Ρεπορτάζ από την εφημερίδα “Έθνος”: Mαυροπηγή Κοζάνης: Και τους ξεσπίτωσαν και τους ζητούν πίσω τη μισή αποζημίωση

16 Οκτωβρίου 2019
21:22

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προσφεύγουν οι ξεσπιτωμένοι κάτοικοι του χωριού – φαντάσματος, που σβήστηκε από το χάρτη πριν από 5 χρόνια

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προσφεύγουν τις επόμενες μέρες οι πρώην κάτοικοι του χωριού – φαντάσματος Μαυροπηγή Κοζάνης, οι οποίοι πέντε χρόνια μετά το ξεσπίτωμά τους καλούνται να επιστρέψουν στη ΔΕΗ σχεδόν τα μισά χρήματα που είχαν εισπράξει για την απαλλοτρίωση των περιουσιών τους.

Το χωριό σβήστηκε από τον χάρτη το 2014, προκειμένου να γίνει εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος στο υπέδαφός του. Οι 700 κάτοικοι εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σπίτια τους με διαδικασίες εξπρές και για τον επιπλέον λόγο ενός πιθανού δυστυχήματος, από τη δραστηριότητα ενός γεωλογικού ρήγματος, που κινούνταν απειλητικά προς το χωριό.
dfkcphk.jpg

Αποζημιώθηκαν με βάση τις υψηλές τιμές μονάδας που όρισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, το οποίο υπολόγισε την αξία των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων με κριτήριο το κατασκευαστικό κόστος ανέγερσής τους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη πτώση των αξιών λόγω κρίσης. Εισέπραξαν τα ποσά της απαλλοτρίωσης και με αυτά αγόρασαν καινούριες κατοικίες, οι περισσότεροι εξ αυτών μέσα στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

Δύο χρόνια μετά, ωστόσο, το Εφετείο «κούρεψε» εκ των υστέρων τα ποσά αυτά σε ποσοστό 45% κατά μέσο όρο, καθώς όρισε τιμές με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τη στιγμή της απαλλοτρίωσης. Οι ιδιοκτήτες έπρεπε να επιστρέψουν στη ΔΕΗ σχεδόν τα μισά χρήματα που είχαν εισπράξει, αλλά δεν κατείχαν πλέον Προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο με αίτηση αναίρεσης, η οποία όμως απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο, και έτσι η υπόθεση κατέστη αμετάκλητη και η απαίτηση άμεσα εκτελεστή.

«Ένας ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. σε οικόπεδο 500 τ.μ. στην α΄ κατηγορία εισέπραξε 160.000 ευρώ και πρέπει να επιστρέψει 56.000 γιατί η νέα τιμή ορίστηκε στις 104.000, δηλαδή κούρεμα 34,40%. Ένας άλλος που είχε αντίστοιχο σπίτι στην ε’ κατηγορία έχει κούρεμα 62%, καθώς εισέπραξε 123.000 και η νέα τιμή ορίστηκε στις 46.000 ευρώ», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής Βαγγέλης Καραγεωργίου και πρόσθεσε: «Μας πήραν τα σπίτια στο όνομα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και του εθνικού συμφέροντος και τώρα κοιμόμαστε και ξυπνάμε με τον φόβο πως θα μας χτυπήσει την πόρτα ένας κλητήρας και θα μας επιδώσει εξώδικο».
820g8381_13.jpg

Σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Πτολεμαΐδα οι πρώην κάτοικοι ενημερώθηκαν για τη διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η οποία πρέπει να προχωρήσει άμεσα, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τις επόμενες μέρες θα συγκεντρωθούν οι εξουσιοδοτήσεις και θα παραδοθούν στον δικηγόρο που θα καταθέσει την προσφυγή.

