Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2020

24 Δεκεμβρίου 2019
20:32
Κανένα σχόλιο

 

Συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού του 2020.

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψηφίστηκε ο δεύτερος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός ο οποίος καταρτίστηκε «στην ανάπτυξη… για την ανάπτυξη» και έρχεται να επιβεβαιώσει πως η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν είναι για όλους. Είναι ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου και προϋποθέτει διατήρηση, συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Παρόλο που η επιδρομή στο λαό εντείνεται με τους συνολικούς φόρους να αυξάνονται από τα 51,4 δισεκατομμύρια ευρώ πέρσι στα 52,2 δισεκατομμύρια φέτος, τους έμμεσους φόρους και το ΦΠΑ που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους να αυξάνονται στα 28,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 27,9 το 2019 και το φόρο εισοδήματος που κατά 93% τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι στα 11,4 δις από 1,1, δεν αποδίδονται στην τοπική διοίκηση όσα προβλέπει ο Καλλικρατικός Νόμος. Οι δήμοι δεν τα διεκδικούν και πορεύονται με «ίδια» έσοδα δηλαδή με επιπλέον φόρους και ανταποδοτικά τέλη που βάζει ο δήμος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά τη σταδιακή μείωση μέχρι και την πλήρη κατάργησή τους. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό. Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας που είναι εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μείωσε τα δημοτικά τέλη από 1,95€ το τετραγωνικό μέτρο το 2015 στο 1,53€ το τετραγωνικό μέτρο. Επιπλέον έχει απαλλάξει δώδεκα κατηγορίες δημοτών από δημοτικά τέλη τροφεία κλπ. Στο Δήμο μας μπορεί να μένουν παγωμένα τα δημοτικά τέλη αλλά ουσιαστικά είναι αύξηση. Γιατί η Δυτική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις ολοένα και αυξάνονται (δίμηνα οκτάμηνα κλπ). Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται πάνω από 40% και επιπλέον προβλέπεται νέα μείωση από τη φορολογία.

Τα δημοτικά τέλη: 1,99€ το τετραγωνικό μέτρο είναι από τα ακριβότερα πανελλαδικά. Επίσης με το συντελεστή 3.30 πληρώνουν τόσο ο ΟΤΕ, οι τράπεζες, τα πολυκαταστήματα που έχουν τεράστια κέρδη όσο και οι μικροεπαγγελματίες που δίνουν τη μάχη για την επιβίωση.
Αυξημένα θα είναι και τα τέλη που πληρώνουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία η οποία γίνεται από το 2017 με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο Δήμος Εορδαίας καλείται να πληρώσει 1.300.000€ για το 2020 από 625.000€ που πλήρωνε το 2015. Τα τέλη για τα σκουπίδια θα αυξάνονται συνεχώς όσο θα μειώνεται η κρατική επιδότηση. Η συγκεκριμένη επιδότηση υπάρχει γιατί η Περιφέρεια μας είναι η πρώτη της οποίας η διαχείριση γίνεται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Τα τέλη θα αυξάνονται εάν δεν αποδίδεται η ελάχιστη ποσότητα (και επομένως εγγυημένη κερδοφορία) των 120.000 τόνων το χρόνο. Και επειδή έχει μειωθεί η ποσότητα των απορριμμάτων στους 89.000 τόνους, φέρνουν σκουπίδια από όλη την Ελλάδα.

Επίσης δεν προβλέπεται καμία μείωση στους τρίτεκνους στους μακροχρόνια ανέργους και σε αυτούς που παίρνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Βέβαια δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» για τη Λαϊκή Συσπείρωση η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί.
Οι Δήμοι έχουν μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό με διεύρυνση φόρων και τελών οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους άμεσους και έμμεσους φόρους. Η λειτουργία των Δήμων διέπεται από τη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας. Η αποκέντρωση λειτουργιών του Κράτους δεν ήταν πάρα μία συστηματική προσπάθεια αναδιάρθρωσης της τοπικής διοίκησης σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Αν ρίξουμε μία ματιά στον Κρατικό προϋπολογισμό αλλά και στον προϋπολογισμό του Δήμου θα δούμε ότι εκείνα που αυξάνονται είναι τα «ίδια έσοδα».

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) στους 325 δήμους της χώρας είναι 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία των εργαζομένων η οποία ανέρχεται στο ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων. Έτσι η αναλογία ΚΑΠ προς ανταποδοτικά τέλη διαμορφώνεται σε 30%/70%. Η ανταποδοτικότητα τείνει να αγκαλιάσει όλο και περισσότερους τομείς των υπηρεσιών του δήμου με στόχο το σύνολο των λειτουργικών δαπανών να καλύπτονται από ίδιους πόρους στα πλαίσια της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων με την οποία είμαστε αντίθετοι.

Είναι κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τοπική διοίκηση και υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.
Επισημαίνουμε ότι η μισθοδοσία μόνιμων και συμβασιούχων γίνεται από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού βάσει νόμου του 1958.
Η επιβολή των συγκεκριμένων φόρων/τελών δεν έχει σχέση με τη φοροδοτική δυνατότητα των νοικοκυριών, έχει βάση αναφοράς την τιμή του τετραγωνικού μέτρου.

Στις υπηρεσίες καθαριότητας απασχολείται ο κύριος όγκος του εργατοτεχνικού προσωπικού στους Δήμους και σε αυτές ελέω μνημονιακών νόμων έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις. Με το «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» είναι σε προτεραιότητα η ιδιωτικοποίησή τους καθώς και των υπηρεσιών πρασίνου.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να οργανώνονται από το κράτος και να χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό προϋπολογισμό. Προτείνουμε την κατάργηση των συγκεκριμένων τελών σε κοινωνικούς φορείς (αθλητικά σωματεία πολιτιστικούς συλλόγους κλπ), σε ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τους ανάπηρους άνω των 67% και μείωση στους τρίτεκνους.

Αντίθετα να αυξηθούν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στις μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, εμπορικά κέντρα και γενικά στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το πάγωμα των δημοτικών τελών. Το ψήφισαν οι υπόλοιπες παρατάξεις. Η μείζονα αντιπολίτευση κατέθεσε εναλλακτική πρόταση αλλά συμφώνησε με το πάγωμα των Δημοτικών Τελών.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Χόλμπα Αντωνία
Τρίτη 24/12/2019

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.