Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τη ΔΕΗ

25 Νοεμβρίου 2019
10:48
Κανένα σχόλιο

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ! ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ – ΚΑΜΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ! ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ- ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!

To σχέδιο νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην μακρά αλυσίδα των «διαρθρωτικών» αλλαγών στον τομέα της ενέργειας, που διαχρονικά προωθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).

Στόχος αυτών των αλλαγών ήταν και είναι η προώθηση των στρατηγικού χαρακτήρα κατευθύνσεων της ΕΕ για την ενίσχυση του κεφαλαίου, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην ενέργεια. Αυτός ο στόχος υπηρετήθηκε και υπηρετείται με διάφορες κατευθύνσεις: «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βασικό κομμάτι της οποίας είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις, «κατακερματισμός» της ΔΕΗ για την «διευκόλυνση» των επιχειρηματικών ομίλων να διεισδύσουν, «πράσινη οικονομία» – «μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή» για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα «πράσινα» μονοπώλια.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση εξαπολύει νέα σφοδρή επίθεση ενάντια τόσο στους εργαζόμενους του κλάδου, στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ, όσο και στο λαό συνολικά και ιδιαίτερα στο λαό της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο «εκσυγχρονισμός» που επικαλείται η κυβέρνηση είναι η κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας, όπως και η πληρωμή της εργασίας με καθορισμό του μισθού από το ΔΣ της ΔΕΗ, μακριά από κάθε έννοια Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. «Εκσυγχρονισμός» θεωρείται η απόλυση του προσωπικού που εργάζεται με μόνιμες σχέσεις εργασίας και με εργασιακά δικαιώματα που καθορίζονται από ΣΣΕ και η αντικατάστασή του με νέους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, πιο φθηνούς και αναλώσιμους.

Oι αστικοί σχεδιασμοί για την προσαρμογή της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν και κλείσιμο μονάδων και ορυχείων της “ΔΕΗ Α.Ε.” ή και πώληση τους, περιορισμό της αξιοποίησης του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα παραπάνω θα έχουν μια σειρά συνέπειες για τον λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής, καθώς:

  • θα εκτοξευτεί η ανεργία και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας (και στην ΔΕΗ ΑΕ, αλλά και συνολικά σε δραστηριότητες γύρω από τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως είναι η μεταφορά λιγνίτη από αυτοαπασχολούμενους οδηγούς). Oι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα επεκταθούν μαζί με την μείωση των μισθών και την εντατικοποίηση της εργασίας, με συνέπεια και την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Από τις σχεδιαζόμενες περίπου 5.000 αποχωρήσεις (εθελούσιες- απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις) στην ΔΕΗ Α.Ε περίπου οι 3.000 θα αφοράνε το λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας.

  • Η μετάβαση αυτή θα είναι βίαιη για το λαό, θα είναι μετάβαση σε νέα επιχειρηματικά κέρδη για λίγους μονοπωλιακούς ομίλους. Θα ενταθεί η «ενεργειακή φτώχεια» του λαού, θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος – ήδη την τελευταία 15ετία αγγίζει το 150%

  • θα δημιουργηθούν προβλήματα με την τηλεθέρμανση (διακοπή, αύξηση κόστους)

  • Είναι αβέβαιο το μέλλον των μετεγκαταστάσεων των πληττόμενων χωριών. Μια σειρά από έργα υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση, ασφαλτόστρωση, ηλεκτροφωτισμός, άλλες αναγκαίες υποδομές) δεν έχουν ξεκινήσει στους νέους οικισμούς.

  • είναι στον αέρα οι αποκαταστάσεις των εδαφών των ορυχείων, δημιουργώντας πρόσθετο πρόβλημα για το περιβάλλον

  • θα ενταθεί της ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο Φυσικό Αέριο

  • σε κλείσιμο θα οδηγηθούν λογικά με βάση τις εξελίξεις τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ Α.Ε και της ΜΕΤΕ Α.Ε καθώς και το λιγνιτωρυχείο στην Αχλάδα Φλώρινας.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Α.Ε, το λαό στη Δυτική Μακεδονία σε ξεσηκωμό, σε αγωνιστική οργάνωση της πάλης ώστε να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης- ΕΕ- Κεφαλαίου. Το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, απευθύνεται στους εργαζόμενους και το λαό και προτείνει έναν πραγματικά διαφορετικό, αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο με στόχο για ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία.

