Από την στασιμότητα και την υπανάπτυξη… Στο δρόμο της Αναγέννησης

19 Δεκεμβρίου 2019
09:40
Κανένα σχόλιο

 

Επαναδημοσίευση άρθρου – παρέμβαση που αφορά στην περιοχή των Μπουτζακίων και το οποίο φιλοξενήθηκε στα τοπικά Μ.Μ.Ε. το 2007. Με αφορμή την βίαιη απολιγνιτοποίηση που προωθεί η Κυβέρνηση και την αδράνεια – στασιμότητα των φορέων – θεσμών και της τοπικής κοινωνίας.

Αυτοδιοίκηση, θα έπρεπε να ήταν ο χώρος του διαλόγου, των μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων από τους διεκδικητές των Δημαρχιακών θώκων. Και όμως ο πολυπόθητος διάλογος που περιμένουν οι πολίτες – δημότες να ανοίξει απουσιάζει. Βλέπετε τα Κόμματα, πολλές φορές εγκλωβισμένα στις δικές τους λογικές δεν αφήνουν την κοινωνία να λειτουργήσει με τους δικούς της όρους. Μετρούν τις δυνάμεις τους, απαξιώνοντας τον ίδιο το θεσμό, τους ίδιους τους πολίτες.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ στην προσπάθεια της να συνεισφέρει στον διάλογο καταθέτει την δική της πρόταση για το Δήμο που θέλουμε – οραματιζόμαστε.

Τι Δήμο οραματιζόμαστε

Πάντοτε στην ιστορία οι κατασκευές μεγάλων οδικών αρτηριών δημιουργούσαν νέες κεντρικότητες. Μια τέτοια κεντρικότητα δημιουργεί με την κατασκευή της και η δική μας Εγνατία. Και ένας από τους αγροτικούς δήμους που μπορεί να καρπωθεί τα όποια οφέλη της είναι και ο δικός μας. Και αν δει κανείς το χάρτη, δεν είναι πολλοί οι δήμοι αυτοί.

ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ – Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Παλιότερα τέτοια μέρη τα ονόμαζαν φυσικά περάσματα. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι πολιτείες τα κέντρα που αναπτύχθηκαν σε αυτά. Σήμερα τα λένε κόμβους, Μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Και σε ότι αφορά τις όποιας μορφής μεταφορές, εκείνη η οποία επεξεργάζεται την οικονομία τους είναι η Logistic (εφοδιαστική αλυσίδα). Αυτή είναι η λέξη κλειδί για το Δήμο.

Η θέση μας είναι το πρώτο που μπορεί και οφείλει να αξιοποιηθεί. Συγκεκριμένα μια νέα χωροταξία που θα λαμβάνει υπόψη την καινούργια Δημοτική και Περιφερειακή πραγματικότητα. Ο λόγος για την Επιστήμη που μεταξύ άλλων έχει ως αντικείμενο τη νέα διάταξη των λειτουργιών μέσα στο χώρο.

Δύο κινήσεις επιβάλλονται για το παρόν και το μέλλον του Δήμου. Η πρώτη είναι η έναρξη ενός διαλόγου των Δημοτών για τις μορφές και τα περιεχόμενα της νέας αυτής χωροταξίας. Η δεύτερη έχει να κάνει με την ανάθεση σε επιστημονική ομάδα, κατά προτίμηση στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης το ζήτημα αυτό, με βάση την επιστήμη του Logistic που ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι στην ημερήσια διάταξη, εδώ δεν είναι ούτε καν στα σπάργανα.

Δεν λέμε να γίνει πειραματόζωο ο Δήμος μας, λέμε ότι μπορεί να είναι ο πρώτος Δήμος επί της Εγνατίας ο οποίος με βάση τις υπό μελέτη νέες του λειτουργίες θα αποκομίσει τα περισσότερα οικονομικά και άλλα οφέλη, με την αξιοποίηση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο των αναμενόμενων συγκριτικών του πλεονεκτημάτων.

Λέμε να λειτουργήσει στο Τ.Ε.Ι. Δυτική Μακεδονίας Σχολή Logistic που δεν υπάρχει στην Ανώτατη Ελληνική εκπαίδευση. Και όπως λέει και η λαϊκή ρήση, από την παραγωγή στην κατανάλωση. Είτε αυτό αφορά την εκπαίδευση είτε την ανάδειξη της γεωοικονομίας της ευρύτερης περιοχής μας.

Στο σημείο αυτό συναντά κανείς την επόμενη, όχι όμως και υποδεέστερη, δράση. Τη σχέση με την ενέργεια, όταν είναι γνωστό ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των Δημοτών μας εργάζονται στην παραγωγή της.

