Μετά την κούρσα αύξησης τιμών που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2016, παρατηρούμε επιτέλους μειώσεις στις τιμές καυσίμων καθημερινά, ακόμη και της τάξεως των 0.10€/lt.

O νομός Κοζάνης, βρίσκεται συνήθως στο μέσο όρο της επικράτειας όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων. Τα φθηνότερα καύσιμα υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος αλλά υπάρχει και αυξημένη πελατεία.

Σχετικά με τα αστικά κέντρα του νομού μας, παρατηρούμε ότι η Κοζάνη έχει αρκετά καλές τιμές στις αντλίες σε σχέση με την πόλη της Πτολεμαΐδας όπου παραδοσιακά τα καύσιμα είναι ακριβότερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η διαφορά στην τιμή αγγίζει τα 0.13€/lt.

Τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα δημοφιλές καύσιμο είναι το Υγραέριο Κίνησης (LPG) μιας που είναι αρκετά φθηνό και η μετατροπή ενός κινητήρα για καύση υγραερίου βρίσκεται σε ώριμο στάδιο.

Στην περιοχή της Κοζάνης παρατηρούμε ότι το Υγραέριο Κίνησης είναι σχετικά φθηνό σε σχέση με τον μέσο όρο της επικράτειας κάτι που συμφέρει τους καταναλωτές. Όμως ακόμη και το Υγραέριο είχε διακυμάνσεις στην τιμή του τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ τον Αύγουστο του 2016 η μέση τιμή της Αμόλυβδης ήταν 1.409€/lt, έφτασε να κοστίζει 1.549€/lt τα τέλη Φεβρουαρίου, όπου άρχισε να παρατηρείται η μείωση της τιμής της. Ήδη υπάρχουν πρατήρια που έσπασαν το φράγμα και πουλάνε την Αμόλυβδη κάτω από 1.400€/lt.

Στα παρακάτω γραφήματα μπορούμε να συγκρίνουμε τις τάσεις τιμών καυσίμων όλων των πρατηρίων στο νομό Κοζάνης το τελευταίο οκτάμηνο.

Παρατηρώντας το γράφημα βλέπουμε ότι η Αμόλυβδη ήταν αρκετά φθηνή τον Αύγουστο. Υπήρξε μια μικρή αύξηση τον Οκτώβριο που εκτονώθηκε τον Νοέμβριο επαναφέροντας την τιμή στη ζώνη του 1,430€/lt. Δεκέμβριο με Ιανουάριο παρατηρήθηκε μια «έκρηξη» στην τιμή που την αύξησε κατά 0.10€/lt, η οποία βλέπουμε ότι ήδη άρχισε να εκτονώνεται και μέρα με τη μέρα η τιμή της Αμόλυβδης μειώνεται.

Επίσης παρατηρούμε ότι ο νομός μας βρίσκεται μονίμως στον μέσο όρο της επικράτειας κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχουν παρατυπίες και οι τιμές κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα.

Σχετικά με το Υγραέριο Κίνησης, αμέσως παρατηρούμε ότι ο νομός Κοζάνης είναι μονίμως πιο φθηνός από τον μέσο όρο της Επικράτειας! Βέβαια δεν θα ήταν δυνατό να μην ακολουθήσει τις αυξήσεις, αυξήσεις που ήταν αρκετά μεγαλύτερες από αυτές της Αμόλυβδης. Από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 το Υγραέριο αυξήθηκε περίπου 0.20€/lt, δηλαδή σε μια δεξαμενή 40 λίτρων θα πρέπει να πληρώσουμε 8€ παραπάνω για να τη γεμίσουμε, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ειδικά εάν πριν πληρώναμε 25€ το φουλάρισμα και πλέον θα πρέπει να πληρώνουμε 33€!

Τα καλά νέα είναι ότι (αν και πιο αργά σε σχέση με την Αμόλυβδη), η τιμή του Υγραερίου έχει αρχίσει να μειώνεται καθώς και το ότι ο νομός Κοζάνης είναι παραδοσιακά πιο φθηνός σε σχέση με τον μέσο όρο της επικράτειας.

Δυστυχώς, υπαίτιο για αυτές τις αυξήσεις είναι το κράτος καθώς από 1/1/2017 αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1000 λίτρα Αμόλυβδης και από 330 σε 430 ευρώ ανά 1000 χιλιόγραμμα Υγραερίου κίνησης.

Τα δεδομένα της ανάλυσης προέρχονται από το fuelGR.

Οι χρήστες που θέλουν να ενημερώνονται εν κινήσει μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν από το fuelgr.gr την έκδοση της εφαρμογής που τους ενδιαφέρει!