Κομισιόν και Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζουν τη μετατροπή της Δ. Μακεδονίας σε Κέντρο Αποθήκευσης Ενέργειας

3 Σεπτεμβρίου 2019
22:54

Η αρμόδια ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει κάνει ήδη επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην Ελλάδα – με εξαίρεση τη ΔΕΗ, λόγω άρνησης της προηγούμενης διοίκησης. Σχέδιο μετατροπής της Δυτικής Μακεδονίας σε  Κέντρο Αποθήκευσης Ενέργειας που θα εξυπηρετεί και τις χώρες των Βαλκανίων εξετάζει η Κομισιόν σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης από τα στερεά καύσιμα στις ΑΠΕ περιοχών άμεσα εξαρτώμενων από το λιγνίτη και τον άνθρακα η Κομισιόν έχει αναθέσει στην Παγκόσμια Τράπεζα την κατάρτιση τεχνικοοικονομικής για την υποκατάσταση των στερεών καυσίμων και της οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα και Σιλεσία στην Πολωνία.

Πρώτη παρουσίαση στις Βρυξέλλες

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται για την περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας είναι η μετατροπή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα αποσυρθούν από το σύστημα σε κέντρα αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετούν και τις ανάγκες των χωρών των Βαλκανίων.

Μάλιστα η αρμόδια ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία έχει κάνει ήδη επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην Ελλάδα -με εξαίρεση τη ΔΕΗ , λόγω άρνησης της προηγούμενης διοίκησης-  έκανε προσφάτως στις Βρυξέλλες μια πρώτη παρουσίαση των σεναρίων που εξετάζει.

Λύση και για την Πτολεμαΐδα V

Στη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρθηκε πριν από λίγο ο Νίκος Μάτζαρης, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του The Green Tank με τίτλο «Τα οικονομικά των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων: Τέλος εποχής». Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, η τεχνολογία της αποθήκευσης θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και για την μονάδα της Πτολεμαίδας V, για την οποία η ΔΕΗ έχει δαπανήσει ήδη 881 εκατ. ευρώ και έχει δεσμεύσει συνολικά 1, 4 δισ. ευρώ χωρίς να έχει διασφαλισθεί η βιώσιμη λειτουργία της.

Ο κ. Μάντζαρης αναφέρθηκε σε τεχνολογίες αποθήκευσης που αναπτύσσει η Siemens Gamesa  αλλά και ολλανδικές εταιρίες και οι οποίες στηρίζονται σε ηφαιστειακές πλάκες.
Η Siemens Gamesa εγκαινίασε τον περασμένο Ιούνιο το πρώτο καινοτόμο αυτό σύστημα στο Αμβούργο, το οποίο χρησιμοποιεί ως μέσο αποθήκευσης 1.000 τόνους ηφαιστειακών πετρωμάτων. 
Η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμού αέρα, μέσω μίας διάταξης ηλεκτρικών αντιστάσεων, με σκοπό τα πετρώματα να θερμανθούν στους 750 βαθμούς Κελσίου.
Όταν αυξάνεται η ζήτηση, τότε η μονάδα χρησιμοποιεί μία γεννήτρια ατμού ώστε η αποθηκευμένη ενέργεια να μετατραπεί ξανά σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Ανώριμες τεχνολογίες

Με αυτό τον τρόπο, η ETES μπορεί να αποθηκεύσει έως και 130 MWh θερμότητας για μία εβδομάδα. Σκοπός αυτής της πιλοτικής εγκατάστασης είναι να αποδειχθεί στην πράξη η λειτουργικότητα της τεχνολογίας, αλλά και να δοκιμασθεί εξαντλητικά η αποθήκευση της θερμότητας.

