Το νομοσχέδιο έρχεται να εκσυγχρονίσει τη ΔΕΗ – Πώς θα γίνει η απολιγνιτοποίηση

18 Νοεμβρίου 2019
13:07

“Το νομοσχέδιο έρχεται να εκσυγχρονίσει τη ΔΕΗ -η οποία σαν πρώτη εταιρεία της χώρας θα πρέπει να ηγείται της ενεργειακής μεταρρύθμισης- έρχεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ούτως ώστε να γίνουν επενδύσεις, να έλθουν κεφάλαια για να προωθηθεί το φυσικό αέριο. Και έρχεται να στηρίξει τις ΑΠΕ με μια σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες θα διευκολύνουν την υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”, δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 FM”, για το σχέδιο νόμου με τίτλο “Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ”, που συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

“Πώς θα γίνει η απολιγνιτοποίηση”

Ερωτηθείς για τα βήματα που θα οδηγήσουν στον στόχο της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Θωμάς ανέφερε: “Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο master plan γι΄ αυτές τις περιοχές, στο οποίο θα εμπλέκονται διάφορα υπουργεία -έχουμε μία διυπουργική επιτροπή, γιατί τα κίνητρα που θα προσφέρει η Πολιτεία σε αυτές τις περιοχές θα είναι πολλαπλά, θα είναι φορολογικά, επενδυτικά, αντικατάστασης ενέργειας , παιδείας για τη μετεγκατάσταση εργασίας ή για το εργατικό δυναμικό να αποκτήσει καινούριες δεξιότητες […] Άμεσα -στο τέλος του χρόνου έως αρχές του επόμενου- αποδίδουμε στις τοπικές κοινωνίες γύρω στα 130 εκατομμύρια, τα οποία θα βοηθήσουν να ετοιμαστούν καλά τα διάφορα business plans σε συνάρτηση με τις διαβουλεύσεις που κάνουμε με τις περιφέρειες και τους δήμους και θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει τις κοινωνίες αυτές σε μία αλλαγή προς τους τρεις τομείς”.

“Στον πρωτογενή τομέα στη Δυτική Μακεδονία, έχουμε π.χ. τα καλύτερα κρασιά αλλά όχι μόνο κρασιά, στον δευτερογενή τομέα, όπου έχει δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός να γίνουν μεγάλες επενδύσεις βιομηχανικού τομέα, για να εκμεταλλευτούμε το εξαιρετικά ικανό και εκπαιδευμένο προσωπικό της ΔΕΗ στον τομέα της ενέργειας, όπου σίγουρα οι εκτάσεις που έχει η ΔΕΗ σε αυτές τις περιοχές θα χρησιμοποιηθούν για μεγάλα έργα ΑΠΕ, τα οποία μπορεί να έχουν και κατασκευή μαζί με αυτά και τέλος και στις υπηρεσίες πχ. στην Κοζάνη κάνουμε συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο, το οποίο θα αναπτυχθεί περισσότερο και σε άλλα θέματα πάνω στην εκπαίδευση”, διευκρίνισε εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι “θα είναι win-win η ενεργειακή μετάβαση”.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2 σχόλια

  • Οχι αλλη αναπτυξη ΣΤΗΝ Κοζανη.ΝΑ ΤΗΝ πατε στα Γρεβενα ΚΑΙ ΣΤΟ Καρπενησι.Ειμαστε ο πρωτος περιφερειακος νομος ΜΕ το μεγαλυτερο κατα κεφαλη εισοδημα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.