Προοπτική επέκτασης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων μέσω αντιστάθμισης ρύπων; To σενάριο αφορά την Πτολεμαΐδα 5, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη μέχρι το 2030

16 Ιανουαρίου 2020
10:04

Στην περίπτωση της χώρας μας, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δίνουν την δυνατότητα έμμεσης απαλλαγής τουλάχιστον ενός λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ από τα δικαιώματα ρύπων

Ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση των ενεργοβόρων βιομηχανιών από το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων, προωθεί η ΕΕ, η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας δημιουργεί την προοπτική παράτασης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων στη ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές των κρατικών ενισχύσεων που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της διαρροής του άνθρακα (δηλαδή της μετανάστευσης των βιομηχανιών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σύστημα φορολόγησης του άνθρακα) αυξάνει το ποσοστό αντιστάθμισης, φτάνοντας μέχρι και την πλήρη κάλυψη της σχετικής επιβάρυνσης για τον βιομηχανικό κλάδο.

Το τελευταίο αυτό σενάριο αφορά τις περιπτώσεις όπου η επιβάρυνση για τα δικαιώματα είναι δυσανάλογα για την επιχείρηση.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής οι επιλέξιμοι τομείς μειώνονται σε 8 αντί για 14 που ήταν σήμερα. Μεταξύ των επιλέξιμων τομέων περιλαμβάνεται η παραγωγή αλουμινίου, η παραγωγή βασικού σιδήρου, χάλυβα και σιδηροκραμάτων.

Στην περίπτωση της χώρας μας, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δίνουν την δυνατότητα έμμεσης απαλλαγής τουλάχιστον ενός λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ από τα δικαιώματα ρύπων.

Προϋπόθεση για αυτό είναι η συγκεκριμένη μονάδας να καλύπτει βιομηχανίες επιλέξιμες σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα.

Σε μία τέτοια περίπτωση το κόστος των ρύπων δε θα επιβαρύνει τον βιομηχανικό πελάτη που θα αποζημιώνεται μέσω της αντιστάθμισης ενώ ταυτόχρονα η ΔΕΗ θα πληρώνεται κανονικά το πλήρες κόστος της συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Ως αποτέλεσμα, η ΔΕΗ δεν θα επιβαρύνεται από τα δικαιώματα, ανεξάρτητα από τα επίπεδα στα οποία θα έχουν αυτά ανέβει.

Στην πράξη το παραπάνω σενάριο αφορά την Πτολεμαΐδα 5, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη μέχρι το 2030. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, που είναι επιλέξιμες για αντιστάθμιση, να είναι έτοιμες να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση για διμερείς συμβάσεις που θα καλύπτουν το πλήρες κόστος για τουλάχιστον μία μονάδα λιγνίτη συμπεριλαμβανομένου και του κόστους των ρύπων.

www.worldenergynews.gr

6 σχόλια

    • Νατος ο οικολογος…
      ο ντεμεκ οικολογος δηλαδη που θυμηθηκε το περιβαλλον ξαφνικα απο τοτε που του ειπε ο αριστος οδοστρωτηρας πρωθυπουργος του οτι θα κλεισω τις μοναδες το ’28 (που εν τελη εγινε ’23)
      ενω τον Μαιο προεκλογικα μιλουσε πως θα στηριξει την Δεη. Αν δεν υπηρχε το σχεδιο για κλεισιμο μοναδων δεν θα ειχες και το αλλοθι να μας μιλας περι ρυπανσης οπως και οι περισσοτεροι απο σας.

  • ΓΙΑΤΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ; ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΑΛΑ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ.ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ Η ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ, ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ!!

  • ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ..ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ (ΔΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΡΑΜΠ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ (ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΔΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΕΠΙΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ). ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΦΩΣΤΗΡΕΣ!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.