Ομιλία της Παρασκευής Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για το Ν/Σ: “Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2020” στις 15/12

17 Δεκεμβρίου 2019
14:02

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, σήμερα συζητάμε ένα από τα κορυφαία θέματα νομοθέτησης του Κοινοβουλίου, τον προϋπολογισμό. Και είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα θέματα τα εθνικά και η οικονομία. Ο προϋπολογισμός είναι αυτός ο όποιος βάζει τους άξονες και τους κανόνες για το πώς θα πορευτεί από δω και πέρα η οικονομία της χώρας.

Οι Έλληνες πολίτες μάς έχουν διαμηνύσει ότι το πρώτο ζήτημα το οποίο τους απασχολεί είναι το εθνικό ζήτημα, δηλαδή η ασφάλεια της χώρας. Οι πολίτες μας θέλουν μια ισχυρή χώρα, μια χώρα ασφαλή και την ίδια στιγμή θέλουν την Κυβέρνησή μας και όλους τους Βουλευτές, αδιαπραγμάτευτους στα εθνικά μας ζητήματα.

Στην παρούσα χρονική στιγμή δίνεται ένας πολύπλευρος και πολυεπίπεδος αγώνας στο κεφάλαιο αυτό, που απασχολεί τη χώρα μας και σήμερα εδώ συζητούμε τον προϋπολογισμό, το επίσης σημαντικό ζήτημα της οικονομίας. Γιατί η οικονομία έχει να κάνει με όλα τα ζητήματα και με την παιδεία και με την υγεία και με την ανάπτυξη, με όλους τους επιμέρους τομείς, γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία και δίνουμε μεγάλη βαρύτητα.

Θα ξεκινήσω με αναφορά στο παρελθόν, το οποίο έδειξε ότι στρατηγικές και επιλογές δεν οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα και δεν έχουν ευχαριστήσει τους Έλληνες πολίτες, γιατί υπήρξαν σημαντικοί και μεγάλοι φόροι με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή, εκτός από την υπερφορολόγηση, είχαμε μείωση μισθών και συντάξεων.

Το αποτέλεσμα δεν αμφισβητείται από κανέναν. Επιχειρήσεις έκλεισαν, με αποτέλεσμα από τον ιδιωτικό τομέα πολλοί εργαζόμενοι να βρεθούν στην ανεργία. Την ίδια στιγμή, εκτός από το γεγονός ότι έκλεισαν οι επιχειρήσεις, δυσκολεύτηκαν πολύ τα νοικοκυριά και αυξηθήκαν οι οφειλές προς το δημόσιο, καθώς επίσης και γενικότερα τα χρέη. Και βέβαια το μεγάλο πλήγμα της χώρας μας είναι η ανεργία, καθώς έχουμε καταγράψει τεράστια νούμερα.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το κοινωνικό πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκονται οι νέοι μας και αυτοί που παραμένουν και παλεύουν εδώ, στην Ελλάδα, αλλά και αυτοί που αναγκάστηκαν να βρίσκονται στο εξωτερικό, όπου κι εκεί οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές και με πολλή δυσκολία πορεύονται γιατί δεν μπορούν να μείνουν στη δική μας χώρα.

Επομένως, αντί να γίνεται αντιπαράθεση με νούμερα, καλό είναι να κοιτάξουμε την πραγματικότητα και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτά που πονούν, τη νέα γενιά και όλους μας στον τόπο μας.

Η Κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει, νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ότι μένει πιστή στις εξαγγελίες της προεκλογικά. Και με τους πρώτους νόμους που ψηφίστηκαν επιβεβαιώνεται ότι θα κρατήσει τους λόγους τους οποίους ανέφερε και τα επιχειρήματα που είχε για την ανάπτυξη της χώρας προεκλογικά. Και σήμερα εδώ με τον προϋπολογισμό, σχεδόν με σιγουριά περιμένουμε, εκτός από κάποιες ενδεχόμενες δυσκολίες που θα παρουσιαστούν, τα θετικά αποτελέσματα στους επιμέρους τομείς.

