kozan.gr: Αποκλειστικό: Στον “αέρα(;)” η απόφαση για τη ρύθμιση 100 μηνιαίων δόσεων της ΔΕΥΑΕ, με τριτεγγυητή το Δήμο Εορδαίας, για τις οφειλές της (περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ) προς την ΔΕΗ

5 Νοεμβρίου 2019
16:46

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που αποκαλύπτει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, στην ακύρωση της απόφασης του ∆ημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, επί θητείας Σ. Ζαμανίδη, τον περασμένο Ιούλιο, η οποία προέβλεπε τη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών της ΔΕΥΑ Εορδαίας προς την ∆ΕΗ σε 100 δόσεις, προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.  Επειδή στην απόφαση του Δ.Σ. Εορδαίας παρασχέθηκε τριτεγγύηση του ∆ήμου Εορδαίας για την υλοποίηση της ρύθμισης εξόφλησης των χρεών της ∆ΕΥΑ Εορδαίας προς την ∆ΕΗ ΑΕ σε 100 δόσεις, χωρίς όμως να αναφέρεται σε σχετική διάταξη νόμου, που να προβλέπει την εν λόγω ενέργεια, η απόφαση κρίθηκε αναιτιολόγητη. Επίσης η ∆ΕΥΑ Εορδαίας δεν κατήρτισε δανειακή σύμβαση με κάποιο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό εσωτερικού ή εξωτερικού, αλλά ρύθμισε τις ήδη υπάρχουσες οφειλές της σε δόσεις προς την ∆ΕΗ Α.Ε., που είναι ∆ΕΚΟ. Επομένως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι δάνειο, ο δε ∆ήμος καθίσταται εγγυητής για οφειλές της ∆ΕΥΑΕ, αορίστως, αφού δεν αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση ούτε το ποσό της κάθε δόσης ούτε η συνολική οφειλή, προκειμένου να προκύπτει και η επιβάρυνση του ∆ήμου Εορδαίας σε περίπτωση μη καταβολής τινών ή όλων εξ αυτών από την ∆ΕΥΑΕ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται, προφανώς, να φέρει και πάλι εκ νέου το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας ώστε να παρθεί νέα απόφαση.

Το ιστορικό της υπόθεσης από τις 30/7/2019

“Σε 100 μηνιαίες δόσεις, με τριτεγγυητή το Δήμο Εορδαίας, για τις οφειλές της ύψους – περισσότερα από – 5 εκατομμύρια ευρώ, προς την ΔΕΗ, προχωρά η Δ.Ε.Υ.Α. Εορδαίας. Το Δ.Σ. της επιχείρησης οδηγήθηκε σε αυτή την κατεπείγουσα απόφαση αφού την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 η Δικαστική Επιμελήτρια του Πρωτοδικείου Κοζάνης, επέδωσε στην Δ.Ε.Υ.Α. Εορδαίας αντίγραφο του απογράφου με επιταγή προς εκτέλεση των δεκαέξι (16) τελεσίδικων αποφάσεων της ΔΕΗ ΑΕ κατά της ΔΕΥΑΕ. Τα χρηματικά ποσά των συγκεκριμένων δεκαέξι (16) τελεσίδικων αποφάσεων αφορούν κεφάλαιο, τόκους, επιδικαστείσα δικαστική δαπάνη, τέλος απογράφου, σύνταξη επιταγής προς πληρωμή, δαπάνες επίδοσης κ.λ.π..

Οι οφειλές αυτές προέκυψαν διότι η ΔΕΥΑΕ, από της συστάσεώς της μέχρι και τον Ιούνιο του 2011, δεν πλήρωνε την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων που υδροδοτούν την πόλη της Πτολεμαΐδας. Λόγω του ότι η ΔΕΥΑ Εορδαίας αδυνατεί να καταβάλει όλο το υπέρογκο ποσό που αναλύεται στις δεκαέξι (16) επιταγές προς εκτέλεση της ΔΕΗ ΑΕ., ζήτησε – κι αναμένεται η απάντηση της ΔΕΗ – την προαναφερθείσα ρύθμιση των 100 μηνιαίων δόσεων και την παραγραφή ενός μέρους των αναλογούντων τόκων λόγω παρέλευσης 5ετίας από την τελεσιδικία και την ταυτόχρονη καταβολή τόκων και κεφαλαίου ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση της Δ.Ε.Υ.Α.Ε. από τους τόκους του διακανονισμού”.

Την επομένη στις 31/7/2019 ακολούθησε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, η οποία όμως, όπως προαναφέρθηκε, ακυρώθηκε.

kozan.gr

2 σχόλια

  • Γιατί δν τελέστηκε? Γιατί ακυρώθηκε? Κατά τα άλλα οι δεητζιδες κατέστρεψαν την δεη, οι δεητζιδες φταίνε για την κατάντια της όταν μεγάλο επιχειρήσεις χρωστάνε τα δις κ δν πληρώνουν τπτ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.