Το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η Siemens Gamesa είναι να αξιοποιήσει την καινοτομία σε εμπορικά projects, αυξάνοντας τη δυναμικότητα αποθήκευσης και την ισχύ.
Πρόκειται για αρκετά ανώριμες τεχνολογίες η εφαρμογή των οποίων σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, ενώ θα πρέπει να στηριχθεί σε κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Τα σχέδια αυτά φαίνεται να αποτελούν και τον βασικό κορμό των συζητήσεων περί γερμανικών επενδύσεων στην ελληνική αγορά ενέργειας κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

www.worldenergynews.gr

10 σχόλια

      • Κοίταξε εντάξει δεν ήμαστε και στην πρυτανεία των ενεργειολογων, αλλά και αν δεν φάγαμε κρέας στου βοδιού την πλάτη το είδαμε.
        Δηλαδή:
        Τι καταλαβαίνεις

        1) Δυτικής Μακεδονίας είναι η μετατροπή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα αποσυρθούν από το σύστημα σε κέντρα αποθήκευσης ενέργειας,
        2) Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, η τεχνολογία της αποθήκευσης θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και για την μονάδα της Πτολεμαίδας V

        3)Ο κ. Μάντζαρης αναφέρθηκε σε τεχνολογίες αποθήκευσης που αναπτύσσει η Siemens Gamesa αλλά και ολλανδικές εταιρίες και οι οποίες στηρίζονται σε ηφαιστειακές πλάκες.
        Η Siemens Gamesa εγκαινίασε τον περασμένο Ιούνιο το πρώτο καινοτόμο αυτό σύστημα στο Αμβούργο, το οποίο χρησιμοποιεί ως μέσο αποθήκευσης 1.000 τόνους ηφαιστειακών πετρωμάτων.
        Η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμού αέρα, μέσω μίας διάταξης ηλεκτρικών αντιστάσεων, με σκοπό τα πετρώματα να θερμανθούν στους 750 βαθμούς Κελσίου.
        Όταν αυξάνεται η ζήτηση, τότε η μονάδα χρησιμοποιεί μία γεννήτρια ατμού ώστε η αποθηκευμένη ενέργεια να μετατραπεί ξανά σε ηλεκτρικό ρεύμα.

        Καντω φράγκοδίφραγκα για να καταλάβουμε και εμείς οι πρωτόγονοι Βαλκανιοι

  • Κάποιος έβαλε την περιοχή στο ραντάρ της Ε.Ε. και αυτό μόνο θετικό είναι. Συγχαρητήρια Δήμαρχε , η ιστορία θα γράψει

  • Επιτέλους να συζητηθούν καινοτόμες ενεργειακές λύσεις αντί να περιμένουμε κάτι τύπους να το κάνουν Χόλυγουντ τρομάρα τους.

  • ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΎΚΛΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΩΡΙΤΕΡΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ – ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΗΓΩΝ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΥΤΗ, ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ..ΓΛΥΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΠΙ. ΕΧΟΥΝ, ΟΜΩΣ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ, ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

  • Η «δέσμευση CO2» που αβαντάρισε την υιοθέτηση του σεναρίου της Πτολεμαΐδας V, ήταν και αυτή μία τέτοιου είδους τεχνολογία, σε πειραματικό και μη εμπορικό στάδιο. Τότε τέτοιου είδους λύσεις φάνταζαν βολικές.

  • Η ανακύκλωση CO2 είναι ώριμη. Η Πτολεμαϊδα 5 μπορεί να γίνει το “πειραματόζωο” και εταιρία η οποία πρωτοστατεί στην τεχνολογία αυτή ήδη εμπλέκεται στην Πτολεμαϊδα 5. Επίσης παράγωγο από αυτήν την τεχνολογία είναι ένα προϊόν εμπορικά εκμεταλλεύσιμο.

    Σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας λέμε ναι! Αλλά όχι στην συγκεκριμένη τεχνολογία (εκτός σε small scale σαν δοκιμή).

    Αποκατέστησε εδάφη, φέρε την ΤΕΣΛΑ και δωσ’τους στρέμματα ατελείωτα να τα γεμίσουν μπαταρίες. Οι τηλεθερμάνσεις θα λειτουργούν με τις απώλειες φόρτισης των μπαταριών οι οποίες μετατρέπονται σε θερμότητα.

    • Αν οι τηλεθερμανσεις δεν λειτουργήσουν για μια σεζόν θα διαλυθούν τα δυκτια. Ασκήσεις επί χάρτου δεν γίνονται. Έτσι και σταματήσει η τηλεθερμανση μια σεζόν τελείωσε το παραμύθι. Τα υπόλοιπα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας για τον κινηματογράφο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.