Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του ΣΕΕΕΝ

1 Δεκεμβρίου 2019
11:00

Συνάδελφε του τακτικού προσωπικού, οκταμηνίτη, διμηνίτη, εργαζόμενοι στις εργολαβίες στην ΔΕΗ, στον ΑΔΜΗΕ στον ΔΕΔΔΗΕ, Συνάδελφοι σε όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας

Σε καλούμε να πάρεις μέρος στην Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του ΣΕΕΕΝ. Το μοναδικό κλαδικό συνδικάτο στην ενέργεια που εγγράφει ως μέλη του όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας ανεξάρτητα εργασιακής σχέσης και επιχείρησης. Η Συνέλευση του Σωματείου πραγματοποιείτε σε μια περίοδο που η επίθεση στα δικαιώματα και της κατακτήσεις μας δεν έχει προηγούμενο. Προωθείτε το κλείσιμο ορυχείων και σταθμών της ΔΕΗ Α.Ε ως το 2028 με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα πολλά δις εκατομμύρια, επιδοτώντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες των ΑΠΕ, μέσο δημοπρασιών ρεύματος (ΝΟΜΕ). Ιδιωτικοποίησε των ΑΔΜΗΕ, είχε βγάλει στο σφυρί μονάδες παραγωγής για πούλημα. Ανεξάρτητα από την τελική έμβαση των διαγωνισμών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε την ιδιωτικοποίηση και την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ψήφισε και εφάρμοσε, όπως και η σημερινή, μια σειρά από ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Η μεταλιγνιτική περίοδος που προωθεί η κυβέρνηση, η τοπική διοίκηση και η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ένας στρωμένος δρόμος προς όφελος των επιχειρήσεων. Η μεγάλες ανατιμήσεις του ρεύματος που φτάνουν ως και το 20% για τα λαϊκά νοικοκυριά έως 150% την τελευταία 15ετία, είναι στην ουσία η επιδότηση προς τους επιχειρηματίες μέσο τιμολογίων της ΔΕΗ Α.Ε αλλά και ενίσχυση της κερδοφορίας της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκινώντας από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση του νόμου της κυβέρνησης με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», φόρτωσε νέα βάρη στους εργαζόμενους. Το νέο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα) φέρει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεδομένο είναι ότι οι βασικές κατευθύνσεις παραμένουν σταθερές και αυτό που στην πραγματικότητα αλλάζει είναι τα επιμέρους ποσοστά χρήσης κάθε διαφορετικής τεχνολογίας παραγωγής ηλεκτρισμού στο συνολικό ενεργειακό μείγμα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τους στόχους που θέτει στο νέο ΕΣΕΚ θα υπάρξει «τεράστια κινητοποίηση κονδυλίων και επενδύσεων», που θα δημιουργήσουν πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, παράλληλα βέβαια με την «προστασία του περιβάλλοντος». Φυσικά αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά φτηνή προπαγάνδα για να αιτιολογηθεί και να δικαιολογηθεί ενώπιον των λαϊκών στρωμάτων μια πολιτική που ούτε το περιβάλλον προστατεύει ούτε τις ανάγκες της χώρας και του λαού σε «καθαρή» και οικονομικά προσιτή Ενέργεια καλύπτει, ενώ έρχεται να τσακίσει παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, όπως δείχνει και η περίπτωση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Συνάδελφοι

Απέναντι μας θα συνεχίσουμε να έχουμε την κυβέρνηση την εργοδοσία, αλλά και την συνδικαλιστική πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΑΔ που έβαλαν την υπογραφή τους σε όλες τις αντεργατικές, αντιλαϊκές εξελίξεις, ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ. Ακόμη και τώρα επιμένουν στον καταστροφικό δρόμο για την εργατική τάξη και τον λαό την απελευθέρωση της αγοράς ΗΕ που υπαγορεύει το κλείσιμο ορυχείων και ΑΗΣ

Συμφώνησαν στο δουλεμπόριο για να βρίσκει η ΔΕΗ χαμηλού κόστους εργαζόμενους. Υπονόμευσαν τους αγώνες των εργαζομένων και εντάξαν την αποχή κινητοποίησης σε μια συντεχνιακή λογική που τροφοδοτεί την πολυδιάσπαση και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Η μόνη ελπίδα των εργαζομένων είναι να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό για να ενωθούν σε ταξική κατεύθυνση. Να ξεπεράσουν την απογοήτευση και να ξαναποκτήσουν τις ελπίδες τους στους αγώνες διεκδικώντας αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Μόνη απάντηση είναι η ενότητα όλων των εργαζόμενων ανεξάρτητα εργασιακής σχέσης, κανένας εργαζόμενος έξω από τα σωματεία. Το ΣΕΕΕΝ έδωσε και συνεχίζει να δίνει την μάχη για την ενότητα όλων των εργαζομένων. Δώσαμε την μάχη όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην απλήρωτη εργασία, ενάντια στο δουλεμπόριο των εργαζομένων. Καταφέραμε να αποτρέψουμε απολύσεις, να πάρουν εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους από τους εργολάβους, πετύχαμε ο μισθός να καταβάλετε μέσο τράπεζας ώστε να υπάρχει έλεγχος της μισθοδοσίας.

