Με επισκέψεις εισηγητών και εκπροσώπων φορέων στα βιομηχανικά συγκροτήματα της Πτολεμαΐδας ολοκληρώθηκε σήμερα το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: « Η Βιομηχανική Κληρονομιά ως μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης : Η περίπτωση της ΛΙΠΤΟΛ» , που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Εορδαίας και το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας.

Οι διακεκριμένοι Έλληνες και Γερμανοί ειδικοί επιστήμονες , εισηγητές του Συμποσίου , συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη , διαπίστωσαν ιδίοις όμασι το σημαντικό βιομηχανικό πλούτο που διαθέτει η περιοχή, τονίζοντας για μία ακόμα φορά την ανάγκη ανάδειξης και αξιοποίησης των βιομηχανικών μνημείων .

Στον πρώτο σταθμό που ήταν η ΑΕΒΑΛ οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της άλλοτε ανθούσας λιπασματοβιομηχανίας, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων , από το τότε βασικό στέλεχός της τον Χρήστο Μαλλιόπουλο, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος και γεμάτος αναμνήσεις εξέφρασε την επιθυμία διάσωσης των σημαντικών χώρων του συγκροτήματος.

Ακολούθησε η επίσκεψη σε έναν από τους πιο εμβληματικούς πυρήνες της βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής , στη ΛΙΠΤΟΛ, η οποία ήταν πρωτοπόρα ως προς την εξόρυξη και εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων του τόπου, όπου την ξενάγηση έκαναν η Διευθύντρια Μελίνα Ανδρεάδου και ο π. Τομεάρχης του βιομηχανικού συγκροτήματος Αντώνιος Λογοθέτης , ενώ υπήρξε και μία στάση στο εργοστάσιο των λιγνιτοπλήνθων .

Ο τελευταίος σταθμός ήταν ο ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ και συγκεκριμένα το κτήριο των στροβίλων και των γεννητριών , όπου η υποδοχή των επισκεπτών έγινε από το Διευθυντή Αναστάσιο Λοβάτση ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό του ΑΗΣ, απαντώντας και σε κάποιες ερωτήσεις που τέθηκαν από τους Πανεπιστημιακούς.

Οι προσκεκλημένοι εισηγητές του Συμποσίου , που περιεργάστηκαν με μεγάλη προσοχή τα συγκροτήματα ΑΕΒΑΛ, ΛΙΠΤΟΛ και ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ έμειναν έκπληκτοι με την πλούσια βιομηχανική κληρονομιά που διαθέτει ο τόπος , επισημαίνοντας τη σημασία διατήρησης όλων των μνημείων .

Από την πλευρά του και ο Δήμαρχος Εορδαίας τους ευχαρίστησε όλους για τη συμβολή τους στην επίτευξη του στόχου του Συμποσίου.