M. Σπυράκη: “Α: «Είναι υψίστης σημασίας να υποστηρίξουμε τις 41 Περιφέρειες οι οποίες εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως η Δυτική Μακεδονία»​ ​

10 Οκτωβρίου 2019
13:28

Είναι υψίστης σημασίας να υποστηρίξουμε τις 41 Περιφέρειες οι οποίες εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως η Δυτική Μακεδονία τόνισε στην παρέμβασή της κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρία Σπυράκη , στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεις του Ευρωκοινοβουλίου και στην οποία συμμετείχε ο Προεδρος της ΕΤΕΠ Βέρνερ Χογιερ.
​​

Είναι κρίσιμο πρόσθεσε  η ευρωβουλευτής ότι πρέπει σε αυτές τις περιοχές να παρακινηθεί ο μετασχηματισμός της οικονομίας τους, παράλληλα με την επανεκπαίδευση και εξειδίκευση των εργαζομένων.
​​

Στο κεντρικό της μήνυμα η κα. Σπυράκη ανέφερε ότι «η μεταμόρφωση της ΕΤΕΠ σε Κλιματική Τράπεζα, δεν έχει να κάνει μόνο με την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων. Έχει να κάνει και με ένα σαφές μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο: Εδώ στην Ευρωπαϊκή ένωση, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ηγεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».
​​

Σε αυτή την κατεύθυνση σημείωσε ότι «το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έχει τεθεί σωστά στο δημόσιο διάλογο αλλά ο «διάβολος» κρύβεται στις λεπτομέρειες. Όταν οι συνέπειες επηρεάσουν τις περιφέρειες θα είναι πολύ δύσκολο και πρέπει να προετοιμάσουμε τους ανθρώπους σε αυτές τις Περιφέρειες. Επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όχι με το να κρυβόμαστε πίσω από τις δυσκολίες της μετάβασης. Μερικοί λένε: «ας κρυφτούμε πίσω από τις δυσκολίες της μετάβασης και ας συνεχίσουμε με τα ορυκτά καύσιμα. Δεν είναι αυτή η λύση. Η λύση είναι να δώσουμε προοπτική για δουλειές και ανάπτυξη σε αυτές τις Περιφέρειες. Η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας.»
​​

Η ευρωβουλευτής αφού καλωσόρισε τις προτεινόμενες σημαντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) για τα ενεργειακά έργα, που περιλαμβάνουν επιπλέον χρηματοδότηση για λιγότερo ανεπτυγμένα κράτη – μέλη, μεγαλύτερη εστίαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικά σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2020, σημείωσε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, κυρίως σε ότι αφορά τα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, που έχουν έλλειψη στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων αλλά επιδιώκουν να πετύχουν νέους στόχους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
​​

Σύμφωνα με την κα Σπυράκη, «όλα τα τμήματα της πολιτικής δανεισμού της ΕΤΕ για ενεργειακά project επιδιώκουν την ενεργειακή αποδοτικότητα, σταματώντας τη χρήση του άνθρακα για την ενεργειακή παραγωγή, υποστηρίζοντας νέες καινοτόμες ενεργειακές υποδομές και εξασφαλίζοντας τις ήδη υπάρχουσες, όμως όλα αυτά προαπαιτούν φυσικά τεράστιες επενδύσεις προκειμένου να καταστούν μία πραγματικότητα για όλους μας».

Για παράδειγμα, ανέφερε, οι επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων και της βιομηχανίας αποτελούν περίπου τα ¾ των συνολικών επενδύσεων για την περίοδο 2021-2030, δηλαδή 281 δις το χρόνο.

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.