Δέκα εργολάβοι απειλούν να σταματήσουν τις εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία – Στον «αέρα» εργαζόμενοι και παραγωγή

2 Σεπτεμβρίου 2019
09:34

Με τη «στάση πληρωμών» από την πλευρά της ΔΕΗ να φτάνει (ή και να ξεπερνάει, σε κάποιες περιπτώσεις) τους 8 μήνες, τεχνικές εταιρείες που έχουν αναλάβει εργολαβίες στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία απειλούν να προχωρήσουν άμεσα σε «στάση εργασιών».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τουλάχιστον 10 τεχνικές εταιρείες έστειλαν προ ημερών επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΗ προειδοποιώντας ότι, εφόσον δεν προκύψει άμεσα κάποια εξέλιξη, είναι αποφασισμένοι την Τρίτη να διακόψουν τις εργασίες στα ορυχεία, μέχρις ότου η ΔΕΗ καλύψει μέρος τουλάχιστον των οφειλομένων.

Όπως καταγγέλουν οι τεχνικές εταιρείες, η ΔΕΗ συστηματικά εδώ και αρκετό καιρό δεν καταβάλλει το συμφωνηθέν τίμημα, με αποτέλεσμα η τρίμηνη συμβατική πίστωση να αγνοείται από την πλευρά της ΔΕΗ και οι καθυστερήσεις να αποτελούν πλέον κανόνα, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τους 9 μήνες.

Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, τουλάχιστον 2000 εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ να είναι κυριολεκτικά «στον αέρα», με τους εργολάβους να επικαλούνται τη «στάση πληρωμών» από την πλευρά της ΔΕΗ.

Το πρόβλημα μόνο αμελητέο δεν είναι, καθώς, με δεδομένη την υποστελέχωση των ορυχείων,  εργολάβοι έχουν αναλάβει τις εργασίες λειτουργίας και συντήρησής τους σε ποσοστό που ενίοτε αγγίζει ή και ξεπερνάει το 50%. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που κάνουν πράξη την απειλή τους και προχωρήσουν σε «στάση εργασιών», είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα και με την τροφοδοσία και λειτουργία κάποιων ΑΗΣ της περιοχής.

Η μονομερής αυτή αύξηση του χρόνο πίστωσης από την πλευρά της ΔΕΗ είναι απόρροια της κατάστασης που επικρατεί στα ταμεία της επιχείρησης. Μάλιστα, κάποιοι εκ των εργολάβων εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το τι μέλλει γενέσθαι, φτάνοντας να μιλούν ακόμα και για «μη αναστρέψιμη» κατάσταση.

Οι δηλώσεις ενός εκ των ιδιοκτητών τεχνικών εταιρειών που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ στο e-ptolemeos.gr είναι χαρακτηριστικές:

ριν το 6μηνο δεν κάναμε καμία κίνηση, παρά τις αδυναμίες της ΔΕΗ να ανταποκριθεί. Στηρίξαμε την επιχείρηση, αλλά πλέον η ομαλή λειτουργία της εταιρείας μας είναι σε πολύ οριακό σημείο. Η ΔΕΗ αντί να πάρει δάνειο με 10% επιτόκιο από τις τράπεζες, παίρνει με 0% επιτόκιο από τους συνεργάτες της. Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο αντιμετωπίζοντας χρέη πολύ μεγαλύτερα από τη δυναμική μας, για χάρη της ΔΕΗ. Μπορεί να χάσουμε τα λεφτά μας, είναι κρίσιμο το σημείο και για εμάς, και για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ».

energypress.gr

6 σχόλια

  • Αυτή είναι η οικονομία της Ελλάδος τόσα χρόνια, όλος ο ιδιωτικός τομέας συντηρείται με χρήματα από το κράτος. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη. Δυστυχώς οι ευκαιρίες χάθηκαν τόσα χρόνια και το μέλλον των νέων παιδιών θα είναι πολύ δύσκολο.

  • Εντελώς στημένο το παιχνίδι, δεν πληρώνουν επίτηδες, για να κλείσουν το λιγνίτη μια ώρα νωρίτερα και να καίνε ακόμα περισσότερο φυσικό αέριο. Λεφτά -για το αέριο- υπάρχουν! Ακούσατε να διαμαρτυρηθεί κανείς αεριάς πως δεν πληρώνεται;

      • γιατι ρε γινονται πρακτικες δοκιμασιες και δεν το εχουμε παρει χαμπαρι για να ειναι αξιοκρατικοι οι διαγωνισμοι?μια εντοποιοτητα και ενα οριο ηλικιας ειναι και μπαινουν και οι κουτσοι γιαυτο λαμογιο ασε τα σαπια και εχει μαθει ολη η κοινωνια τι παιζετε αλλα η τιμωρια σας θα ειναι που μεχρι τελος του χρονου οι μονοι πελατες της δεη θα ειναι οι μονιμοι τα κοτ και οι μπαταχτσηδες…σημ ηδη απο χτες η δεη εχασε 4 μετρητες απο μενα….αντε γεια λοιπον και καλο φουντο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.