Τρία είναι τα βήματα που έχουμε σκεφθεί για το ζήτημα αυτό. Το πρώτο είναι η συνεργασία μας με τις υπόλοιπες δυνάμεις του νομού και της ευρύτερης περιφέρειας για τη λελογισμένη ενεργειακή παραγωγή των μονάδων λιγνίτη. Διαφορετικά πολύ σύντομα, όταν θα στερέψουν οι ενεργειακές μας πηγές, θα είμαστε η μόνη ανεδαφική περιοχή στη χώρα, αφού δεν θα έχουμε έδαφος.

Οπότε το δεύτερο για το οποίο χρειάζεται αγώνας είναι για τις άλλες πηγές ενέργειας. Μια από τις οποίες είναι το φυσικό αέριο. Και συγκεκριμένα το trans gas. Ένα ενεργειακό χωροταξικό με βάση το φιλικό αυτό καύσιμο, αντί η Ελλάδα να γίνει, όπως πάνε τα πράγματα, ενεργειακό υποπόδιο της Τουρκίας.

Το τρίτο αφορά την εκ νέου τοποθέτηση του ζητήματος των τοπικών πόρων από την παραγωγή ενέργειας. Η οποία δεν μπορεί άλλο να συνεχίσει να αποτελεί αποικιακό. Και μάλιστα το πιο φτηνό αποικιακό, αφού παρόλο τον πολλαπλασιασμό της τιμής των υπόλοιπων καυσίμων, τα έσοδα των τοπικών πόρων για την περιοχή μας, συνεχίζουν να γίνονται υποπολλαπλάσια.

Ο Δήμος μας από κοινού με τους εργαζόμενους οφείλει να θέσει το ζήτημα με όλες τις παραμέτρους του και να αγωνιστεί με τους άλλους ΟΤΑ της περιοχής μας, για την αποκατάσταση των πραγμάτων, της λογικής και φυσικά και της κλονισμένης υγείας των πολιτών.

Αφήσαμε τελευταίο το αγροτικό γιατί έπρεπε να προηγηθούν τα περί της χωροταξίας.

Και γιατί η μείωση των αποστάσεων από καταναλωτικά κέντρα ίσως παίξει το ρόλο της στην προσπελασιμότητα των δικών μας αγροτικών προϊόντων. Δεν λέμε να γίνουμε ο λαχανόκηπος της Κοζάνης ή της Θεσσαλονίκης αλλά η μονοκαλλιέργεια οφείλει να δώσει τη θέση της σε πολλές άλλες καλλιέργειες. Να περάσουμε από την παραδοσιακή συμβατή γεωργία στην σύγχρονη ποιοτική και γιατί όχι και την βιολογική.

Άλλωστε δεν είμαστε πλέον μόνο εμείς πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη και στην άλλη Ελλάδα. Είναι και αυτή πιο κοντά σε εμάς. Θα μπορούν οι πολίτες της να έρχονται στον τόπο μας και μεταξύ άλλων να γεύονται τα ούτως ή άλλως εύγευστα τοπικά προϊόντα και γαστρονομικά μας εδέσματα. Ένα σύγχρονο εγχείρημα από κοινού με τις συμπολίτισσες αγρότισσες που υπήρξαν ανέκαθεν καλές μαγείρισσες.

Απλά εμείς αυτό που οφείλουμε και που είναι μέσα στις δυνατότητές μας να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος για τις βασικές αυτές δραστηριότητες. Δεν χρειάζονται πεντακόσια πράγματα. Δυο τρία βασικά αρκούν. Να υπάρχει ορατό έργο και να προχωρεί κανείς σε καινούργια.

Αυτό που προέχει είναι να εισαγάγουμε το Δήμο μας στο νέο αιώνα. Υπάρχει από ετών το γνωστό θεσμικό πλαίσιο με τις Δημοτικές επιχειρήσεις, που όπως είναι από παλιά γνωστό, μπαίνουν μέσα.

Ε λοιπόν ο Δήμος μας μπορεί να πρωτοτυπήσει και σε αυτό τον τομέα. Να γίνει ο ίδιος μια νέα κοινωνικοοικονομική επιχείρηση, με την πλάστιγγα φυσικά να γέρνει προς την πλευρά της κοινωνίας.

Ένα εργοστάσιο που σήμερα φυτοζωεί αν δεν κυνηγάει μύγες, μπορεί να ανοίξει και να δουλέψει. Η φιλοδοξία του Δήμου που οραματιζόμαστε δεν είναι ο πλουτισμός ούτε όμως και το να παραμείνει μια αργόσχολη κρατική υπηρεσία. Είναι η εργώδης ώθηση των δράσεων που περιγράψαμε. Είναι η υπηρέτηση της ίδιας της Δημοκρατίας που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι με άλλα λόγια το πέρασμα από τη προηγούμενη μορφή της, στην επόμενη.

Για την

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Ελλησπόντου

Θεόφιλος Παπαδόπουλος

Πρόεδρος

Σημείωση:Το άρθρο – παρέμβαση δημοσιεύθηκε στα Μ.Μ.Ε. του Νομού Κοζάνης το 2007

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.