Το ΣΕΕΕΝ πρωτοστάτησε στην ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων για την διεκδίκηση άλλα και την αντίσταση απέναντι σε αυτήν την τραγική κατάσταση που ζούμε στους χώρους δουλειάς. Συμμετείχε και οργάνωσε όλες τις απεργιακές μάχες που προκηρύχτηκαν, συνέβαλλε στην ενότητα των εργαζομένων ανεξαρτήτου εργασιακών σχ΄σεων – ενότητα που ως βάση έχει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων απέναντι στην ΔΕΗ Α.Ε και της κυβέρνησης που στηρίζουν την κερδοφορία της εντείνοντας την εκμετάλλευση μας. Ανέδειξε πως τα εργατικά ατυχήματα οφείλονται στην εντατικοποίησης της εργασίας, στα 12ωρα-16ωρα, στην επέκταση του δουλεμπορίου των εργολαβιών, στην έλλειψη προσωπικού δεν είναι «η ώρα η κακή» ή «ότι έχει ευθύνη και ο εργαζόμενος». Διεκδίκησε και διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων κατά την διάρκεια της εργασίας. Κατήγγειλε τα 12ωρα και 16ωρα, τις ελλείψεις σε υγειονομικού προσωπικού, διεκδίκησε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Το ΣΕΕΕΝ πάλεψε για την υπογραφή και εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας που προέβλεπε αυξήσεις στους μισθούς και άλλες θετικές ρυθμίσεις μαζί με τους εργαζόμενους στα 8μηνα, πάλεψε για την επέκταση της Σύμβασης στους σταθμούς αλλά και την επέκταση της σε όλο το έκτακτο προσωπικό. Σήμερα δίνει όλες τους τις δυνάμεις ώστε να υπογραφή και να εφαρμοστεί νέα ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση μια σειρά επιδομάτων που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι στα 8μηνα και τους εργολάβους.

Το ΣΕΕΕΝ απέναντι στην κόλαση της μεταλιγνιτικής εποχής που σχεδίαζαν και θα εφαρμόσουν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις τους, αλλά και οι υποστηρικτές τους στην τοπική διοίκηση, είναι το σωματείο που αντιστέκεται, οργανώνει και καλεί τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι, να μην μείνουν θεατές στα διάφορα σενάρια και επιχειρηματικά σενάρια που διακινούνται. Είναι το σωματείο που αναδεικνύει ότι η ανάπτυξη τους είναι μια απάτη γιατί προϋποθέτει την ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας όποτε είναι ανάπτυξη για λίγους, για τα κέρδη τους.

Διεκδικούμε:

Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείου. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση). Ενέργεια – κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Καμία απόλυση εργαζομένων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ. Όχι στην αντιδραστική αξιολόγηση στο προσωπικό, που στόχο έχει την τρομοκρατία και τις μειώσεις μισθών. Καμία μείωση μισθού άμεση ή έμμεση. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επιστροφή των συντάξεων στο ύψος του 2009.

Όχι στην κατάργηση της μονιμότητας. Όχι στην εντατικοποίηση και στο δουλεμπόριο των εργολάβων, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες. Υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις (οκτάμηνα – δίμηνα – εργολαβίες). Μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού. Κάτω τα χέρια από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στην ΔΕΗ Α.Ε.

Καμία αύξηση στα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης, αλλά μείωση των τιμών της λαϊκής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος άμεσα κατά 30%. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμΕΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες. Να γίνει διαγραφή του 30% των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών, ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων που αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, χωρίς να απαιτείται καμία προκαταβολή.

Μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, στελέχωση και προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κανένα κλείσιμο ιατρείου.

Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη μείνει ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο. Επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης και σε άλλους οικισμούς.

Άμεση υλοποίηση της μετεγκατάστασης της Ακρινής χωρίς καμία καθυστέρηση. Να ολοκληρωθεί αυτή της Ποντοκώμης. Καμία σκέψη για επιστροφή χρημάτων από τους κατοίκους της Μαυροπηγής. Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.