ΝΕ ΠΕ Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ: 8 Μάρτη, Ημέρα αγώνων των γυναικών “Για κάθε ερώτηση απάντηση είναι η ισότητα”

8 Μαρτίου 2017
11:52
Κανένα σχόλιο

 

Η 8 Μάρτη είναι ημέρα αγώνων και υπενθύμισης των διεκδικήσεων  του γυναικείου κινήματος . Υπενθύμισης των πολλών και δίκαιων αιτημάτων των γυναικών για ισότητα, δικαιοσύνη, ουσιαστική ισοτιμία σε όλους τους τομείς της Δημόσιας ζωής.

Οι γυναίκες κοινωνικά είναι υπεύθυνες και προορισμένες  για  τον τομέα της ιδιωτικής ζωής και της αναπαραγωγής συνολικότερα. Έτσι είναι υποχρεωμένες να επωμίζονται πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους, (όπως της εργαζόμενης, της μητέρας, της συζύγου, της νοσοκόμας, της δασκάλας των παιδιών τους, της καθαρίστριας ….) με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους  στον δημόσιο χώρο, στα κοινά, στην πολιτική ζωή   και στον εργασιακό τομέα, να είναι ελλιπής και ως εκ τούτου να  επηρεάζουν λιγότερο τις αποφάσεις στα κέντρα λήψης τους, για όσα τις αφορούν.

Επίσης ακόμη και σήμερα οι γυναίκες είναι θύματα σωματικής, ψυχολογικής, οικονομικής και πολλών άλλων μορφών βίας από το ενδοοικογενειακό περιβάλλον τους και κυρίως από τους συζύγους ή συντρόφους τους. Το φαινόμενο της βίας αφορά όλες τις γυναίκες, και οι διαστάσεις του είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες:

Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η έκταση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική η ανάγνωση των επίσημων στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από τις έρευνες των διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σύγχρονη Ευρώπη 13 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 18 – 74 ετών έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, ενώ περίπου 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία, κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν των συνεντεύξεων της έρευνας. Σε εξίσου ανησυχητικό τόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταλήγει σε ένα δραματικό απολογισμό, αποκαλύπτοντας σε έρευνά του ότι μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει δεχθεί βία από σύντροφο ή άγνωστο σε αυτή πρόσωπο και αναγνωρίζοντας ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά τόσο κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών όσο και μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA), κάθε μέρα κακοποιούνται σωματικά 762 γυναίκες στην Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς αυτούς οι γυναίκες που για διάφορους λόγους (π.χ. φόβος, έλλειψη ενημέρωσης, απειλές συντρόφου, οικονομικές δυσκολίες κ.λπ) δεν κατήγγειλαν ότι ήταν θύματα βίας.
Επίσης πρέπει να αναγνωρίσουμε, να καταγγείλουμε, ώστε   να σταματήσουμε το ειδεχθές φαινόμενο του βιασμού σε  γυναίκες και κορίτσια, που συχνότερα πέφτουν θύματα βιασμού και άλλων ασελγών πράξεων, από το οικείο και συγγενικό περιβάλλον τους, καθιστώντας το  ακόμη δυσκολότερο στο να καταγγελθεί.

Οι γυναίκες επίσης είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους. Γιατί αυτές οδηγούνται πρώτα στην ανεργία ή στις περικοπές, αυτές  επωμίζονται της ανάγκης περίθαλψης των παιδιών, των  αρρώστων και των ηλικιωμένων.  Τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία  των γυναικών είναι συντριπτικά και βαίνουν αυξανόμενα όπου υπάρχει κρίση και λιτότητα.

Η Πολιτεία σήμερα μέσω της ΓΓΙ κάνει σημαντικά βήματα  στα θέματα ισότητας και της καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων.

Πρόσφατα λοιπόν ένα σημαντικό βήμα είναι η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (ΦΕΚ Β’ 617/28-2-2017) προκειμένου να εντοπίσει τα σημεία διάστασης μεταξύ εσωτερικού δικαίου και της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» και να υλοποιήσει τις διατάξεις της .  Επίσης είναι σημαντική η δουλειά που γίνεται από την  SOS  τηλεφωνική γραμμή της ΓΓΙ, από τα Κέντρα Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας, από τους Ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες.

Όμως είναι ακόμη  μακρύς ο κατάλογος των διακρίσεων λόγω φύλου κατά των γυναικών και  πολλοί οι τομείς που το γυναικείο κίνημα θα πρέπει να αγωνιστεί. Τα αιτήματα για ουσιαστική ισότητα,  είναι πάντα επίκαιρα και πρέπει να μας παρακινούν για περαιτέρω αγώνες. Ο δρόμος όμως αυτός δεν είναι μοναχικός. Συναντά τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται και  διεκδικούν.

  • Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα στο δρόμο των αγώνων των γυναικών παγκόσμια.
  • Δεν αποσιωπούμε τις γυναικείες κατακτήσεις
  • Παλεύουμε για ισοτιμία και αξιοπρέπεια ΟΛΩΝ των γυναικών
  • ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ μαζί θα τα καταφέρουμε

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.