Η απομάκρυνση του Γιώργου Κασαπίδη από τη θέση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας σχετίζεται άμεσα με την δύσκαμπτη στάση του στο θέμα της φέτα. Ωστόσο, δύσκολα θα μπορέσει να βρει κάποιος, κάπου καθαρογραμμένη, ποια ακριβώς ήταν, η θέση που εξέφραζε επί του θέματος, ο εν λόγω σκιώδης υπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Θέλετε από επαρχιώτικη ανασφάλεια, θέλετε από έμφυτη ταπεινοφροσύνη, ο Γιώργος Κασαπίδης, παρότι έχει χτίσει, όλα αυτά τα χρόνια -εκλέγεται ανελλιπώς βουλευτής Κοζάνης από το 2004- μια συμπαγή σχέση με τον κτηνοτροφικό κόσμο και ιδιαίτερα με το εκλογικό σώμα στην εκλογική του περιφέρεια, στο δημόσιο λόγο του είναι πάντα τόσο φειδωλός, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που να μην γίνεται εύκολα κατανοητό πότε είναι με τον «άγιο» και πότε με το «τέρας».

Κάπως έτσι, πιστώθηκε αλλά και πλήρωσε την εναντίωσή του στον Καραμίχα και στο σύστημα της παλιάς ΠΑΣΕΓΕΣ, ωφελήθηκε αλλά και χρεώθηκε την ήπια αντιπολίτευση ή την ταύτιση κάποιες φορές με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου (είναι γνωστές οι κοινές παρέες), «γέλασε» αλλά και «πικράθηκε» από την γλυκανάλατη έστω συμπόρευσή του για κάποιο διάστημα, με τα «εξαπτέρυγα» έστω, της θρυλούμενης μηχανοπαρέας.

Πήγαινε γυρεύοντας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γιώργος Κασαπίδης άξιζε καλύτερη τύχη, όπως άξιζε καλύτερη τύχη και η υπόθεση της φέτας. Έπεσε όμως στην περίπτωση, παρ’ ότι για πολλούς, πήγαινε γυρεύοντας. Τα λάθη στη διαχείριση του θέματος φέτα στη συμφωνία CETA με τον Καναδά αρχίζουν το 2013 με ένα λάθος της Κοινοτικής Επιτρόπου -τότε- Μαρίας Δαμανάκη, το οποίο δεν απέφυγε λίγο καιρό αργότερα (Σεπτέμβριος 2014) και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις επαφές του με τον Μπαρόζο. Αυτά πίκραναν τότε τον Μιχάλη Τζιώτζιο και τον έκαναν να απομακρυνθεί μονάχος του για λίγο καιρό από τη Νέα Δημοκρατία, αυτά έφεραν και τον Κασαπίδη αντιμέτωπο με τους ευρωβουλευτές και τον σημερινό αρχηγό του κόμματος.

Η CETA είναι πολύ μεγάλη ιστορία για την θυσιάσει μια Ευρώπη, μία χώρα ή ένας αρχηγός για τη «φέτα», παρ’ ότι κανείς δεν αρνείται το δίκιο των παραδοσιακών τσελιγκάδων για την νομική κατοχύρωση ενός προϊόντος που είναι συνδεδεμένο με την προσωπική τους διαδρομή. Από την άλλη, όταν ακούει κανείς ονόματα όπως των Κεφαλογιάννη, Δαμανάκη, Σπυράκη, Σταθάκη, Αυγενάκη, Μηταράκη, Μητσοτάκη να μην δίνουν τη δέουσα σημασία στην υπόθεση φέτα, μιας και η κατοχύρωσή της δεν αφορά και ενδεχομένως δεν εξυπηρετεί τους παραγωγούς της λεβεντογέννας Κρήτης, κάπου, είναι φυσικό, να κάνει και δεύτερες σκέψεις.

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Κασαπίδης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1971.  Είναι πτυχιούχος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών (1996) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (2000) του ιδίου πανεπιστημίου στην Αγροτική Οικονομία. Ίδρυσε γραφείο σύνταξης μελετών αγροτικών προγραμμάτων, με έδρα την Κοζάνη, ενώ εργάσθηκε και ως εκτιμητής στον ΕΛΓΑ.

Στις εθνικές εκλογές του 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής νομού Κοζάνης με τη Νέα Δημοκρατία. Το Δεκέμβριο του 2009, του ανατέθηκε από τον τότε πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ όταν την σκυτάλη του κόμματος ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιανουάριο του 2016 τον όρισε τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

http://www.agronews.gr