποτε άλλου ήθελε αποδειχθεί υπαίτιος για το ζήτημα της μη υλοποίησης των αποφάσεων του ΣτΕ, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων. Παράλληλα, ζητήθηκε από την Προϊστάμενη Αρχή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπως συνδράμει τον αγώνα των συνταξιούχων , δίδοντας εντολή να εξετασθεί η έγκλησή τους κατά προτεραιότητα. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Συνταξιούχων ΟΤΕ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Λευτέρης Μεταξιώτης μιλώντας στο Kozan.ge ανέφερε πως « Συνεχίζουμε τον αγώνα διεκδίκησης με κάθε μέσο και τρόπο. Το Δ.Σ. του συλλόγου ενημερώνει καθημερινά τα μέλη μας για τις παραπάνω εξελίξεις».

Πρώτος ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Τηλεπικοινωνιών -Ομίλου ΟΤΕ, το 2011, προσέφυγε ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης, για την προσβολή των παράνομων περικοπών των συντάξεών, οι οποίες ελάμβαναν χώρα σε εφαρμογή μνημονιακών νόμων.

Τον Ιούνιο του 2015, το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις υπ’ αρ. 2287, 2288 και 2289 αποφάσεις της Ολομέλειας του, δικαίωσε τους νομικούς ισχυρισμούς του συλλόγου, αναγνωρίζοντας ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις από την 1/1/2012 και εντεύθεν, είναι παράνομες και ως εκ τούτου οι Διοικήσεις των Ασφαλιστικών τους Φορέων, ΙΚΑ και ΕΤΕΑ θα έπρεπε να επαναφέρουν τις συντάξεις τους στο ύψος που είχαν την 31/12/2011, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2015 και μετά.

Ο Σύλλογος τονίζει χαρακτηριστικά

«Και ενώ η Πολιτεία καλά γνώριζε, ως όφειλε κατά νόμο, αυτές τις αποφάσεις, καθώς και το δικανικό τους συλλογισμό, παρά ταύτα ουδέν έπραξε μέχρι και σήμερα. Υποβάλλαμε αιτήσεις, κάναμε παραστάσεις στις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Οργανισμών, αποστείλαμε επιστολές, παρά ταύτα όλες οι εκκλήσεις μας απευθύνονταν εις ώτα μη ακουόντων. Προειδοποιήσαμε την Πολιτεία να μην επιτρέψει να στραφούμε στην ποινική Δικαιοσύνη, προκειμένου να επιβληθούν ποινές στις Διοικήσεις των φορέων, οι οποίες δεν αναβιβάζουν τις συντάξεις μας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες έκριναν παράνομες τις περικοπές και εν κατακλείδι αρνούνται να εφαρμόσουν Αποφάσεις δικαστηρίων . Μη δυνάμενοι να πράξουμε άλλο τι, η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων, μας αποφάσισε να προσφύγουμε στην ποινική δικαιοσύνη και να αναζητήσουμε την ποινική τιμωρία κάθε κρατικού οργάνου το οποίο εξακολούθησε να απέχει από την υποχρέωσή του να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις μας σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Συμφώνως με αυτή την δεσμευτική απόφαση, τη Δευτέρα 28/11/2016 καταθέσαμε μήνυση κατά παντός αρμοδίου φυσικού προσώπου, κατά των Διοικήσεων του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑ, καθώς και οιουδήποτε άλλου ήθελε αποδειχθεί υπαίτιος από τον κο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Παράλληλα, θα ζητήσουμε από την Προϊσταμένη Αρχή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπως συνδράμει τον αγώνα μας δίδοντας εντολή να εξετασθεί η έγκληση μας, κατά Προτεραιότητα.

Θανάσης Τέγος