Και με ποιους τομείς καταπιάνεται ο προϋπολογισμός βάσει των οποίων περιμένουμε αυτή τη βελτίωση; Καταρχήν, οι φοροαπαλλαγές οι οποίες έχουν ψηφιστεί και κάποιες από αυτές έχουν εφαρμοστεί. Δεν θα τις αναφέρω αναλυτικά, γιατί έχουν αναφερθεί και κατά την ψήφιση άλλων νομοσχεδίων, αλλά και από συναδέλφους, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο εισαγωγικός συντελεστής φορολόγησης στο 9% και άλλα επιμέρους φορολογικά ζητήματα τα οποία πραγματικά μάς έχουν διευκολύνει ιδιαίτερα.

Επίσης ένα καλό και σημαντικό μήνυμα έρχεται με τον αναπτυξιακό νόμο, όπου και εκεί επιμέρους ζητήματα δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη. Ανάπτυξη μπορεί να γίνει με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και με τις επενδύσεις οι οποίες δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν στο παρελθόν, γιατί υπήρχε υψηλή φορολόγηση και την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις και όλες γενικότερα οι υποχρεώσεις, οδηγούσαν τις επιχειρήσεις σε μαρασμό και κλείσιμο. Έτσι, λοιπόν, η διευκόλυνση σε αυτόν τον τομέα ευελπιστούμε ότι θα φέρει θετικά αποτελέσματα και την ίδια στιγμή θα μειωθεί η ανεργία, ώστε η νέα γενιά να μπορέσει να αρχίσει να ελπίζει.

Επιπλέον, τα νοικοκυριά που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο τώρα διευκολύνονται και ήδη επιμέρους μέτρα δίνουν μία τόνωση, βοηθώντας παράλληλα και το δημογραφικό που έχει αναφερθεί. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, το να στηρίζουμε τη γέννηση νέων παιδιών και επομένως την οικογένεια, που είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, γιατί αυτό θα βοηθήσει και το δημογραφικό, που αναλύθηκε από προηγούμενους συναδέλφους, και που όντως αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα.

Επίσης, έχει ληφθεί μέριμνα με το Σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» και τις εκατό είκοσι δόσεις για τους ανθρώπους που είναι υπερχρεωμένοι και φαίνεται ότι η Κυβέρνηση και δεν τους αφήνει αβοήθητους, αλλά ούτε είναι αδιάφορη απέναντι σε αυτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο.

Ακόμα, το ότι αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης το οποίο φτάνει τα 68 εκατομμύρια ευρώ, είναι μία μέριμνα που ικανοποιεί ιδιαίτερα περιοχές, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία από όπου κατάγομαι, ο Νομός Κοζάνης, περιοχές φτωχές με μεγάλο ποσοστό ανεργίας, με πολλές μέρες χειμώνα και δυσβάσταχτο το κόστος του πετρελαίου και της θέρμανσης. Αυτή η πρόβλεψη είναι ένα θετικό βήμα και μας δίνει την ικανοποίηση και την αίσθηση ότι υπάρχει μέριμνα και ότι η Κυβέρνηση νοιάζεται για τους οικονομικά ασθενέστερους.

 Επίσης, όσον αφορά την υγεία, έχουμε αύξηση στον ΕΟΠΥΥ 108 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει μέριμνα, λοιπόν, και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα για την αδήλωτη εργασία. Συζητήσαμε αυτό το θέμα σε προηγούμενο νομοσχέδιο, φαίνεται και στον προϋπολογισμό και θα δώσει την ευκαιρία στους νέους για καλύτερες συνθήκες, καθώς επίσης και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, όσον αφορά και τη φοροδιαφυγή, θα αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένο τρόπο, όπως με το πλαστικό χρήμα. Έτσι προβλέπεται να διασφαλιστούν κάποιοι τομείς που αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για τον Έλληνα και για τον φορολογούμενο.

Με όλα αυτά τα μέτρα θεωρούμε ότι το ΑΕΠ θα έχει αύξηση σε σύγκριση  με το πρώτο εξάμηνο του 2019, από 11,6% στο 13% και βέβαια η ανάπτυξη που ευελπιστούμε, θα έρθει με όλα αυτά τα μέτρα, θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες και ένα καλύτερο κλίμα στη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ».

Ένα σχόλιο

  • ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΑ ΒΡΥΖΙΔΟΥ. ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.