Αποκατάσταση για τα βοσκοτόπια υπόσχεται από τα Γρεβενά ο Χόγκαν

10 Μαρτίου 2017
03:14
Κανένα σχόλιο

Διαβεβαιώσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι οι Βρυξέλλες θα δουν με ενδιαφέρον τις ελληνικές θέσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των βοσκοτόπων, έδωσε από τα Γρεβενά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στη διεθνή παρουσία για τη φέτα και το γιαούρτι και υπογράμμισε ότι «υπάρχει χρόνος να γίνουν περισσότερα για τις διεθνείς συμφωνίες».
Ο Επίτροπος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη δομή της παραδοσιακής αιγοπροβατοτροφίας και να αντιληφθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρονται για τον τομέα, εφόσον ξεπερασθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα τεχνικά προβλήματα που περιορίζουν την επαρκή αξιοποίηση των χορτολιβαδικών εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

H Agrenda ακολούθησε την επίσκεψη του Επιτρόπου Χόγκαν στα Γρεβενά και στο Αμύνταιο και θα παρουσιάσει αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο του Σαββάτου 11 Μαρτίου

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο Δελτίο τύπου του υπουργείου, καινοτόμες παραγωγικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα στη Βόρεια Ελλάδα επισκέφθηκαν την Πέμπτη 9 Μαρτίου, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ.Φιλ Χόγκαν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Πιο αναλυτικά, ο Επίτροπος Γεωργίας και ο υπουργός επισκέφθηκαν αρχικά την τυροκομική μονάδα «Κουρέλλας ΑΕ»  στα Γρεβενά  που δραστηριοποιείται  στην επεξεργασία γάλακτος και στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας (φέτα, γιαούρτι) με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς και στην παραγωγή ζωοτροφών και στην ανάπτυξη της γεωργικής οικονομίας με καινοτόμες εφαρμογές (συμβολαιακή κτηνοτροφία, παραγωγή βιολογικών προϊόντων κ.α).

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την πρότυπη αιγοπροβατοτροφική μονάδα στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών,  η οποία – μέσω της συμβολαιακής συνεργασίας – τροφοδοτεί την τυροκομική μονάδα με γάλα, το οποίο προέρχεται από εγχώριες φυλές αιγοπροβάτων.

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστόλου, η επίσκεψη στις πρότυπες κτηνοτροφικές και τυροκομικές μονάδες, σηματοδοτεί τη στρατηγική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη και ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας, ως του πλέον δυναμικού και ελπιδοφόρου κλάδου της κτηνοτροφίας, δεδομένου μάλιστα ότι ασκείται κατά κανόνα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της ελληνικής υπαίθρου.

Ο Επίτροπος Γεωργίας επεσήμανε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στη διεθνή παρουσία για τα δύο ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα, τη φέτα και το γιαούρτι και παράλληλα υπογράμμισε ότι «υπάρχει χρόνος να γίνουν περισσότερα για τις διεθνείς συμφωνίες». Επιπλέον, τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί ευρωπαϊκά κονδύλια για την προβολή της φέτας στην παγκόσμια αγορά, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του την επιτάχυνση των συγκεκριμένων σχεδίων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου υπογράμμισε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος είναι σύμμαχος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης  και τον ευχαρίστησε για τα πρόσθετα κονδύλια που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα. Παράλληλα ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «με τις προσπάθειες που καταβάλλονται θα έρθει και η αναθεώρηση της συμφωνίας που αφορά την ελληνική φέτα».

Στη συνέχεια ο Επίτροπος Γεωργίας και  ο κ. Αποστόλου μετέβησαν στο Αμύνταιο της Φλώρινας όπου επισκέφθηκαν το οινοποιείο του Κτήματος Άλφα, που παράγει οίνους ποιότητας με σημαντικές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Επισημαίνεται ότι τον Επίτροπο Γεωργίας και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν κατά την επίσκεψή τους ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, βουλευτές  της περιοχής, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ Χ. Κασίμης και εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Γεωργίας και ο κ. Αποστόλου θα συμμετάσχουν την Παρασκευή 10 Μαρτίου στο Συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη και στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.

Διαβεβαιώσεις Χόγκαν για προστασία της ελληνικής φέτας

Στην πρότυπη εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων Kourellas SA βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 9 Μαρτίου ο κοινοτικός Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ανοίξει τις εργασίες στο Agricultural Business Summit. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου του κτήματος ΑΛΦΑ.

