Νέο επεισόδιο στο μακροχρόνιο σίριαλ της Κοζάνης – www.designmag.gr

26 Νοεμβρίου 2019
13:34

Πάνε πέντε χρόνια από τη στιγμή που στο Δήμο της Κοζάνης ξεκίνησε μια μακρόχρονη (όπως αποδείχθηκε τελικά) διαδικασία που στόχο της είχε την δημιουργία μιας επαγγελματικής οπτικής ταυτότητας για τη μακεδονική πόλη. Η διαδικασία αυτή πέρασε από διάφορες περιπέτειες, αλλά φάνηκε ότι θα φτάσει σε ένα αίσιο τέλος όταν συντάχθηκε μια σοβαρή κριτική επιτροπή που στην πλειοψηφία της είχε επαγγελματίες του design, πρόεδρό της τον αείμνηστο Στέργιο Δελιαλή, θεσπίστηκαν χρηματικά έπαθλα ικανά να τραβήξουν την προσοχή καλών σχεδιαστών και δόθηκε αρκετός χρόνος για να δουλευτεί το brief.

To καλοκαίρι του 2017 ανακοινώθηκε το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού: νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Βεργουλιάδης με μια πρόταση που υπέβαλε, εμπνευσμένη από την πόλη, την ιστορία της, το φυσικό και τον πολιτιστικό της πλούτο. Αντιγράφοντας το σχετικό μας άρθρο εκείνων των ημερών διαβάζουμε τη δήλωση του δημιουργού: «Στόχος μου ήταν ο λιτός και αφαιρετικός σχεδιασμός που προσδίδει μεγάλες δυνατότητες χρήσης του λογοτύπου, και παράλληλα συμβαδίζει με τον εκσυγχρονισμό της πόλης, η οποία τα τελευταία χρόνια υλοποίησε έργα (κτίριο δημοτικής βιβλιοθήκη, ανάπλαση κεντρικής πλατείας,κ.α.) τα οποία την κατατάσσουν επάξια δίπλα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις. Η πόλη αντιπροσωπεύεται μέσω του αρχιγράμματος Κ (Κοζάνη), η ιστορία της από το ρολόι κορωνίδα στη κεντρική πλατεία αυτής Μ (Μαμάτσιος) -άτυπη ονομασία εκ του ευεργέτη της πόλης-, ο φυσικός της πλούτος από το φυτό κρόκος που καλλιεργείται στην περιοχή και τέλος ο πολιτιστικός πολιτισμός της μέσω των φανών που μέσα στη φλόγα τους εσωκλείουν όλη την πολιτιστική ιστορία του τόπου».

Στο διάστημα που ακολούθησε ως σήμερα ακολουθήθηκε η απαιτούμενη διαδικασία που προβλέπει την έγκριση του λογοτύπου από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών. Η τελική απόφαση εξεδόθη πριν λίγες ημέρες (στις 21 Νοεμβρίου του 2019). Όπως αναφέρει με την υπ’ αριθ. 31/2019 απόφασή του, το Συμβούλιο Τοπωνυμιών γνωμοδότησε θετικά για τη χρήση ιδιαίτερου δηλωτικού σήματος από το Δήμο Κοζάνης, όπως αυτό είχε προταθεί από μέρους του δήμου.

Στο ίδιο διάστημα όμως, ο δήμος γνώρισε και άλλες αλλαγές, και πιο συγκεκριμένα ένα νέο Δημοτικό Συμβούλιο κι ένα νέο Δήμαρχο όπως αυτά προέκυψαν από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των  τοπικών μέσων ενημέρωσης και παρά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Τοπωνυμιών το νέο δημοτικό συμβούλιο πάγωσε για την ώρα τη χρήση του νέου λογοτύπου ενώ «δε μπορεί να αποκλεισθεί η περίπτωση και της μη χρήσης του, εάν κι εφόσον νομικά επιτρέπεται κάτι τέτοιο, καθώς ο νυν Δήμαρχος Κοζάνης διαφωνεί με τη συγκεκριμένη επιλογή». Σημειώνεται μάλιστα ότι προσωρινά, και μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ο Δήμος Κοζάνης θα χρησιμοποιεί για λογότυπο το εθνόσημο.

Σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό σταθμό West Channel ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λ. Μαλούτας, ανέφερε τη διαφωνία του σχετικά με τη χρήση του λογοτύπου όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς την εγκριτική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και κυρίως την άποψή του πως ο συγκεκριμένος λογότυπος είναι εντελώς ξένος και δε σηματοδοτεί τίποτα από τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι επιφυλάχθηκε να απαντήσει λέγοντας «προφανώς υπάρχουν σκέψεις και ιδέες, αλλά θα τις δούμε να εξελίσσονται το επόμενο διάστημα».

Από τη δική μας πλευρά βλέπουμε με λύπη μια σωστά οργανωμένη διαδικασία (κάτι που δυστυχώς δεν παρατηρούμε συχνά για τα δεδομένα των φορέων του ελληνικού δημοσίου) να ακυρώνεται. Και επιπλέον βλέπουμε να ακυρώνεται ένας λογότυπος που (πέραν των όποιων πιθανών προσωπικών ενστάσεων) λειτουργεί βάσει κανόνων και διαθέτει μια αισθητική που βρίσκεται εκτός των τετριμμένων του χώρου. Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.

www.designmag.gr

30 σχόλια

  • Καλα τωρα σοβαρα ο Μαλουτας θελει να αλλαξει το λογοτυπο?

    Δηλαδη τα ελυσε ολα τα αλλα προβληματα της πολης και αυτο εμεινε!

