kozan.gr: Πτολεμαίδα: Eπίσκεψη και ξενάγηση των συνέδρων του Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου στις εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ, της ΛΙΠΤΟΛ, και του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (Βίντεο 10′)

12 Μαρτίου 2017
18:28

Με επισκέψεις εισηγητών και εκπροσώπων φορέων στα βιομηχανικά συγκροτήματα της Πτολεμαΐδας ολοκληρώθηκε σήμερα το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: « Η Βιομηχανική Κληρονομιά ως μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης : Η περίπτωση της ΛΙΠΤΟΛ» , που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Εορδαίας και το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας.

Οι διακεκριμένοι Έλληνες και Γερμανοί ειδικοί επιστήμονες , εισηγητές του Συμποσίου , συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη , διαπίστωσαν ιδίοις όμασι το σημαντικό βιομηχανικό πλούτο που διαθέτει η περιοχή, τονίζοντας για μία ακόμα φορά την ανάγκη ανάδειξης και αξιοποίησης των βιομηχανικών μνημείων .

Στον πρώτο σταθμό που ήταν η ΑΕΒΑΛ οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της άλλοτε ανθούσας λιπασματοβιομηχανίας, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων , από το τότε βασικό στέλεχός της τον Χρήστο Μαλλιόπουλο, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος και γεμάτος αναμνήσεις εξέφρασε την επιθυμία διάσωσης των σημαντικών χώρων του συγκροτήματος.

Ακολούθησε η επίσκεψη σε έναν από τους πιο εμβληματικούς πυρήνες της βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής , στη ΛΙΠΤΟΛ, η οποία ήταν πρωτοπόρα ως προς την εξόρυξη και εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων του τόπου, όπου την ξενάγηση έκαναν η Διευθύντρια Μελίνα Ανδρεάδου και ο π. Τομεάρχης του βιομηχανικού συγκροτήματος Αντώνιος Λογοθέτης , ενώ υπήρξε και μία στάση στο εργοστάσιο των λιγνιτοπλήνθων .

Ο τελευταίος σταθμός ήταν ο ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ και συγκεκριμένα το κτήριο των στροβίλων και των γεννητριών , όπου η υποδοχή των επισκεπτών έγινε από το Διευθυντή Αναστάσιο Λοβάτση ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό του ΑΗΣ, απαντώντας και σε κάποιες ερωτήσεις που τέθηκαν από τους Πανεπιστημιακούς.

Οι προσκεκλημένοι εισηγητές του Συμποσίου , που περιεργάστηκαν με μεγάλη προσοχή τα συγκροτήματα ΑΕΒΑΛ, ΛΙΠΤΟΛ και ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ έμειναν έκπληκτοι με την πλούσια βιομηχανική κληρονομιά που διαθέτει ο τόπος , επισημαίνοντας τη σημασία διατήρησης όλων των μνημείων .

Από την πλευρά του και ο Δήμαρχος Εορδαίας τους ευχαρίστησε όλους για τη συμβολή τους στην επίτευξη του στόχου του Συμποσίου.

  

6 σχόλια

  • Καλά με τις ξεναγήσεις και τις ημερίδες.
    Στο προκείμενο τώρα:
    Δεν αναρωτιέμαι για τα συμπεράσματα. Σίγουρα όλοι αποφασίσατε στα σίγουρα ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι εγκαταστάσεις -κουφάρια.
    Το ερώτημα είναι ένα και το σημαντικότερο:
    Βρέθηκε ο χρηματοδοτης η θα τα φορτώσετε και αυτά στη Δεη
    Υπάρχει απάντηση?

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΩΡΑΙΕΣ ΠΟΖΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΠΟΤΑ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΝΤΡΑΠΗΚΕ Ο ΖΑΜΑΝΙΔΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΡΗΜΑΓΜΕΝΗ ΑΕΒΑΛ;ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΑΡΑΓΕ ΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΕΥΘΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΡΗΜΑΔΙΟ;ΠΡΟΦΑΝΟΣ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΖΑΜΑΝΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ.

  • βιομηχανικό πάρκο ο ζαμανίδης,βιοκλιματικό ο ιωαννίδης!προς το παρόν ούτε σε μακέτα δεν υπάρχουν άλλη 1 τετραετία χαμένη.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.