Τη διαβεβαίωσή του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου «να προστατευθεί η μοναδικότητα των δύο αγροτικών προϊόντων που συνδέονται με την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Ελλάδας, όπως είναι η φέτα και το στραγγισμένο γιαούρτι» έδωσε ο επίτροπος από την πρότυπη τυροκομική μονάδα των «αδελφών Κουρέλλα», στα Γρεβενά.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή παρουσία των δύο ελληνικών προϊόντων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ, ο επίτροπος σημείωσε ότι «έχει υπάρξει πρόοδος», αλλά αναγνώρισε «ότι υπάρχει χρόνος να γίνουν περισσότερα για τις διεθνείς συμφωνίες». Τόνισε ότι «έχουν εξασφαλιστεί ευρωπαϊκά κονδύλια για την προβολή της φέτας στην παγκόσμια αγορά» και ότι έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του την επιτάχυνση των συγκεκριμένων σχεδίων. Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανακοίνωσε ότι «σε διάστημα επτά ετών θα δοθούν 19 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών ταμείων για την ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «Προέρχομαι από μια μικρή χώρα, την Ιρλανδία, που έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα, βασίζεται στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά δεν έχει τον ήλιο. Περάσαμε κι εμείς δυσκολίες αντίστοιχες με αυτές που περνάτε εσείς στη χώρα σας […] Ας εργαστούμε όλοι μαζί σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, για να δούμε ό,τι καλύτερο ως αποτέλεσμα στην ελληνική γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως αυτό το παράδειγμα της επιχείρησης «Κουρέλλας».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Χόγκαν

«Η επίσκεψη του επιτρόπου Χόγκαν αποτελεί ιδανική ευκαιρία να συζητηθούν σε βάθος τα θέματα που απασχολούν την ελληνική γεωργία, με στόχο τη συμβολή και αυτού του τομέα στην οριστική ανάκαμψη της  χώρας», δήλωσε με την ευκαιρία της επίσκεψης ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Επιτρόπου, την Πέμπτη, ο κ. Χόγκαν θα επισκεφθεί, στις 11:00, την εταιρία Kourellas SA και στις 15:30, το Κτήμα ΑΛΦΑ. Την ίδια ημέρα, ο κ. Χόγκαν θα έχει διμερή συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Την Παρασκευή, στις 09:00, ο επίτροπος θα εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία στο 3rd Agricultural Business Summit και στις 13:00 θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Αποστόλου (Ξενοδοχείο Porto Palace, 26ης Οκτωβρίου 65, Θεσσαλονίκη).

Με την ευκαιρία της επίσκεψης Χόγκαν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης αναφέρθηκε στα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες της ελληνικής γεωργίας: «H ελληνική γεωργία έχει κάνει σημαντικά βήματα εν μέσω κρίσης, βελτιώνοντας αισθητά την εξωστρέφειά της. Υπάρχουν όμως και καθυστερήσεις, τόσο στην οργάνωση των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, όσο και στην εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων καινοτομίας και έρευνας. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων μπορεί να γίνει καλύτερα, με διαφανή και αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Το ποσοστό στήριξης που παρέχει η ΕΕ στον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο αναλογικά από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ ο τομέας αυτός (4% του ΑΕΠ) χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, περισσότερο από την υπόλοιπη οικονομία. Η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις των καιρών, είναι ακριβώς ένας συνδυασμός εισοδηματικής ενίσχυσης και προσαρμογής στις ιδιαιτερότητες της εποχής, όπως πχ οι κλιματικές προκλήσεις. Η επίσκεψη του επιτρόπου Χόγκαν αποτελεί ιδανική ευκαιρία να συζητηθούν σε βάθος αυτά και άλλα θέματα που απασχολούν την ελληνική γεωργία, με απώτερο στόχο τη συμβολή και αυτού του τομέα στην οριστική ανάκαμψη της χώρας».

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Η ανακοίνωση του υπουργείου για τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου και του Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν στη Βόρεια Ελλάδα έχει ως εξής:

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιούν στη Βόρεια Ελλάδα ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. κ. Phil Hogan και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 9 Μαρτίου  θα επισκεφθούν το πρωί ένα τυροκομείο και μια αιγοπροβατοτροφική μονάδα σε περιοχή των Γρεβενών και το απόγευμα μια οινοποιητική μονάδα στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Τον Επίτροπο Γεωργίας  και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνοδεύουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής  Μακεδονίας, βουλευτές  της περιοχής, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ κ. Χ. Κασίμης και εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου, το πρωί, ο κ. Χόγκαν και ο κ. Αποστόλου θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα του Economist στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Συγκομιδή για Ανάπτυξη» και στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσουν από κοινού Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.

agronews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.