Τα 8 “ελληνικά” έργα της ευρωπαϊκής λίστας PCI – Ένα από τα σημαντικότερα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, η γραμμή Μελίτη – Μπίτολα, η οποία θα αναβάθμιζε την διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία τέθηκε εκτός της λίστας των Ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος

4 Νοεμβρίου 2019
10:31

Ένα από τα σημαντικότερα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, η γραμμή Μελίτη – Μπίτολα, η οποία θα αναβάθμιζε την διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία τέθηκε εκτός της λίστας των Ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Η συγκεκριμένη απένταξη, χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό έργο διασύνδεσης με το γειτονικό κράτος, αποδίδεται σε λάθος χειρισμούς από πλευράς ΑΔΜΗΕ.

Η 4η λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) που δημοσιοποιήθηκε περιλαμβάνει συνολικά 8 έργα που αφορούν την Ελλάδα στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Τα περισσότερα έργα της λίστας, αφορούν σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις, γεγονός που αποδίδεται στο στόχο για διασύνδεση και ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων της Ευρώπης, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ.

Μεταξύ των ελληνικών έργων περιλαμβάνονται το δεύτερο μεγάλο αντλησιοταμιευτικό project αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία (Τέρνα Ενεργειακή), η αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, ο διασυνδετήριος ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου East Med καθώς επίσης και ο πλωτός τερματικός σταθμός φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης της εταιρείας Gastrade. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στην ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia δεν περιλαμβάνεται πλέον το τμήμα Κρήτη – Αττική παρά μόνο τα δύο τμήματα Ισραήλ – Κύπρος και Κύπρος – Κρήτη.

Οι λίστες

Πιο αναλυτικά τα έργα ηλεκτρισμού ελληνικού ενδιαφέροντος είναι:
1) Το αντλησιοταμιευτικό αποθήκευσης ηλεκτρισμού στην Αμφιλοχία
2) Η Ηλεκτρική διασύνδεσης Νέας Σάντας – Μαρίτσα (Ελλάδα – Βουλγαρία)
3) Η διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ Euroasia μόνο στα τμήματα Ισραήλ – Κύπρος (Χαντέρα – Κοφινού) και Κύπρος – Κρήτη (Κοφινού – Κοράκια)

Τα έργα φυσικού αερίου ελληνικού ενδιαφέροντος είναι:
1) Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας IGB
2) Το FSRU (πλωτός σταθμος αεριοποίησης φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη
3) Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στο πεδίο της Νότιας Καβάλας
4) Ο υποθαλλάσιος αγωγός φυσικού αερίου East Med
5) Ο υποθαλάσσιος αγωγός Ελλάδας Ιταλίας Poseidon

Εκτός από τα ελληνικού ενδιαφέροντος έργα, η λίστα περιλαμβάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές ηλεκτρικές διασυνδέσεις (Δανία Γερμανία, Γαλλία Ιρλανδία, Γαλλία Μ. Βρετανία, Γερμανία Νορβηγία) καθώς και αντλησιοταμιευτικά έργα (Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία) ενώ στο φυσικό αέριο περιλαμβάνονται διασυνδετήριοι αγωγοί αλλά και τερματικοί σταθμοί LNG όπως το Krk στην Κροατία αλλά και αποθήκες αερίου (Ρουμανία).

www.capital.gr

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.