Άγγελος Παπαδόπουλος, από το Βατερό Κοζάνης: Διαβατήριο για τη δημιουργία ενός τυροκομείου η γνώση

3 Σεπτεμβρίου 2019
11:44

Ακόμα και σήμερα, το ποσοστό των Ελλήνων αγροτών που έχουν κάποια βασική αγροτική εκπαίδευση δεν ξεπερνά το 6,2%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. To 2008, όταν ο Άγγελος Παπαδόπουλος αποφάσισε να σπουδάσει τυροκομία στην γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων, η νοοτροπία της εκπαίδευσης στον αγροτικό τομέα φάνταζε κάτι μακρινό. Έχοντας οικογενειακή αγροτική παράδοση, ο Άγγελος αποφάσισε να αποκτήσει και τις γνώσεις εκείνες που θα γίνονταν μια μέρα διαβατήριο για τη δημιουργία του δικού του τυροκομείου.

Αξιοποιεί μέχρι στιγμής το 40% του γάλακτος που παράγει για τη δημιουργία πρόβειου τυριού, με την επωνυμία «Τυροκομικά Άγγελος»

Και έτσι, 11 χρόνια μετά, δημιούργησε τη δική του καθετοποιημένη μονάδα στο Βατερό Κοζάνης, που ξεκινά από την καλλιέργεια των ζωοτροφών, την εκτροφή 500 προβάτων και φτάνει μέχρι την τυροκόμηση. «Ήταν σαν όνειρο, να δημιουργήσουμε μαζί με τα αδέρφια μου ένα τυροκομείο. Δεν είχαμε καμία γνώση, ούτε οι παππούδες μας ασχολούνταν με την τυροκομία, μόνο με την εκτροφή ζώων», αναφέρει στην «ΥΧ».

Όταν ο ίδιος βρισκόταν σε αναζήτηση της αγροτικής επαγγελματικής του πορείας, έμαθε για τη γαλακτοκομική σχολή από το κτηνιατρείο της Κοζάνης. «Η σχολή δεν ήταν γνωστή στα μέρη μας, ούτε φοιτούσαν πολλοί εκεί από την Κοζάνη, καθώς το κομμάτι της εκπαίδευσης δεν ήταν διαδεδομένο. Όταν έμαθα για αυτήν αποφάσισα να πάω, έτσι ώστε κάποια στιγμή να ανοίξω το δικό μου τυροκομείο».

Δημιουργία τυροκομείου

Η δημιουργία του τυροκομείου ξεκίνησε το 2014 για να λειτουργήσει για πρώτη φορά το 2017. «Αν δεν είχα πάει στη σχολή, δεν νομίζω ότι θα έκανα το βήμα για το τυροκομείο. Δεν θα είχα καμία γνώση και θα χρειαζόμουν κάποιο άλλο άτομο να κάνει τη δουλειά. Σήμερα κάνω την τυροκόμηση εγώ, με τη βοήθεια των αδερφών μου», τονίζει ο Άγγελος.

Ο ίδιος αξιοποιεί μέχρι στιγμής το 40% του γάλακτος που παράγει για τη δημιουργία πρόβειου τυριού, με την επωνυμία «Τυροκομικά Άγγελος», το οποίο πωλείται είτε απευθείας σε πελάτες της περιοχής, είτε σε μίνι μάρκετ. «Αν και το τυροκομείο έχει δυναμική για όλη την παραγωγή γάλακτος, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με μια μικρότερη ποσότητα για να δούμε πως θα πάει. Ευτυχώς βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση, καθώς έχουν φύγει όλα τα προϊόντα μέχρι στιγμής», επισημαίνει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ypaithros.gr/

12 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.