Επίσημα κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρόταση της Δυτικής Μακεδονίας για εφαρμογές και επενδύσεις στην τεχνολογία υδρογόνο

10 Οκτωβρίου 2019
23:55

 

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεωργίου Κασαπίδη στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τεχνολογία του υδρογόνου, σηματοδοτείται επισήμως και έμπρακτα το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να εμπλακεί ενεργά στις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που προγραμματίζει η Ε.Ε. στον τομέα αυτόν.

Ο κος Κασαπίδης τεκμηρίωσε προς τους εκπροσώπους της επιτροπής, την αναγκαιότητα και τους λόγους για τους οποίους η Δυτική Μακεδονία επιθυμεί να υιοθετήσει τη σύγχρονη αυτή ενεργειακή τεχνολογία.

Η πρόταση που αφορά την Ελλάδα δια μέσω της Δυτικής Μακεδονίας, υποστηρίχθηκε αργότερα επιστημονικά και τεχνικά από τον Διευθυντή του ερευνητικού κέντρου του Δημόκριτου κου Στούμπου και από τον ιδρυτή Γερμανοϊταλικής εταιρείας που εξειδικεύεται στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Η πρόταση αφορά στη δημιουργία παραγωγικής υποδομής υδρογόνου ισχύος 1 GW από ΑΠΕ για αποθήκευση και χρήση στις μεταφορές και την τηλεθέρμανση, παράλληλα με την εμπορία της πλεονάζουσας ποσότητας. Η τεχνολογία παραγωγής που προτείνεται είναι η πλέον σύγχρονη και καινοτόμος τη στιγμή αυτή παγκοσμίως, ενώ η υποδομή των Α.Π.Ε. σε μέγεθος είναι εμβληματική για την Ευρώπη.

Ο φάκελος τεκμηρίωσης της φιλόδοξης αυτής πρότασης που θα κατατεθεί τους προσεχείς μήνες, θα συνταχθεί από Έλληνες και ξένους επιστήμονες και ερευνητές, ενώ θα συντονιστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η αξιολόγηση του θα γίνει εντός του νέου έτους και θα ανταγωνιστεί άλλες επτά προτάσεις αντίστοιχων συνασπισμών ευρωπαϊκών χωρών. Την πρόταση ελληνικού ενδιαφέροντος υποστηρίζουν επίσημα η Γερμανία, η Ιταλία το Βέλγιο ενώ έχει ενδιαφερθεί άλλη μια χώρα.

Οι υποδομές, δράσεις και επενδύσεις που θα λάβουν χώρα εφόσον εγκριθεί ο φάκελος, θα αντλήσουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα IPCEI καθώς και άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα ενώ προβλέπεται και σημαντική μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

13 σχόλια

  • ΑΞΙΟΣ!!!Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΠΟΡΕΙ Η Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ.

  • Ο κύριος Κασαπίδης κάποτε μας έλεγε να βάλουμε τριαντάφυλλα. Την προεκλογική του εκστρατεία την στήριξε στο γεγονός ότι μπορεί να μην έχει να παρουσιάσει τίποτα σαν έργο στα 16 !!!!!! χρονιά βουλευτής αλλά έφερε τα τριαντάφυλλα ( αρωματικά φυτά ). Ρωτήστε λοιπόν τους τριανταφυλοπαραγωγους και γενικά τους παραγωγούς αρωματικών φυτών εάν είδαν ένα ευρώ στην τσέπη τους η εάν επένδυσαν χρήματα και μετά από μερικά χρόνια κατάστρεψαν τις καλλιέργειες τους γιατί ήταν μια `φούσκα` απατεωνιά. Ο ίδιος κύριος τώρα μας λέει για το επένδυσης στην τεχνολογία υδρογόνο , θα μας πουλήσει το παραμύθι για μερικά χρόνια ώσπου να αποδειχτεί και αυτό ασύμφορο και αυτός θα παραμείνει στην εξουσία. Ευτυχώς ο άλλος έκανε πλάτες στον Τσίπρα για την συμφωνία των Πρεσπών και σε βγάλαμε αλλιώς επειδή σε εκδίωξε το κόμμα θα αναγκαζόσουν να δουλέψεις τα τριαντάφυλλα και θα έβλεπες ότι με τα παραμύθια δεν μπορείς να επιβιώσεις

  • Για να υπάρχει έστω μικρή πιθανότητα επιτυχίας του εγχειρήματος, χρειάζονται να δουλέψουν σοβαροί επιστήμονες με τεχνογνωσία στο θέμα. Ποια είναι η επιστημονική ομάδα που θα πλαισιώσει τον κ. Στούμπο από το Δημόκριτο. Ας ξεκινήσουμε με αυτούς που είναι στη φωτογραφία.

  • Η τεχνολογία παραγωγής μπορεί να είναι σύγχρονη, αλλά το υδρογόνο παγκοσμίως παράγεται πολύ πιο φθηνά από φυσικό αέριο. Η Ανατολική Μεσόγειος τα προσεχή 10-50 χρόνια θα είναι τίγκα στο αέριο. Συνεπώς εκείνο που μένει απ’ την “πρόταση” Κασαπίδη είναι η ουσία: “η πρόταση υποστηρίζεται από Γερμανοϊταλική εταιρεία που εξειδικεύεται στη συγκεκριμένη τεχνολογία” και αντί να την κάνει στη Γερμανία ή Ιταλία, είδε φως εδώ και μπήκε. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε …

    • Δεν είμαι σίγουρος εάν κοστίζει πιο φθηνά ή πιο ακριβά να παράγει κανείς υδρογόνο σε σχέση με το φυσικό αέριο. Το ότι είδε φως η Γερμανοϊταλική εταιρία εδώ είναι σίγουρο καθώς δεν έχουν κανένα άλλο λόγο να έρθουν εδώ. Καθότι τα θέματα ασφαλείας γύρω από το υδρογόνο είναι πιο σύνθετα, μήπως πρέπει να ανησυχούμε έαν θα μας τινάξουν όλους στον αέρα;

      • Εργοστάσια παραγωγής υδρογόνου από ηλεκτρόλυση με ΑΠΕ, που στήθηκαν στο Μάιντς & το Βραδενμβούργο, απέδειξαν πως η παραγωγή από ΑΠΕ είναι οικονομικά ασύμφορη σε σχέση με την παραγωγή από φυσικό αέριο.

        Το υδρογόνο είναι πόθος των Γερμανών πριν από ένα αιώνα, αλλά μας τελείωσε όταν ανατινάχτηκε το αερόπλοιο Χίντεμπουργκ. Το υδρογόνο ήταν, είναι και θα είναι και εύφλεκτο και ιδιότροπο. Και θα εξακολουθεί να κάνει μπαμ! Αυτά φυσικά δεν υπάρχει πιθανότητα να τα γνωρίζει ο Κασαπίδης, γεωπόνος σπούδασε

        • OK, δεν ερμήνευσα σωστά το αρχικό σχόλιο. Αν έχεις διαθέσιμο φυσικό αέριο ως ενεργειακή πηγή γιατί να θέλεις να τη μετασχηματίσεις σε κάτι διαφορετικό όπως το υδρογόνο. Από καθαρά ενεργειακή σκοπιά και αυτό είναι ασύμφορο, εκτός αν λάβουμε υπόψη περιβαλλοντικά οφέλη (που δεν είμαι πάλι σίγουρος). Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να ασχοληθούν σοβαροί και επαρκείς επιστήμονες που μπορούν να μελετήσουν τα δεδομένα για να υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας, και αυτό δυστυχώς δεν το βλέπω για ακόμη μια φορά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.