Ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό Aromia bungii (Faldermann)

20 Σεπτεμβρίου 2019
12:10
Κανένα σχόλιο

Το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ενημερώνει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει υπό τον έλεγχό του φυτά τα οποία μπορεί να προσβληθούν από τον επιβλαβή οργανισμό Aromia bungii (Faldermann) (Coleoptera: Cerambycidae) για την υπόνοια παρουσίας του οργανισμού στην χώρα μας, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 της Εκτελεστικής Απόφασης της Επιτροπής 2018/1503/EE.

Σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1) Ο επιβλαβής οργανισμός Aromia bungii (Faldermann) (Coleoptera: Cerambycidae) (plum or peach longhorn beetle) είναι ιθαγενής των εύκρατων περιοχών της Κίνας και απαντάται σε αρκετές ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Κορέα, Μογγολία, Ταιβάν, Βιετνάμ).

Στην Ευρώπη, το 2011 διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου στη Γερμανία, το 2012 στην περιφέρεια Καμπάνια στη Νότια Ιταλία και το 2013 στην περιφέρεια Λομβαρδία στη Βόρεια Ιταλία. Στις δύο χώρες της Ευρώπης όπου έχει βρεθεί το έντομο λαμβάνονται μέτρα για την εκρίζωσή του. Ο οργανισμός περιλαμβάνεται στην EPPO A1 list, στο Παράρτημα Ι /Α1 της Οδηγίας 2000/29/EC, ενώ έχει εκδοθεί και η Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής 2018/1503/EE της 8ης Οκτωβρίου, με επείγοντα μέτρα έναντι του επιβλαβούς οργανισμού.

2) Οι κύριοι ξενιστές του εντόμου είναι δένδρα του γένους Prunus (πυρηνόκαρπα), κυρίως η ροδακινιά, Prunus persica και η βερικοκιά, P. armeniaca, P. mume και σε μικρότερο βαθμό η δαμασκηνιά, P.domestica, P. americana και η κερασιά, P. avium.

Επίσης ως ξενιστές του εντόμου έχουν αναφερθεί το δένδρο neem, Azadirachta indica (Meliaceae), ένα είδος μπαμπού, Bambusa textilis (Poaceae), ο λωτός, Diospyros virginiana (Ebenaceae), η ελιά, Olea europea (Oleaceae), η λεύκα Populus alba (Salicaceae), το είδος Pterocarya stenoptera (Juglandaceae), η ροδιά, Punica granatum (Lythraceae) και το είδος Schima superba (Theaceae). Ελέγχονται δενδρύλλια προς φύτευση και δένδρα των παραπάνω ειδών, καθώς και ξύλινα μέσα συσκευασίας ή ξυλεία (από δένδρα ξενιστές του εντόμου όπως η λεύκα) από χώρες που υπάρχει το έντομο.

3) Την υπόνοια παρουσίας του επιβλαβούς οργανισμού Aromia bungii (Faldermann) στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα σε περιοχή της Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων

Σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία (Π.Δ.365/2002-ΦΕΚ 307 Α) οι υπόχρεοι οφείλουν να γνωστοποιούν στην αρμόδια αρχή (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων ή κάθε άλλη ανωμαλία που αφορά τα φυτά.

***(Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής 2018/1503/ΕΕ, σχετικά με τη θέσπιση μέτρων για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του επιβλαβούς οργανισμού Aromia bungii (Faldermann) (Coleoptera: Cerambycidae). https://eur-lex.europa.eu/eli/dec_impl/2018/1503/oj

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.