Ο Σύλλογος “Βελβεντινές Φωνές” συμμετείχε σε χορωδιακή συνάντηση στη Λαμία

5 Δεκεμβρίου 2019
09:51
Κανένα σχόλιο

 

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

  Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Επτανησίων Φθιώτιδας, ενός συλλόγου που δραστηριοποιείται στο χώρο του χορωδιακού τραγουδιού (έντεχνου και παραδοσιακού) βρεθήκαμε το διήμερο 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2019 στην Λαμία συμμετέχοντας στην 8η χορωδιακή τους συνάντηση.

  Η διανυκτέρευσή μας έγινε στα Λουτρά Υπάτης, ένα οικισμό του Δήμου Λαμιέων στους πρόποδες της Οίτης. Πρόκειται για έναν ιαματικό προορισμό της Στερεάς Ελλάδας με οργανωμένες υπηρεσίες λουτροθεραπείας (για νοσήματα νευρικού και κυκλοφορικού συστήματος, δερματοπάθειες). Το ιαματικό νερό αναβλύζει στη θερμοκρασία των 33,5° C και διοχετεύεται σε εσωτερικούς ατομικούς λουτήρες αλλά και σε εξωτερική πισίνα, όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν λουόμενοι εξαιρετικά ωφέλιμες στιγμές χαλάρωσης, ευεξίας και μοναδικής θεραπευτικής αξίας. Όπως κι εμείς δηλαδή, που τιμήσαμε τη λουτρόπολη ανά παρέες – παρέες βουτώντας με ευχαρίστηση στα ιαματικά νερά του Υδροθεραπευτηρίου Υπάτης.  

  Η συνάντηση των χορωδιών πραγματοποιήθηκε  το βράδυ του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Συμμετείχαν οι χορωδίες: Επτανησίων Φθιώτιδας “Ιωάννης Κουντούρης”, Συλλόγου Φίλων Μουσικής “Βελβεντινές Φωνές”, Πολιτιστικού Συλλόγου Παξών, Πολιτιστικού Συλλόγου Χλωμού Κέρκυρας “Θωμάς Παλαιολόγος”, Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας “San Giacomo”                              

  Η χορωδία μας αυτή τη φορά εντρύφησε στο πλούσιο ρεπερτόριο των Γκάτσου – Χατζιδάκι – Κουγιουμτζή και ερμήνευσε με απόλυτη επιτυχία τα τραγούδια:

1) “Ήταν του Μάη το πρόσωπο” (στίχοι Ν. Γκάτσος, μουσική Μ. Χατζιδάκις). Από το ποίημα του Νίκου Γκάτσου “Αμοργός”, που εκδόθηκε το 1943. Πρόκειται για ένα τραγούδι της μιας ανάσας.

2) “Το δίχτυ” (στίχοι Ν. Γκάτσος, μουσική Στ. Ξαρχάκος). Ένα τραγούδι-ύμνος με υψηλό νόημα, που μιλάει για την ίδια τη ζωή. Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1983 για την ταινία “Ρεμπέτικο” του Κώστα Φέρρη.

3) “Είχα φυτέψει μια καρδιά” (στίχοι Ν. Γκάτσος, μουσική Μ. Θεοδωράκης). Ένα τραγούδι από τον κύκλο “Αρχιπέλαγος” (1962), που μαζί με τα υπόλοιπα του ομώνυμου δίσκου σφράγισαν τον ελληνικό μουσικό πολιτισμό μας!

4) “Όταν ανθίζουν πασχαλιές” (στίχοι – μουσική: Στ. Κουγιουμτζής). Μελωδικό τραγούδι που αποπνέει συγκίνηση και αγγίζει την ψυχή του καθενός τόσο πολύ, γι’ αυτό και υποκλινόμαστε με σεβασμό στο δημιουργό του. 

5) “Παράπονό μου” (στίχοι Λ. Τεάζης, μουσική Στ. Κουγιουμτζής). Το τραγούδι αυτό είναι μια μαχαιριά στην καρδιά!

6) “Τώρα νυφούλα μου χρυσή” (μετάφραση Ν. Γκάτσος, μουσική Μ. Χατζιδάκις). Από το έργο “Ματωμένος γάμος” του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

7) “Άσπρο περιστέρι” (στίχοι Ν. Γκάτσος, μουσική Μ. Χατζιδάκις). Οι δύο δημιουργοί άλλαξαν την πορεία του ελληνικού τραγουδιού δίνοντάς το μια πιο ποιοτική και λόγια διάσταση. Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο “Της γης το χρυσάφι”.

  Μετά τη χορωδιακή συνάντηση όλες οι χορωδίες που πήραν μέρος επί σκηνής (Δημοτικό Θέατρο Λαμίας) συναντηθήκαμε στο κέντρο “Εσπερίδες” για να γνωριστούμε καλύτερα, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.

  Την Κυριακή το μεσημέρι επισκεφτήκαμε για προσκύνημα την Ιερά Μονή Αγάθωνος. Πρόκειται για ένα μοναστήρι στην πλαγιά του όρους Οίτη κτισμένο τον 14ο αιώνα. Το καθολικό του μοναστηριού φέρει πέντε  τρούλους, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας και είναι αφιερωμένο στην Παναγία. 

 Μια ακόμη πολιτιστική εκδήλωση έφερε σε πέρας με επιτυχία ο Σύλλογος “Βελβεντινές Φωνές”. Η αξία αυτής της εκδήλωσης έγκειται στην μεγάλη προσπάθεια της χορωδίας μας να προετοιμαστεί κατάλληλα επί ένα τρίμηνο, να αποδώσει στην συναυλία με ακρίβεια τα τραγούδια, να οργανώσει και να πραγματοποιήσει χωρίς προβλήματα την διήμερη αποστολή στην μακρινή Λαμία και να κάνει νέες γνωριμίες – συνεργασίες με ανθρώπους της τέχνης και της μουσικής που θα μας χρειαστούν σίγουρα στο μέλλον. Γιατί ο Σύλλογός είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχει βάλει ψηλά τον πήχη τα τελευταία χρόνια και αυτό αποδεικνύεται από τις επιτυχημένες εμφανίσεις του. Και στοχεύει να ανεβεί ακόμη ψηλότερα!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.