Όπως διευκρινίστηκε, θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, από την οποία θα προκύψει αν οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης είναι εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στο μεταξύ, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των οφειλόμενων. Διευκρινίζεται, πάντως, πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση, ούτε έχουν κοινοποιηθεί κάποια ειδοποιητήρια στους οφειλέτες.

Την ίδια ώρα, πολλοί από τους ξεσπιτωμένους κατοίκους επισκέπτονται συχνά τον τόπο όπου βρισκόταν η κοινότητα Μαυροπηγής και σήμερα έχουν μείνει μόνο μπάζα και ορισμένα ερείπια από εναπομείναντα κτίρια. «Γκρέμισαν με μπουλντόζες ακόμη και την εκκλησία, χωρίς σεβασμό στους δύο ιερείς που ήταν θαμμένοι από κάτω. Εκ των υστέρων, όταν απομακρύνθηκαν τα μπάζα, βρήκαν τα οστά και τα παρέδωσαν στους συγγενείς», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττόμενων Μαυροπηγής, Αναστάσιος Εμμανουήλ.

ethnos.gr

10 σχόλια

  • ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΝΑ ΞΕΣΠΙΤΩΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ,ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΗΣΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΔΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΚΟΤΕΤΣΙΑ.ΕΛΕΟΣ.

    • Κάποιοι αισχροκέρδησαν εις βάρος της ΔΕΗ… Ρε την καημένη την ΔΕΗ δεν την σεβάστηκαν οι Μαυροπηγιώτες! Κρίμα στους απλούς μεροκαματιάρηδες που κολλούσαν βαρέα και ανθυγιεινά και γράφανε τα χιλιάρικα στους λογαριασμούς τόσα χρόνια καθώς αυτοί κείτονταν σε κάποια κλίνη ενός συνεργείου σε κάποιο ορυχείο με στόχο να περάσει άλλο ένα οκτάωρο με πόνο, αίμα, δάκρυα και ιδρώτα ενώ την δουλειά την έβγαζε ένας για δέκα! Κρίμα στους διευθυντές που πάλεψαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για δεκαετίες ώστε να μην ξοδευτεί άσκοπα ούτε ένα ευρώ της επιχείρησης! Κρίμα και στους τοπικούς άρχοντες που έδωσαν σκληρές μάχες ώστε η ΔΕΗ να παραμείνει ισχυρή και επίκαιρη τόσα χρόνια καθώς και να δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίες και νέες ευκαιρίες για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας!
      Όλα αυτά πάνε στράφι συμπολίτες μου εξαιτίας των κατοίκων της Μαυροπηγής και των εκατομμυρίων που πήραν και πρέπει να το παραδεχθούμε όλοι και να ζητήσουμε πίσω τα λεφτά που μας χρωστάνε!
      υ.γ. Πραγματικά έλεος να τσουβαλιάζουμε ένα ολόκληρο χωριό επειδή 5-6 πήραν παραπάνω από όσα έπρεπε με αθέμιτους τρόπους λες και πέφτουμε από τα σύννεφα που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στην Ελλάδα! Επίσης για αυτούς που έχεις τέτοια στοιχεία καλό θα ήταν αφού πονάς την επιχείρηση να πας να τους τα καταθέσεις μήπως και οι άνθρωποι πιάστηκαν κορόιδα από τους Μαυροπηγιώτες!

    • Ξες πόσο δύσκολο είναι για εμάς να φύγουμε από τον τόπο μας, να αφήσουμε τα σπίτια μας που ζούμε κ που φτιάξανε οι δικοί μας με τόσο κόπο? Μας διώχνουν αναγκαστικά οπότε πρέπει να μας αποζημιώσουν, τώρα αν κάποιοι έβαλαν δέντρα κ έφτιαξαν έξτρα αποθήκες κ κκκκκ δν με αφορά κ αφού μπόρεσαν καλά έκαναν η ΔΕΗ με διώχνει από το σπίτι μου κ εγώ θα την λυπηθώ ε όχι δλδ, μας ρώτησε κάνεις πως αισθανόμαστε που πρέπει να φύγουμε?

