Ο Στόχος, τα κέρδη, οι συντεχνίες, το ζητούμενο ( του Τεντσογλίδη Ηλία)

18 Ιανουαρίου 2020
12:56

Όσο ο στόχος ήταν η ηλεκτροδότηση της χώρας μας, η ΔΕΗ έγινε η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τεράστιες εγκαταστάσεις σε Ορυχεία, ΑΗΣ, Τεχνητές λίμνες, Μονάδες στα νησιά μας, δίκτυα μεταφοράς διανομής.

Η ΔΕΗ – ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε σε κάθε σπίτι, στο πιο απομακρυσμένο χωριό, και με αυτήν στηρίχθηκε η οικονομία της χώρας μας.

Από την μία πλευρά ήταν ο πυλώνας ανάπτυξης της Ελλάδας χρησιμοποιώντας τον εγχώριο λιγνίτη με δημόσιους πόρους, αλλά από την άλλη πλευρά με μεγάλο κόστος για τις τοπικές κοινωνίες που γειτνιάζουν στα ορυχεία και τους ΑΗΣ.

Με επιλογή όλων των κυβερνήσεων, η ΔΕΗ άρχισε να λειτουργεί με όρους χρηματιστηρίου ανταγωνιστικά και με τις πολιτικές τους απαξιώνοντας την και οδηγώντας την πλασματικά στη χρεοκοπία, για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα, στηρίζοντας το εισαγόμενο ακριβό φυσικό αέριο γι’ αυτό και :

– Επιδοτήθηκαν οι ιδιώτες με τεράστια ποσά για να κατασκευάσουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο.

– Ετήσια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χρεώνεται η Δ.Ε.Η. πουλώντας φθηνά ηλεκτρικό ρεύμα σε ιδιώτες και αγοράζοντας το ακριβότερα.

– Αποφάσισαν να δοθεί το 50% των πελατών της Δ.Ε.Η. στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

– Επιβλήθηκε εμπόριο ρύπων στις λιγνιτικές μονάδες (δεν ισχύει για όλες τις χώρες).

– Επιδοτήθηκε το φυσικό αέριο από τους καταναλωτές.

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις πλασματικά παρουσιάζεται πιο φθηνό το φυσικό αέριο !

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον εγχώριο λιγνίτη είναι τέσσερις (4) φορές πιο φθηνή από το εισαγόμενο φυσικό αέριο !

Μεγάλη ευθύνη για την σημερινή τραγική κατάσταση έχουν και οι διοικήσεις της ΔΕΗ, τα μεγάλα στελέχη στην Αθήνα αλλά και στην περιοχή μας.

Μεταξύ άλλων :

– Χάθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την κατολίσθηση του ορυχείου Αναργύρων.

– Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να σβήνουν οι μονάδες την Παρασκευή και να ξεκινούν την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται έξτρα εργατοώρες και να σπαταλούνται χιλιάδες τόνοι πετρελαίου ετήσια και όλα αυτά μεταφράζονται σε €.

– Γίνεται τεράστια σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η. καθώς και άλλες πολλές αρνητικές επιπτώσεις από την κακοδιαχείριση.

Παρόλα αυτά ο ισχυρός στο χώρο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι η ΔΕΗ που έχει στα χέρια της, εγκαταστάσεις, τα δίκτυα μεταφοράς διανομής και αμέτρητες ανυπολόγιστες υποδομές πανελλαδικά, που κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να κατασκευάσει, και όχι το επιδοτούμενο εισαγόμενο και ελεγχόμενο από επιχειρηματικά κερδοσκοπικά συμφέροντα φυσικό αέριο.

Δύο (2) δισεκατομμύρια ευρώ επενδύει η ΔΕΗ στην περιοχή μας με την Πτολεμαΐδα 5, τις μετεγκαταστάσεις, ενώ στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου γίνονται αναβαθμίσεις και στις πέντε (5) μονάδες με κόστος πάνω από 120 εκατομμύρια € και τελικά όταν ολοκληρωθούν όλες αυτές οι εργασίες αναβάθμισης θα παύσουν να λειτουργούν οι μονάδες.

Ο τρόπος λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Η. δημιουργεί προβλήματα με μεγάλο κόστος στις τοπικές κοινωνίες :

περιβαλλοντικά με την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα.

υποβάθμιση, απαξίωση, υπανάπτυξη της περιοχής και των χωριών

χάνονται χωριά από τον χάρτη.

– Μακροχρόνιος σοβαρός σχεδιασμός (όπως Μελέτη Βιωσιμότητας), κεντρικά και τοπικά δεν έχει υπάρξει ποτέ !!!

Το πως χρησιμοποιείται ο τοπικός πόρος είναι ξεκάθαρο – ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΕΙΤΑΙ !!!

Δεν έχει γίνει ποτέ ένα έργο από τον Τοπικό Πόρο για την προστασία του περιβάλλοντος στους οικισμούς που γειτνιάζουν στα ορυχεία και στου ΑΗΣ.

Η τηλεθέρμανση λειτουργεί 35 χιλιόμετρα (και επεκτείνεται ακόμα περισσότερο) από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και όμως δεν μπορούσε να λειτουργήσει στο 1 km από τις εγκαταστάσεις !!!

Οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν είχαν και δεν έχουν σχέδιο για το που θέλουν να πάει περιοχή μας !!!

