Για το περιβάλλον, την πόλη, τη ΔΕΗ ρε γα…. (Του Γιάννη Γουσιόπουλου)

1 Σεπτεμβρίου 2019
16:33

 

Δηλώνω απερίφραστα οικολόγος – πράσινος και πιστεύω πως είμαι.

Δε μετέχω στο οργανωμένο οικολογικό κίνημα, μαζεύω τα πλαστικά μπουκάλια από νερό και τα ρίχνω στον κάδο της ανακύκλωσης, κινούμαι όσο μπορώ με τα πόδια και στο λαχανόκηπό μου χρησιμοποιώ μόνο φυσική λίπανση.

Τα φουγάρα της ΔΕΗ σίγουρα μολύνουν την ατμόσφαιρα, συμβάλουν στο φαινόμενο – πως το λένε, του θερμοκηπίου, ενισχύουν την κλιματική αλλαγή.

Έχω ακούσει πως την κλιματική αλλαγή επηρεάζουν και οι αγελάδες κατά την χώνεψη της τροφής και την αποβολή των αερίων.

Γνωρίζω σίγουρα πως στη μόλυνση της ατμόσφαιρας επιδρούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και στη μόλυνση του εδάφους τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα στους αγρούς.

Να μην ξεχάσω – ήμουν και είμαι σύμφωνος με όλες τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας για τη λήψη μέτρων από τη ΔΕΗ, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγχαίρω το τοπικό οικολογικό κίνημα για τη δράση του, που ανάγκασε τη ΔΕΗ να πάρει μέτρα, που διαφορετικά δε θα έπαιρνε.

Και τα λέω όλα αυτά, για να μην παρεξηγηθώ γι’ αυτά που θα πω παρακάτω.

Κάτι δε μου κάθεται καλά με την επιμονή αν όχι την εμμονή πολλών και διαφόρων να κλείσουν τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Και δε θα με πείραζε ιδιαίτερα το γεγονός αν η οικονομία της πόλης και της γύρω περιοχής δε στηριζόταν, αποκλειστικά θα έλεγα, σε μερικές από αυτές.

Στις μονάδες που κτίστηκαν στην περιοχή φυσικά, γιατί εκεί βρίσκεται ο λιγνίτης.

Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν κλείνουν πρώτα τις πυρηνικές μονάδες που είναι πιο επικίνδυνες, κατά πως και οι ίδιοι παραδέχονται, δεν παίρνουν πρωτοβουλίες για να μειωθεί η κατανάλωση βοδινού κρέατος, για να μειωθεί η χρήση των αυτοκινήτων, για να περιορισθεί η χρήση των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

Η μονομέρεια, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που χρησιμοποιούν, με βάζουν σε υποψίες, ότι οι λόγοι δεν είναι οικολογικοί, αλλά είναι μάλλον οικονομικοί.

Κάποιος που ξέρει από αυτά, μου είπε πως επειδή οι χώρες που κατέχουν την τεχνολογία των λιγνιτικών μονάδων και τις πωλούν, άλλαξαν ρότα, αλλά και πως οι πολιτικοί δεν τις θέλουν επειδή είναι κοστοβόρες και δεν μπορούν να τις κατέχουν και να τις λειτουργούν ιδιωτικές εταιρίες, παρά μόνο το κράτος, πρέπει να εκλείψουν.

Εγώ να συμπληρώσω πως τελικά, σίγουρα οι λόγοι εξωστρακισμού των λιγνιτικών μονάδων από την περιοχή δεν είναι οικονομικοί, οι λόγοι είναι πολιτικοί – ιδεολογικοί.

Δίχως αμφιβολία, συμφέρον για τη χώρα και την πόλη είναι να παραμείνουν σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες, οι λιγότερο παλιές και ρυπογόνες, να παραμείνει η ΔΕΗ δημόσια και βασικός φορέας στην κάλυψη των αναγκών της χώρας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Εμμονές και ιδεοληψίες για την οικονομία ή το περιβάλλον δε χωρούν στην περίπτωση, γιατί η χώρα κινδυνεύει από ηλεκτρικό μπλακ – άουτ και η πόλη από οικονομικό μαρασμό.

Φυσικά μιλάμε για μια άλλη ΔΕΗ, μια ΔΕΗ διαφορετική από τη σημερινή, σύγχρονη στη διοίκηση, συγκροτημένη στην παραγωγή, ορθολογική στη διαχείριση των οικονομικών της, με αυξημένες πάντα και πάνω απ΄ όλα τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες.

Μιλάμε για δημόσια επιχείρηση που δε θα δίνει δικαιώματα προς τα έξω να την κατηγορούν για υψηλούς μισθούς των στελεχών, για χαμηλή παραγωγικότητα των εργαζομένων, για σπατάλες και διαφθορά.

Που δε θα μπορούν να την υπονομεύουν αεριτζήδες κερδοσκόποι, που δε θα μπορούν να την επιβουλεύονται ιδεοληπτικοί πολιτικοί και δε θα την πετροβολούν απλοί πολίτες, που δεν εργάζονται σε αυτή.

3 σχόλια

  • Εξαιρετικά εύστοχο. Πράγματι, η εμμονή κλεισίματος των μονάδων λιγνίτη κρύβει πολιτικοοικονομικα και μόνο συμφέροντα με τη μάσκα της περιβαλλοντικης προστασίας. Όχι στα εγχώρια καύσιμα Ναι στην ενεργειακή μας εξάρτηση από εισαγωμενα καυσιμα

  • 1ον: η πυρηνική είναι πιο καθαρή από τους λιγνίτες. Το μόνο πρόβλημα με την πυρηνική είναι η ανακύκλωση των εργοστασίων όταν φτάνουν στο τέλος ζωής.
    2ον είναι παράξενη και ύποπτη η εμμονή ορισμένων να θέλουν να κρατήσουν σε λειτουργία ένα χρεοκοπημένο ερείπιο όπως η ΔΕΗ το οποίο μοιάζει περισσότερο με παρακλάδι μαφίας πάρα με εταιρία. Και μάλιστα χωρίς να λέμε κουβέντα γι’ αυτός που πληρώνουν το ερείπιο δηλαδή τον λαό. Μήπως τα 600 εκατομμύρια που πληρώνει ο λαός κάθε χρόνο για να σιτίζονται οι αρχοντοκηφίνες της δεν είναι ψίχουλα; Μήπως η ωμή κομματοκρατία που έχει επιβληθεί εκεί είναι για το καλό της χώρας;
    Η πλειονότητα του λαού θέλει αυτό το μολυσματικό καρκίνωμα να εξαφανιστεί και οι καλοταϊσμένοι συνδικαλιστές να πάνε σπίτι τους. Και απ’ότι φαίνεται αυτό θα γίνει. Καλό ταξίδι και μακριά απ’την τσέπη μας.

    • 1ον να δεις την σειρα Τσερνόμπιλ θα σου αρεσει και θα ξυπνησεις 2ον δεν δουλευεις στην δεη και εισαι ζηλιαρης 3ον η δεη ειναι ανωνυμη εταιρια με σκοπο το κερδος και το ρευμα δεν ειναι αγαθο αλλα εμπορευμα 4ον η δεη πουλαει ενα εμπορευμα και οφειλουν αυτοι που το αγοραζουν να το πληρωνουν

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.