Σε αυτή την οικονομία, στην Ενέργεια θα λειτουργεί ένας ενιαίος κρατικός φορέας ενέργειας που θα συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΗ, το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές Ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.) και ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Πάνω σ’ αυτό το έδαφος του νέου τρόπου παραγωγής, ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας θα μπορεί να επεξεργάζεται τη διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, πάνω σε συγκεκριμένους άξονες:

– Υπολογίζοντας το βέλτιστο ενεργειακό μείγμα με τη συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εγχώριων πηγών και τεχνολογικών λύσεων στις κατάλληλες αναλογίες με στόχο τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ο κρατικός φορέας μπορεί να προσδιορίσει τις κατάλληλες περιοχές και τα κατάλληλα επενδυτικά μεγέθη για την αξιοποίηση κάθε πηγής ενέργειας, με τεχνολογία φιλική στο περιβάλλον, π.χ. για τη συνέχιση της αποφασιστικής συμβολής του λιγνίτη ως στρατηγικού ενεργειακού καυσίμου την επόμενη εικοσαετία για τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας στις σύγχρονες μονάδες, για την κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών σταθμών.

– Αξιοποιώντας τα νέα έργα στον ενεργειακό τομέα, ως μοχλού ανάπτυξης βιομηχανικών κλάδων της μεταποίησης και των κατασκευών. Υλοποίηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης του βαθμού ενεργειακής απόδοσης, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

– Προωθώντας την έρευνα για αξιοποίηση νέων εγχώριων πηγών και τη διακρατικά αμοιβαία επωφελή συνεργασία στους τομείς της εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, τεχνογνωσίας και δικτύων – αγωγών μεταφοράς ενέργειας, με διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εργατικής εξουσίας.

Παλεύουμε για:

-Κανένα κλείσιμο -Καμία πώληση μονάδων (ΑΗΣ- ΥΗΣ) ορυχείων και ορυκτού πλούτου σε ιδιωτικούς ομίλους. Αγώνας ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΔΗΕ

– Καμία μείωση μισθών, όχι στις απολύσεις. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επιστροφή των συντάξεων στο ύψος του 2009. Επιστροφή της 13ης -14ης σύνταξης.

– Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική – λαϊκή οικογένεια. Καμία αύξηση στα τιμολόγια στην λαϊκή κατανάλωση. Ρεύμα φθηνό για το λαό.

– 7ωρο- 5νθημερο – 35ωρό. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας. Άμεσες προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού (Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το έκτακτο προσωπικό (8μηνα-2μηνα, εργολαβικοί)

– Μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, στελέχωση και προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κανένα κλείσιμο ιατρείου.

– Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην μείνει ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο και η Κοζάνη. Επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης και σε άλλους οικισμούς Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος- Αποκατάσταση και παράδοση των εξορυγμένων εκτάσεων με ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε. Να ολοκληρωθούν οι μετεγκαταστάσεις.

– Να αντικατασταθούν οι παλιές θερμικές μονάδες με σύγχρονους λιγνιτικούς σταθμούς, με αυξημένο βαθμό απόδοσης. Για να μην παραδοθούν λιγνιτωρυχεία, λιγνιτικά αποθέματα και υδάτινο δυναμικό σε ιδιωτικούς ομίλους.

– Αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού με κρατικά υδροηλεκτρικά έργα, που συμβάλλουν ταυτόχρονα στην άρδευση αγροτικών εκτάσεων και στην παροχή αντιπλημμυρικής προστασίας, για την προστασία των δασών, του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών νερών, για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της ρύπανσης, αντιπαλεύοντας ολοκληρωμένα την αστική πολιτική στη διαχείριση του περιβάλλοντος, των απορριμμάτων, του νερού και γενικότερα του φυσικού πλούτου, στη διαχείριση ακτών, δασών και ελεύθερων χώρων, πολιτική που θυσιάζει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα στο βωμό του κέρδους.

Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος θα πρέπει η αγανάκτηση και οι σημερινοί αγώνες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των νέων των εργατικών – λαϊκών οικογενειών να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, που αποτελεί την αιτία όξυνσης των όλων των προβλημάτων, χειροτέρευσης της ίδιας της ζωής.

Να δυναμώσει η φωνή του ΚΚΕ, της μόνης δύναμης που αταλάντευτα αναδεικνύει και βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο των προβλημάτων των εργαζομένων και των νέων της εργατικής τάξης, στηρίζει μαχητικά τις διεκδικήσεις τους, φωτίζει το δρόμο για την πραγματική διέξοδο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.