Κότες αριστοκράτισσες και βασιλικές – Μια φάρμα στο Βελβεντό, με 300 σπάνια και καθαρόαιμα πουλερικά από όλο τον κόσμο

12 Δεκεμβρίου 2016
16:07
Κανένα σχόλιο

Περισσότερα από 300 πουλιά από 40 διαφορετικές ράτσες από όλο τον κόσμο ζουν και μεγαλώνουν σε μια φάρμα στο Βελβεντό Κοζάνης. Ο ιδιοκτήτης της φάρμας, Μάρκος Μαλλούς, επένδυσε αρκετές χιλιάδες ευρώ και κυρίως πολύ χρόνο για να δει τη φάρμα του να μεγαλώνει και να επεκτείνεται. Όπως σχεδόν όλες οι οικογένειες της υπαίθρου, διέθετε στην αρχή κότες ντόπιες, στην πορεία ασχολήθηκε ερασιτεχνικά και πριν από λίγα χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον τομέα αυτό.
Κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, με «δευτερεύουσα» ασχολία τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα λαχανικά, η μικρή φάρμα που διέθετε άρχισε να επεκτείνεται και να γεμίζει πουλιά σχεδόν από όλο τον κόσμο. «Το ενδιαφέρον αλλά και η αγάπη μου με έκαναν να ασχοληθώ και να ψάξω τι ράτσες υπήρχαν στον κόσμο, την καταγωγή τους και πώς μπορούσα να φέρω πουλιά ή εκκολαπτόμενα αβγά στην Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Μαλλούς. Η κάθε ράτσα είναι ξεχωριστή και μοναδική. Άλλα ψηλά και επιβλητικά, άλλα με μακριές ουρές, με έντονα χρώματα, παράξενα μάτια.
Διαφέρουν επίσης και στον σκοπό της εκτροφής. Υπάρχουν πουλιά που είναι αβγοπαραγωγικά, άλλα που είναι για αβγά και για κρέας και άλλα που είναι αποκλειστικά διακοσμητικά. Η ράτσα, για την οποία περηφανεύεται ότι υπάρχει στη φάρμα του ο κ. Μαλλούς, είναι η Brahma. Τα συγκεκριμένα πουλιά ονομάζονται έτσι γιατί διαβιούσαν στις όχθες του ποταμού Βραχμαπούτρα στην Ινδία. Είναι ειδική ράτσα που μεταφέρθηκε στην Αμερική, το 1850, μέσω Κίνας και η οποία βελτιώθηκε.

Η συγκεκριμένη ράτσα θεωρείται ο βασιλιάς των πουλερικών λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους και ομορφιάς. Είναι τεράστια σε σχέση με αυτά που γνωρίζουμε, καθώς το βάρος του κόκορα φτάνει τα 6 κιλά και της κότας 4,5, ενώ έχουν φτερά μέχρι τα νύχια. Το πλεονέκτημα της ράτσας είναι ότι γεννάνε και τον χειμώνα, συνολικά 120-150 αβγά το χρόνο, ενώ έχουν και πολύ καλής ποιότητας κρέας. Τα Brahma μπορεί να προτιμηθούν από κάποιους όχι μόνο για τα αβγά και το κρέας τους, αλλά και αν κάποιος θέλει να έχει στο κτήμα του κάποια εντυπωσιακή ράτσα, τονίζει ο κ. Μαλλούς, που δεν είναι ο μοναδικός που έχει ανάλογη φάρμα στην Ελλάδα. Υπάρχουν, όπως λέει, αρκετοί πτηνοτρόφοι, αλλά δεν υπάρχει ανάλογη αγορά, αφού ο κόσμος τώρα ανακαλύπτει ποιες ράτσες είναι καλύτερες για αβγά και κάνουν στροφή προς αυτές ή στρέφονται προς καθαρόαιμες ράτσες γιατί ζητούν κάτι διαφορετικό. Με τον χρόνο, όμως, τις μαθαίνει και αποκτούν φανατικό κοινό. «Φροντίζω τα πουλιά να είναι καθαρόαιμα και ποιοτικά καλά γιατί η ποιότητα παίζει σημαντικό ρόλο ως προς την τιμή», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο ιδιοκτήτης της φάρμας. Οι ράτσες αυτές είναι ακριβές και οι τιμές για αυτά τα ξεχωριστά πουλιά μπορεί να φτάσουν από 40 έως και 100 ευρώ, ίσως και παραπάνω. Μια κότα 8 μηνών ράτσας Brahma π.χ. φτάνει στα 50 ευρώ, εξαρτάται όμως πάντα από τα χαρακτηριστικά της. «Αν κάτι βγει πολύ καλό, μπορεί κάποιος εκτροφέας που διακρίνεται σε εκθέσεις του είδους και παίρνει πρώτες θέσεις να σου ζητήσει πάρα πολλά χρήματα. Εκεί όμως ξέρεις ότι αγοράζεις ποιότητα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαλλούς, προσθέτοντας ότι προμηθεύεται πουλιά από τέτοιους εκτροφείς.

Οι διαφορετικές ράτσες πουλιών καθημερινά προαυλίζονται ξεχωριστά για να μην υπάρξουν προσμίξεις και γεννηθούν υβρίδια και χαθεί η ράτσα. Η γεύση των αβγών δεν διαφέρει από αυτά μιας κοινής κότας, είναι όμως λίγο μεγαλύτερα. Οι εθνικότητες και οι ράτσες που υπάρχουν στη φάρμα είναι μεταξύ άλλων οι μακρύουρες από την Ιαπωνία, (onagatory, Shokoku long tail – αρχαία ράτσα) και οι οποίες είναι σπάνιες στην Ευρώπη, η australorp, αυστραλέζικη ράτσα που κάνει πάνω από 250 αβγά το χρόνο και ζυγίζει από 3,5 έως 4,5 κιλά, η αμερικανική Plymouth rock, κι αυτή μικτή ράτσα, τα γκότζι κινέζικα μεγαλόσωμα που είναι περισσότερο για κρέας, κάποιες ισπανικές που έχουν λευκό μέτωπο και λέγονται πουλιά κλόουν, η minorca που φέρουν σκουλαρίκια και πολλές άλλες. «Δεν είναι μόνον η αγάπη για αυτά τα ξεχωριστά πουλερικά», καταλήγει ο ιδιοκτήτης της φάρμας, «πρέπει να φέρνεις ποιοτικές, σπάνιες και καθαρόαιμες ράτσες γιατί μόνον έτσι θα διαφέρεις από τους άλλους που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο».

Πηγή: ypaithros.gr – ai-vres.blogspot.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.