  • ΑνΗσΥχε και ανορθογραφε πολιτη. Και σενα αν σου επαιρναν με το ετσι θελω την περιουσια θα κοιτουσες να παρεις τη μεγιστη αποζημιωση. Δε νομιζω να πονουσες τη δεη γιατι υποθετω απο τα πικροχολα σχολια σου πως χαιρεσαι που θα κλεισουν οι μοναδες το 2028 επειδη καποιοι δεητζηδες επαιρναν καλους μισθους. Αναγκαστικη απαλλοτριωση για εθνικο συμφερον. Τι σημαινει; Παρε τοσα και μαζεψε τα και δρομο. Κανεις δεν ηθελε να αφησει τα σπιτια οπου μεγαλωσαν γενιες Για να του χρυσοπουλησουν ενα διαμερισμα κλουβι στην πτολεμαιδα. Γι αυτο αλλη φορα πριν σχολιασεις να σκεφτεσαι απ´ολες τις πλευρες και να βαζεις και τον εαυτο σου στη θεση του αλλου πριν βγαλεις πορισμα. ΕΛΕΟΣ

    • Τέλος ρε παιδί μου το είπε ο Ανώνυμος πως ο Άρειος Πάγος το αποφάσισε! Να γίνουν όλα άμεσα!
      Τι, μήπως εσείς ξέρετε καλύτερα από τον Ανώνυμο πως γίνονται αυτές οι δουλειές?? Πες τα επιτέλους φίλε μου που έμαθαν και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια… πάντα να σνομπάρουν τα εγχώρια προϊόντα αυτοί οι Έλληνες!

  • Εσεις που λετε να επιστρεψουν οι κατοικοι τα λεφτα να ξερετε καποια πραγματα πριν πειτε εξυπναδες. Το μονο ορυχειο που δουλευει και βγαζει καρβουνο ειναι της μαυροπηγης. Να κανετε το σταυρο σας που δουλευει τοσος κοσμος στο ορυχειο. Ολοι οι χωριανοι πηγαν πτολεμαιδα εριξαν τα λεφτα τους επενδυσαν στην πολη μεγαλωσε η πολη αναβαθμιστηκε. Τα σπιτια δεν απαλλοτριωθηκαν μονο ως χρημα αλλα και ως ψυχικη οδυνη. Ρωτα εναν 70χρονο αν ηθελε να αφησει το βιος του. Επισης ας εδιναν στον καθενα οτι ειχε σε εκταση στην πτολεμαιδα. Σε πληροφορω οτι δε θα φταναν ουτε για οικοπεδο. Η ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΔΕΝ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΜΑΓΚΕΣ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ

  • 1. Να έρθει ο κάτοικος του Τσιαρτσαμπά και των Γρεβενών και να εκφράζει μία αρνητική άποψη κατά των πρώην κατοίκων Μαυροπηγής θα το καταλάβω και θα τον δικαιολογήσω λόγω άγνοιας.
    Αρνούμαι όμως να δεχτώ σχόλια δίχως ένα επιχείρημα από κατοίκους της Εορδαίας, τα οποία προέρχονται από καθαρό κόμπλεξ και μόνο. Και από ποιόυς; Από ανθρώπους που με τον έναν τρόπο ή τον άλλον αρμέγαν τη ΔΕΗ ΑΕ τόσα χρόνια

    2.Αναγκαστική απαλλοτρίωση

    Το χωριό απαλλοτριώθηκε αναγκαστικά και οι τιμές ορίστηκαν από την δικαιοσύνη. Και στην τελική, το τίμημα πληρώθηκε από την ΔΕΗ Α.Ε. και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως η αναγκαστική απαλλοτρίωση επιτρέπει την επιχείρηση την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων πλησίον του χωριού και κατ’επέκταση την δημιουργία κερδών. Και να είστε βέβαιοι, αν δεν ίσχυε η αναγκαστική απαλλοτρίωση και οι τιμές καθορίζονταν μετά από ελεύθερη διαπραγμάτευση (μεταξύ επιχείρησης και ιδιοκτητών), οι τιμές θα ήταν πολύ υψηλότερες.

