Ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με τις δράσεις τους τη τελευταία εβδομάδα

17 Οκτωβρίου 2019
19:36
Κανένα σχόλιο

Σε μπαράζ κινητοποιήσεων, με πρωτοβουλία των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών τους Συλλόγων, προχώρησαν από την αρχή της εβδομάδας φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.

Αιτία για αυτές τις κινητοποιήσεις έχουν σταθεί τα δεκάδες οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, τόσο στη λειτουργία των Τμημάτων, όσο κυρίως στις τεράστιες ελλείψεις στην φοιτητική μέριμνα. Μέσα από αυτές καταφέρανε να αποσπάσουν δεσμεύσεις αρμοδίων για να δοθούν άμεσα λύσεις στα εκατοντάδες προβλήματά τους.

Για το ζήτημα της στέγασης, προχώρησαν τη Δευτέρα 14/10 σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρύτανη του Ιδρύματος, όπου δεσμεύτηκε τα εξής: πρώτων να μην πεταχτούν έξω από τα δωμάτιά τους οι 25 φοιτητές που τους ζητούσαν μέχρι τέλος της εβδομάδας να φύγουν, τη δημιουργία επιτροπής στέγασης που θα εξετάζει όλα τα ζητήματα που αφορούν την στέγαση των φοιτητών και η οποία θα συζητήσει άμεσα με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πολύ μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει. Επίσης, δεσμεύτηκε να γίνει άμεσα συζήτηση για την κατάργηση του απαράδεκτου όρου που υπάρχει στον κανονισμό των εστιών, ότι αν ένας φοιτητής από το 1ο(!!!) κιόλας έτος δεν περάσει το 50% των μαθημάτων θα πετάγεται έξω από την εστία καταδικάζοντας έτσι δεκάδες φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Για το ζήτημα της σίτισης των πρωτοετών που έχει δημιουργηθεί, έγινε συμβολικό άνοιγμα των ταμείων της Λέσχης την Τρίτη 15/10, έτσι ώστε για ένα χρονικό διάστημα οι πρωτοετείς φοιτητές να μπορούν να φάνε δωρεάν μόνο με την επίδειξη της βεβαίωσης σπουδών τους. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει να μην τους δίνεται φαγητό διότι δεν έχουν ακόμα το πάσο. Δεν είναι δικιά τους ευθύνη, δεν θα πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα. Ακόμα την Τετάρτη 16/10 προχωρήσαν σε έκδοση ψηφίσματος για αυτό το ζήτημα, το οποίο υπερψήφισαν τα 1α έτη των Τμημάτων και το οποίο κατατέθηκε στον Πρύτανη με αίτημα να γίνουν δεκτοί οι πρωτοετείς με τη βεβαίωση σπουδών στις Λέσχες. Την Πέμπτη 17/10 ο Πρύτανης απάντησε θετικά στο αίτημα αυτό και έτσι από την Δευτέρα 21/10 όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές θα γίνονται δεκτοί μόνο με τη βεβαίωση σπουδών.

Για το πρόβλημα της μετακίνησής μας προβήκαν την Τετάρτη 16/10 σε παράσταση διαμαρτυρίας στα Αστικά ΚΤΕΛ Κοζάνης, όπου συναντήσαν τον Πρόεδρο της εταιρίας και του θέσανε τα αιτήματά τους. Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε τα εξής: αρχικά να μπει άμεσα δρομολόγιο που να ενώνει μεταξύ τους όλα τα κτήρια των Τμημάτων με τακτικά δρομολόγια στις ώρες που χρειάζονται. Επίσης δεσμεύτηκε από κοινού με τους φοιτητές να πιέσουν την Περιφέρεια και όποιον άλλο φορέα χρειαστεί, να δοθεί μια έκτακτη επιδότηση έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος του εισιτηρίου, αλλά και να εκδοθεί μηνιαία κάρτα απεριόριστων μεταφορών σε χαμηλό αντίτιμο.

Ακόμα, την Τετάρτη 16/10 πραγματοποιήσαμε δυναμική κινητοποίηση και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου κατέθεσαν ψήφισμα που αφορά Περιφέρεια, Δήμους, Διοίκηση Ιδρύματος, Υπουργείο και αρμόδιους φορείς και απαίτησαν να πάρουν θέση. Πέρα από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων του, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεσμεύτηκε ότι άμεσα στην επόμενη συνεδρίασή του θα συζητήσει αυτοτελώς και με προτάσεις το θέμα.

Όλα αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε αυτούς που το παίζουν παράγοντες και Μεσσίες. Ο λόγος, για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που σε όποιο Διοικητικό Συμβούλιο σταθεί και όπου βρεθεί κάνει λόγο για το πως αυτή αποτελεί εγγύηση για την λύση των προβλημάτων μας. 30 χρόνια τώρα που είναι 1η δύναμη έχει βάλει πλάτη στην υποβάθμιση των σπουδών και αποτέλεσε εγγύηση και στήριγμα για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.

Είναι τραγικό την ώρα που 180 φοιτητές μένουν χωρίς εστία και σπίτι να μείνουν, που στην ουσία τους απαγορεύουν να σπουδάσουν, αυτοί σαν άλλοι Μαυρογιαλούροι να εγγυώνται ότι θα αγοράσουν πλυντήρια για τις εστίες!! Είναι απαράδεκτο την στιγμή που εκατοντάδες φοιτητές επιβαρύνονται με τεράστια οικονομικά βάρη (αναλώσιμα, σίτιση, μετακίνηση), αυτοί το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μετράνε τις έδρες τους στα ΔΣ και να υπερηφανεύονται που γνωρίζουν να μετράν μέχρι το 13. Είναι απαράδεκτο, την ώρα που οι φοιτητές κινητοποιούνται για τα προβλήματά τους, οι «εκπρόσωποί» τους να σφυρίζουν αδιάφορα. Αυτοί οι «εκπρόσωποι» είναι που τόσα χρόνια θέλουν τους Συλλόγους διαλυμένους, τους φοιτητές να μην συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες, να μην σηκώνουν κεφάλι.

Οι εκλεγμένοι της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας καλούν τους φοιτητές τώρα να ζωντανέψουν τους Συλλόγους, να αναπτύξουν δράση κόντρα στην συμβιβασμένη πλειοψηφία των ΔΣ, τώρα να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο απαιτητικά για να λυθούν άμεσα όλα τα ζητήματα!

Οι εκλεγμένοι στα ΔΣ με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.