Γιορτή Γαλλοφωνίας  στο Γυμνάσιο Ανατολικού Εορδαίας

22 Μαρτίου 2017
20:19
Κανένα σχόλιο

               Η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα αφιερωμένη στη Γαλλοφωνία. Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας περιλαμβάνει συνολικά 63 κράτη και από τις 5 ηπείρους. Η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Γαλλοφωνίας στις 28-29 Νοεμβρίου 2006. Η απόφαση της Ελλάδας για την ένταξή της στο Δ.Ο.Γ. υπαγορεύτηκε από την εκτίμηση της δυνατότητας πρόσβασης σε ένα σημαντικό forum με κοινή γλώσσα -τα γαλλικά- και ένα χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης, του οποίου βασικά στοιχεία και στόχοι είναι: η προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η υποστήριξη της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας, σύμφωνα με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στο Γυμνάσιο Ανατολικού Εορδαίας γιορτάσαμε τη Γαλλοφωνία με δύο εξαιρετικούς προσκεκλημένους και έναν εσωτερικό διαγωνισμό! Ο κ. Καμαρούδης Σταύρος Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η κ. Lucie Lemaire από το Πανεπιστήμιο της Tours στη Γαλλία ήρθαν στο σχολείο μας και χάρισαν μοναδικές μαθησιακές εμπειρίες στους μαθητές που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα. Μερικές ημέρες πριν την έλευσή τους, οι μαθητές με έμπνευση και δημιουργικότητα επέλεξαν την αγαπημένη τους λέξη στα γαλλικά και την έγραψαν σε έναν πίνακα που κατασκεύασαν οι ίδιοι. Λέξεις όπως liberté (=ελευθερία), amour (=αγάπη), tolérance (=ανεκτικότητα), justice (=δικαιοσύνη), culture (=κουλτούρα) αποτυπώθηκαν με ενθουσιασμό στον πίνακα και οι καλεσμένοι μας ανέλαβαν το δύσκολο έργο να επιλέξουν! Τελικά είχαμε τρεις νικητές, οι οποίοι πήραν ως δώρο ένα λεξικό που μας προσέφερε ο κ. Καμαρούδης και τον ευχαριστούμε θερμά! Οι νικητές μας είναι οι: Τσιλογλανίδου Μαρία, Κοσμίδης Δημήτρης και Νικόλη Χριστίνα. Μπράβο σε όλους τους μαθητές μας για τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους!

Ο Δ/ντής                                                                  Η εκπ/κός

Πράπας Χαρίλαος                                                  Αθηνά Βαρσαμίδου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.