Κοζάνη-ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ Α.Ε: Ομόφωνη έγκριση μεταφοράς απορριμμάτων από την Κέρκυρα, για επεξεργασία

15 Νοεμβρίου 2019
19:12

Tην  έγκριση του  Διοικητικού  συμβουλίου  της   εταιρείας  Διαχείρισης  Απορριμμάτων  Δυτικής Μακεδονίας –ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ  Α.Ε-  έλαβε το αίτημα  της Κέρκυρας ,  για  την μεταφορά  σύμμεικτων  απορριμμάτων  για μηχανική  επεξεργασία ,στο εργοστάσιο που λειτουργεί στην περιοχή της Κοζάνης.

Με  ομόφωνη απόφαση της  Διοίκησης  της  ΔΙ.ΑΔΥ.ΜΑ , στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Κοζάνη, δόθηκε  η έγκριση για την μεταφορά   23.700  τόνων  απορριμμάτων ετησίως  από την Κέρκυρα  για  επεξεργασία   στην περιοχή  της Κοζάνης, με ορίζοντα  τριετίας και με  εκτιμώμενο  οικονομικό όφελος   κάθε  χρόνο,  363.000  ευρώ.

Όπως   τόνισε  ο  Διευθύνων  Σύμβουλος  της   ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ  Α.Ε    Δημοσθένης  Μαυρίδης, η  Κέρκυρα  έχει  ζητήσει  την  μεταφορά  60.000 τόνων  ετησίως   για την  επόμενη τριετία  2020-2022 και με βάση  την ομόφωνη  απόφαση  της  Διοίκησης της Εταιρείας , δίνεται  το «πράσινο φως» να  προχωρήσει  και η τροποποίηση  των περιβαλλοντικών όρων  και  της αλλαγής  της άδειας  λειτουργίας του εργοστασίου  στην περιοχή της Κοζάνης, προκειμένου να αυξηθεί  από 120.000 σήμερα   σε 150.000  τόνους  ,η  δυνατότητα μηχανικής  επεξεργασίας  απορριμμάτων.

Η  Δυτ. Μακεδονία  επεξεργάζεται σήμερα  89.000 τόνους  απορριμμάτων  στο εργοστάσιο   της  ΔΙ. Α. ΔΥ. ΜΑ  και εφόσον  αυξηθεί η  δυναμική  της χωρητικότητας  του  σε 150.000 τόνους   ,θα  εξετασθεί  και  το αίτημα  της Κέρκυρας  για  60.000  τόνους  ετησίως  , με βάση  την  δυνατότητα   επιπλέον  μεταφοράς  απορριμμάτων,  για μηχανική επεξεργασία στην περιοχή.

«Δεν  μετατρέπεται   σε χαβούζα  όλης της  χώρας η  Δυτική Μακεδονία, γιατί   πρόκειται  για επεξεργασία και όχι  για  ταφή σκουπιδιών   στον  ΧΥΤΑ», υπογράμμισε  χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ  Α.Ε  και  Δήμαρχος Εορδαίας  Παναγιώτης  Πλακεντάς , ενώ απαντώντας  σε ερώτηση της ΕΡΤ Κοζάνης  για  το κόστος  των δημοτικών τελών σχετικά με τα απορρίμματα  που πληρώνουν οι  κάτοικοι της Δυτ. Μακεδονίας, επεσήμανε  ότι  «το αμέσως επόμενο διάστημα θα  καταρτισθεί  ένα πλάνο δράσης , προκειμένου  να μειωθεί  το κόστος για τους πολίτες, το οποίο  σήμερα ανέρχεται  στα 64 ευρώ τον τόνο, έχοντας και την επιδότηση του 50% από το Πρόγραμμα  Δημοσίων Επενδύσεων .»

Σε  ότι  αφορά την  συμφωνία και  την αποδοχή της μεταφοράς  απορριμμάτων από την Κέρκυρα στην Κοζάνη για επεξεργασία, σε  πρόσφατη ευρεία σύσκεψη παρουσία  και του Γενικού Γραμματέα  Περιβάλλοντος του Υπουργείου, αποφασίσθηκε η  καταβολή αντισταθμιστικών  ωφελειών  που προκύπτουν για την ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ , η οποία  περιλαμβάνει  την προμήθεια   μηχανήματος  αντίστροφης ώσμωσης  προϋπολογισμού   500.000  ευρώ του οποίου τις υπηρεσίες  πληρώνει σήμερα  η  Εταιρεία με 9.000 ευρώ το μήνα, την χρηματοδότηση για  τη  δημιουργία ενός  4ου κυττάρου-Χ.Υ.Τ.Α, προϋπολογισμού   2 έως 2, 5 εκατ. Ευρώ  και την επέκταση στην διαχείριση των ογκωδών στο χώρο που είναι οι εγκαταστάσεις  της Εταιρείας  , συνολικής αξίας  150.000 ευρώ.

ΕΡΤ  Κοζάνης

9 σχόλια

    • Ετσι θα βουλοσουμε τις τρυπες που θα αφησει η ΔΕΗ. Τα σκουπιδια της Κερκυρσας ειναι καλα σκουπιδια μην φοβαστε.

  • Σε λίγα χρόνια θα έχουν απομείνει μόνο τα σκουπίδια γιατί ο κόσμος θα έχει εγκαταλείψει την περιοχή. Αλήθεια γιατί δεν τα πάνε στα Γιάννενα;; ίσως γιατί εκεί αρνήθηκαν;;; Άντε γειά…..

  • ασύστολα ψεύδη των τοπικών παραγόντων που μετατρέπουν τον τόπο μας σε σκουπιδότοπο της Ελλάδας,(αλήθεια τα υπολείμματα της επεξεργασίας τα παίρνουν πίσω οι Κερκυραίοι ???) σε λίγο θα ζητήσουν και άλλοι να φέρουν τα σκουπίδια τους εδώ και θα γίνουμε χαβούζα. Από το λιγνίτη στα σκουπίδια η μετάβαση παίρνει σάρκα και οστά.

  • Τα σκουπίδια (εκτός από ελάχιστες ποσότητες ανακυκλώσιμων που θα προκύψουν από τη χειροδιαλογή) θα καταλήξουν στο ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων) γιατί πολύ απλά αυτό είναι το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία. Επομένως πρόκειται καθαρά για μια επιπλέον περιβαλλοντική υποβάθμιση. Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, εκ πρώτης το ποσό φαίνεται σαν ψίχουλο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι υπεύθυνοι να δημοσιοποιήσουν την οικονομοτεχνική μελέτη του έργου για να δούμε πόσο συμφέρουσα είναι τελικά αυτή η απόφαση..

  • Σε όλες τις χώρες τα σκουπίδια γινονται χρηματα.. οι Γερμανοί με 97% ανακύκλωση εισπράττουν 80 δις. Οι Σουηδοί περνούν πλέον και των Δανών τα σκουπίδια για επεξεργασία.. Εμείς ακούμε σκουπίδι και μας πιάνει πανικός..

  • Ακούμε σκουπίδι και μας πιάνει πανικός γιατί για εμάς δεν είναι πρώτη ύλη για καύση, δεν έχουμε εργοστάσια καύσης σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας. Τώρα τα θάβουμε κάτω από το χαλάκι (έδαφος). Γι’αυτό. .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.