  • Δημοκρατικά και ξάστερα. Δε μας αρέσει, κάνουμε ό,τι θέλουμε (ανεξαρτήτως προσωπικού γούστου). Διοικεί γιατί έταξε κάπνισμα μέσα στα μαγαζιά (Μαλούτας) και γιατί θα εξαφάνιζε τα αδέσποτα σε 2 μέρες (Σημανδράκος). Να τους χαίρεστε τώρα για τα επόμενα χρόνια.

    • Η Κοζάνη τον ψήφισε γιατί είναι δήμαρχος των έργων (βλέπε πλατεία, βιβλιοθήκη) και για να διορθώσει τα κακώς κείμενα των προηγούμενων, ένα από αυτά καο το λογότυπο transformers.

      • “Κακώς κείμενα” δεν είναι ένα λογότυπο που επιλέχθηκε με σωστούς όρους από σχετικούς ανθρώπους. Κακώς κείμενα είναι το ότι κρίνεται υποκειμενικά από κάποιον που έφεξε να παίρνει αποφάσεις προσωρινά, χωρίς να έχουν προηγηθεί λάθος διαδικασίες. Το κακό με το σχέδιο είναι ότι 999 στις 1000 σε πληρώνουν και σε κρίνουν άσχετοι, γιατί αν ήταν σχετικοί θα το σχεδίαζαν οι ίδιοι. Αυτά για το λογότυπο, όσον αφορά τον “Δήμαρχο των έργων”, μάλλον από τα πολλά έργα τον έκριναν ακατάλληλο στις προηγούμενες εκλογές και είχαμε την έκλπηξη της χιλιετίας με Ιωαννίδη Δήμαρχο.

      • Ποια κακώς κείμενα και ποια έργα; Αυτά που ξεκίνησε ο κουκουλοπουλου πριν δέκα χρόνια; Αυτά που ολοκληρωσε ο Ιωαννίδης εν μέσω capital control και ενώ το παρελαβε στο μηδεν; Σε αυτά τα έργα αναφέρεσαι;Όταν ο Μαλουτας θα κανει τα έργα του Ιωαννίδη να τα θυμάσαι.

    • Δημοκρατικά και ξάστερα. Δε μας αρέσει, κάνουμε ό,τι θέλουμε επί πολλά χρόνια είχατε αυτό το λογότυπο τώρα ήρθαμε εμείς εκμεταλλευόμενοι την ψήφο αντίδρασης και αποφασίσαμε να το αλλάξουμε . Ιωαννίδης !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ήμαρτον… Τι άλλο θα ακούσουμε; Η διοίκηση συνεχίζεται κύριοι… Ασχολείσθε με ότι πιο μικρό και ανούσιο και όχι με τα σοβαρά του Δήμου.

  • Μάλλον δεν θέλετε να καταλάβετε . Ο Μαλούτας βγήκε δήμαρχος , δηλαδή ο κόσμος έβγαλε δήμαρχο αυτόν που εδίωξε με μεγάλη διαφορά για να αναλάβει ο Ιωαννίδης. Και τώρα είναι τόσο απογοητευμένος με τον Ιωαννίδης που τον διώχνει και ξαναβγάζει αυτόν που δεν ήθελε . Πάρτε το απόφαση δεν σας θέλει ο κόσμος

  • Η άποψη του Δημάρχου ειναι προσωπική. Το λογότυπο του Δήμου δεν το επέλεξε ο πρώην δήμαρχος αλλά επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Δελιαλη. Ψάξτε να δείτε ποιος ειναι.. Και καινούργιος διαγωνισμός να γίνει σιγουρα δεν θα αρέσει σε όλους. Η προσπάθεια της νυν δημοτικής αρχής να σβήσει τα πάντα από τους προηγούμενους (ειδικά σε τέτοια θεματα) εχει ξεπεράσει τα λογικα πλαίσια. Δεν πάει τίποτα μπροστά διαχρονικά σε αυτη τη χωρα γιατί παντα οι νυν θελουν να σβήσουν τους πρώην.. ασχοληθείτε με τα προβληματα που πραγματικά υπαρχουν και προεκλογικά δεσμευτήκατε οτι θα λύσετε..

  • Πολυ σωστη και εμπεριστατωμενη αποψη απο καταρτισμενους επαγγελματιες του χώρου. Βρηκαν τωρα ενα πληκτρολογιο ολοι και γραφουνε το μακρυ τους και το κοντο τους… Στα μαντρια σας γρηγορα!

  • Ο θυρεός του Δήμου δεν είναι εμπορικό trademark, πρέπει να αποτυπώνει την ιστορία και τον πολιτισμό. Οι
    “ειδικοί” που λέτε ασχολούνται με προϊοντικά λογότυπα και προσέγγισαν το θέμα εμπορικά, δημιουργώντας ένα λογότυπο που θέλει πάαααρα πολύ φαντασία για να καταλάβεις τι αποτυπώνει. Βασικά αν δεν υπήρχε η περιγραφική επεξήγηση από τον δημιουργο δεν θα καταλαβαίναμε τίποτα. Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι δεν είναι προϊόν. Είναι ένας ιστορικός δήμος.

    • Σύμφωνα με την πολιτισμική κατεύθυνση της νυν δημοτικής αρχής ταιριάζει για λογότυπο ένα κιχι.αντε ένα γιαπρακι.

        • Επειδή σε κόβω για ψηφοφόρο του μάλιστα σ ευχαριστώ που με το σχόλιο σου επικυρώνεις αυτό ακριβώς που είπα.λογοτυπο κ χι,γιαπρακι και ουρδα σαν υπογραφή.

  • Ο κ.Μαλουτας κάνει έργα,όχι παίζουμε.πηρε διορθωτικό και σβήνει ότι δεν του αρεσει και η πόλη συνεχίζει παράλληλα να έχει τα ίδια προβλήματα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.