Η περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή στο ορυχείο Νότιο Πεδίο στην ΔΕΗ και στο σταθμό ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

5 Σεπτεμβρίου 2019
22:09
Κανένα σχόλιο

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε από τoν βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή στο ορυχείο Νότιο Πεδίο στην ΔΕΗ και στο σταθμό ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στην περιοχή της Κοζάνης. Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης των εργαζομένων για τις εξελίξεις και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, τους σχεδιασμούς της για την ΔΕΗ και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Σε συγκέντρωση εργαζομένων της ΔΕΗ στο ηλεκτροτεχνείο στο ορυχείο Νότιο Πεδίο ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα πρώτα αντιλαϊκά νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ με διαδικασίες κατ επείγοντος όπως η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης. Αποκάλυψε πως οι επιδιώξεις της ΝΔ είναι να βάλει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα με το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και των εργαζομένων ως συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον περιορισμό στο δικαίωμα στην απεργία. Τα παραπάνω μέτρα ανέφερε πως είναι διακαής πόθος του ΣΕΒ και του μεγάλου κεφαλαίου ώστε να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να σηκώσουν κεφάλι απέναντι σε αυτήν την πολιτική που ακολουθείτε.

Για τις εξελίξεις στην ΔΕΗ ανέφερε πως το σχέδιο «διάσωσης» της κυβέρνησης της ΝΔ ως μόνο στόχο έχει να προσθέσει νέα βάρη στις εργατικές λαϊκές οικογένειες και στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Ανέφερε πως το ΚΚΕ πρωτοστατεί στον αγώνα και μέσα από τα ταξικά συνδικάτα ώστε να μην μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιτάχτηκε στις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν τεράστιες ευθύνες για την άνοδο πάνω από 150% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε ερώτηση εργαζόμενου για το τι προτείνει το ΚΚΕ για την ΔΕΗ σήμερα, ο Γιάννης Δελής ανέπτυξε την θέση του Κόμματος πως για να πάψει η ενέργεια να αποτελεί σήμερα ένα πανάκριβο εμπόρευμα απαιτείται άλλος τύπος οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο με στόχο την ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία. Σε αυτή την οικονομία, στην Ενέργεια θα λειτουργεί ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, που θα συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΗ, το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές Ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.) και ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Στην συνέχεια συζήτησε με εργαζόμενους στο μηχανουργείου του Νότιου Πεδίου και αναφέρθηκε στις συνέπιες αλλά και στο πως εξειδικεύετε από την σημερινή κυβέρνηση το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφέρθηκε πως το ΚΚΕ αντιστέκεται στο κλείσιμο και στην πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ορυχείων της ΔΕΗ, πως διαφωνεί με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ. Εξήγησε στους εργαζόμενους πως τα επιχειρήματα για ανάγκη ρευστότητας της ΔΕΗ Α.Ε και για περί εξυγίανσης της αποτελούν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων ώστε να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά στους σχεδιασμούς τους που περιλαμβάνουν εθελούσιες εξόδους – απολύσεις, περιορισμό της αξιοποίησης του λιγνίτη κοκ

Σε ερώτηση εργαζόμενου και τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις στην ΔΕΗ, για το αν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, ο Γιάννης Δελής τόνισε πως για να αλλάξει πραγματικά η κατάσταση και η ζωή των εργαζομένων, για να μπουν εμπόδια σε αυτούς τους σχεδιασμούς, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάψουν να περιμένουν σωτήρες που θα τους αλλάξουν την ζωή. Ότι μόνο μέσα από την συλλογική, οργανωμένη δράση, μέσα από την ανάπτυξη μαζικών αγώνων των εργαζομένων σε κοινή γραμμή και κοινά αιτήματα με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα μπορούμε να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, την πολιτική της κυβέρνησης. Αυτήν την πάλη και προοπτική την φοβούνται όλα τα αστικά κόμματα, το ίδιο το κεφάλαιο, το καπιταλιστικό σύστημα γι αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους και αυτοί, βάζοντας ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων. Ότι κατακτήθηκε από την μεριά των εργαζομένων, κερδήθηκε με σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες κόντρα σε κυβερνήσεις και στο κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν την πείρα από τέτοιους αγώνες.

Η περιοδεία του Γιάννη Δελή ολοκληρώθηκε με ομιλία σε εργαζόμενους της ΔΕΗ στον σταθμό της ΔΕΗ ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου όπου στην ομιλία του μεταξύ άλλων ειδική αναφορά έκανε στις συνθήκες δουλειάς που επικρατούν στο σταθμό με τη εντατικοποίηση της εργασίας, με 12ωρα και 14ωρα, στην έλλειψη συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας καθώς ακόμα ο 1 γιατρός που υπάρχει δεν είναι μόνιμος αλλά η θέση καλύπτεται με ετήσιες συμβάσεις που κατά καιρούς λήγουν και ο σταθμός μένει χωρίς γιατρό.

Ειδική αναφορά στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε έκανε για το απαράδεκτο δουλεμπόριο των εργολαβιών, κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργολαβικών εργαζόμενων που αντιμετωπίζουν το καθεστώς της τρομοκρατίας και της απλήρωτης δουλειάς. Αναφέρθηκε πως το ΚΚΕ παλεύει για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ικανοποιητικούς μισθούς με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου

Πτολεμαΐδα 5.9.2019

 

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.