    Για το ιστορικό της υπόθεσης πρωτόδικα εκδικάστηκε μία τιμή €430/κ.μ για μία κατοικία που κρίθηκε ως Α’ κατηγορίας. Η ΔΕΗ ΑΕ άσκησε έφεση και ζητούσε μία τιμή €300/κ.μ. Τελικώς στο εφετείο εκδικάστηκε μία τιμή αποζημίωσης €309/κ.μ.
    Αν μου βρείτε μελετητή-κατασκευαστή ο οποίος θα μου εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας, θα μου κατασκευάσει την οικία και θα μεταφέρει κιόλας τα πράγματά μου από την παλιά στην καινούργια οικία με €309/κ.μ, να μου τον γνωρίσετε και σε μένα για να τον χρησιμοποιήσω σαν υπεργολάβο και να βγάλω κανένα καλό μεροκάματο σαν διαμεσολαβητής.
    Οι κάτοικοι προσφύγαμε στον Άρειο Πάγο. Ο Άρειος Πάγος δεν κρίνει τις τιμές, δηλαδή δεν μπορεί να τις θεωρήσει ψιλές ή χαμηλές, αλλά κρίνει αν η απόφαση συμμορφώνεται στην ισχύουσα νομοθεσία. Ο Άρειος Πάγος δεν δέχτηκε την αίτηση αναίρεσης μας.

    Και καταλήγουμε που; Σήμερα μετά από τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης οι κάτοικοι της Μαυροπηγής χρωστούν την διαφορά των τιμών Εφετείου και Πρωτοδικείου.
    Οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν βιαίως μετά την καταβολή της αποζημίωσης σύμφωνα με τις τιμές του Πρωτοδικείου (είχαν σταλεί και τα εξώδικα για την αποχώρηση από τη ΔΕΗ ΑΕ).
    Από την στιγμή που δεν υπήρχε έτοιμος χώρος μετεγκατάστασης (υπαιτιότητα Δήμου) και η ΔΕΗ μας ανάγκασε να φυγούμε, αναγκαστήκαμε να βρούμε αλλού στέγη, με την πλειοψηφία να επιλέγει την Πτολεμαϊδα.
    Έτσι στά τέλη του 2013 και εντός του 2014, λόγω της μεγάλης ζήτησης και μικρής προσφοράς διαμερισμάτων στην Πτολ/δα, παρατηρούμε, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές των ακινήτων έπεφταν, στην Πτολ/δα ανεβαίναν ξεπερνώντας τα €1200/τ.μ., δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με το ύψος αποζημίωσης μιάς κατοικάις Α’κατηγορίας (τιμές πρωτοδικείου).

    Εμείς φταίμε που σας αφήσαμε τα χρήματατά μας και εσείς χαίρεστε για την αδικία την οποία έχουμε υποστεί.
    Δεν ήταν επιλογή μας η απαλλοτρίωση γι’αυτό και δεν δέχομαι ούτε €1 χρέος.

  • Κεφαλοχώρι ήμασταν με μαγαζιά,στοές με εμπόρους,κινηματογράφο,χωράφια αμπέλια, εμποροπανήγυρη με συμμετοχή όλων των χωριών τριγύρω,με τα ΜΑΤ παλεύαμε όταν βγήκε η απόφαση.
    Ε λοιπόν, αναγκαστικά μας μετέτρεψαν σε προάστιο της Κοζάνης με ένα καφενείο και μια πιτσαρία.
    Μοντέρνο κλουβί μας έκαναν και έχουμε και τους καλοθελητες να λένε πως αισχροκεδισαμε…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.