kozan.gr: Γιατί δεν ίσχυσε η μνημονιακή περικοπή μισθών εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ;;; – Τι προέκυψε από αποφάσεις δικαστηρίων και τι αποφάσισε, ομόφωνα, στην τελευταία του συνεδρίαση, το Δ.Σ. της Επιχείρησης, με αφορμή την απόφαση 61/2019 του Μονομελούς Εφετείου ∆. Μακεδονίας

16 Νοεμβρίου 2019
08:43

 

Mε την εφαρμογή των μνημονίων (ν. 3833/2010, 3845/2010, ν. 4024/2011, ν. 4093/2012) επιβλήθηκαν στους υπαλλήλους του στενού αρχικά Δημοσίου Τομέα αλλά και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ, όπως κι η ΔΕΥΑΚ, περικοπές μισθών. Εν συνεχεία η Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αποφάσισε την άμεση εφαρμογή των περικοπών με αποτέλεσμα 116 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ να ασκήσουν αγωγή το 2015 κατά της απόφασης αυτής. Επί της αγωγής τους εκδόθηκε η απόφαση 93/2017 του Μον. Πρωτοδικείου Κοζάνης που έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα των εργαζομένων ορίζοντας ότι οι μισθοί έμεναν στο επίπεδο που ήταν στις 31-12-2012, έχοντας καλώς μειωθεί με τις έως τότε μειώσεις. Εν συνεχεία υποβλήθηκαν δύο αντίθετες εφέσεις, μία από τη ΔΕΥΑΚ με αίτημα να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εργαζόμενων και μία εκ των εργαζομένων με αίτημα να μην υποστούν καμία απολύτως μείωση. Στις 26/6/2019 δημοσιεύθηκε η απόφαση 61/2019 του Μον. Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας που απέρριψε και τις δύο εφέσεις και επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου. Κρίθηκε επομένως και από το Πρωτοδικείο και από το Εφετείο ότι οι μισθοί της επίδικης περιόδου παραμένουν στα επίπεδα που ήταν στις 31/12/2012. Ακριβώς ίδια απόφαση με το ίδιο περιεχόμενο με αυτή του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας είναι η απόφαση 113/2017 του Αρείου Πάγου και η πιο πρόσφατη απόφαση 1189/2018 του Τμήματος Β1 του Αρείου Πάγου, καθώς και άλλες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας.

Όπως, συγκεκριμένα, ανέφερε, ο Γενικός ∆ιευθυντής της Επιχείρησης Γεώργιος Παυλίδης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Κοζάνης, στις 6/11/2019, με αφορμή την προαναφερόμενη απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας (εργατικές διαφορές): “Είναι απολύτως σύμφωνη με τη νομολογία του Αρείου Πάγου ακριβώς στο ίδιο αντικείμενο, επομένως δεν έχει νόημα η άσκηση αναίρεσης, αφού ο Αρειος Πάγος έχει ήδη κρίνει το ζήτημα σε άλλες δίκες με πανομοιότυπο αντικείμενο και τυχόν άσκηση αναίρεσης. Υπάρχουν επομένως ήδη αποφάσεις του Αρείου Πάγου -πάγια νομολογία με την οποία η απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας είναι απολύτως εναρμονισμένη και επομένως δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση σχετικά με το τί ισχύει. Θα ήταν άνευ αντικειμένου, επί πλέον δε θα υπέβαλε τη ΔΕΥΑΚ σε δικαστικές δαπάνες και προτείνει τη λήψη απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 1069/1980 για μη άσκηση αναίρεσης και καλεί το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά”.

Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Κοζάνης ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ.

kozan.gr

10 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.