Α

Γίνεται μεγάλη κουβέντα για την μεταλιγνιτική περίοδο, την κλιματική αλλαγή, για την προστασία του περιβάλλοντος παγκόσμια και όμως οι μεγάλοι ρυπαντές απουσιάζουν, και εντέλει όπως αποδεικνύεται όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα αγοράζει ρύπους και μπορεί να ρυπαίνει νόμιμα.

Συζητάνε για την τηλεθέρμανση και το τι θα γίνει ενώ δεν έχουν όλοι αυτό το προνόμιο της τηλεθέρμανσης και ιδιαίτερα οι κάτοικοι που έχουν δώσει τις ζωές τους και τα χωριά που έχουν δώσει τα σπλάχνα τους για την ΔΕΗ, την ηλεκτροδότηση και την Ανάπτυξη της χώρας.

Συζητάνε για την αντικατάσταση του Τοπικού Πόρου με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για να το χρησιμοποιήσουν όπως και τον Τοπικό Πόρο !!!

Η καύση σκουπιδιών που προωθείται δε ρυπαίνει !!!

Το φυσικό αέριο δεν ρυπαίνει !!!

Υπάρχει η δυνατότητα να δεσμεύσουμε χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την παραγωγή βιομάζας !!!

Η συνδικαλιστική ηγεσία έχει τεράστιες ευθύνε αφού έχει αποδεχτεί όλα τα παραπάνω και ενώ με όρους κοινωνίας καλούσε σε αγώνα όλους τους πολίτες, εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί τα συντεχνιακά της συμφέροντα και αναφέρουν πως δεν θα δεχτούν εργαζόμενους τριών ταχυτήτων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι στους ίδιους χώρους εργασίας δεκαετίες τώρα εργάζονται οκτάμηνά, δίμηνα, εργολαβίες, ενοικιαζόμενοι συνάδερφοι με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, μισθούς πείνας και άθλιες εργασιακές συνθήκες, όπου για την αριστοκρατική συνδικαλιστική ηγεσία συνάδελφοι είναι μόνο οι μόνιμοι, οι υπόλοιποι είναι κάτι άλλο !!!

Έτσι οι γνωστοί συνδικαλιστές, τελειώνοντας την ασφαλή επαγγελματική τους καριέρα, μη γνωρίζοντας πως είναι να είσαι άνεργος, έχοντας εξασφαλίσει τα κατάλληλα μπόνους και ενώ η απεργία έφαγε τα ψωμιά της, δηλώνουν πως καιρός τώρα είναι να πακετάρουν βαλίτσες για άλλους τόπους.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ έχουν θέση για αυτό που συμβαίνει, ή το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επαγγελματική τους σταδιοδρομία και κάποιοι από αυτούς σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο να απειλούν, να απολύουν, να ψεύδονται στα στημένα πειθαρχικά της Δ.Ε.Η. τους πληττόμενους κατοίκους που διεκδικούν ποιότητα ζωής για τα παιδιά τους και τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή στα Βαλκάνια που πρόσφερε 60 χρόνια στη χώρα μας τα μέγιστα, τώρα δεν την πετάνε στα σκουπίδια, αλλά ονειρεύονται να την κάνουν τον μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της χώρας μας !!!

Οι κυβερνήσεις, τα Υπουργεία, οι Πολιτικοί Φορείς και οι Θεσμοί, τα πρόσωπα που συνειδητά μας οδήγησαν εδώ δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση !!!

Οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές δεν έδωσαν καμία εξουσιοδότηση σε κανέναν να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες και για άλλη μια φορά οι ψηφοφόροι εξαπατήθηκαν !

Είναι σίγουρο με όλα αυτά που θέλουν να περάσουν πως :

– Η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος,

– Η αύξηση της ανεργίας,

– Τα ανοιχτά Ορυχεία,

θα δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα και ερημοποίηση της περιοχής μας !!!

Δεν αρκεί να λέμε ότι είναι λάθος όλα τα παραπάνω, πρέπει εμείς να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα που μας οδηγούν…..!

Το ζητούμενο δεν είναι να πάμε στην προηγούμενη κατάσταση, το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια δημόσια Δ.Ε.Η. που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας και την θέρμανση των κατοίκων όπου δραστηριοποιήται, χρησιμοποιώντας τον εγχώριο λιγνίτη, τηρώντας ταυτόχρονα τους περιβαλλοντικούς όρους και λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία τεχνολογικά μέτρα για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ

Άγιος Δημήτριος Κοζάνης 18 – 01 – 2020

Τεντσογλίδης Ηλίας

11 σχόλια

  • Πολλά αντιφατικά μας λέει ο αρθρογράφος. Πρώτα απ’ όλα να συνεχίσει η ΔΕΗ με λιγνίτη και να τηρεί και τους περιβαλλοντικούς όρους, δε γίνεται. Ο λιγνίτης είναι βρώμικο καύσιμο και δεν διορθώνετα, καταργείται όπως έλεγε και μια ψυχή. Επομένως η ατμόσφαιρα στα χωριά που ζουν κάτω απ’ τις καμινάδες άμεσα θα βελτιωθεί και οι κάτοικοι θα μπορούν να καλλιεργούν τα χωράφια τους χωρίς πρόβλημα.
    Έπειτα όσων τα χωριά απαλλοτριώθηκαν ξέρω από πρώτο χέρι ότι αμοίφθηκαν πλουσιοπάροχα και όπως στην περίπτωση της Μαυροπηγής πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αξιζαν.
    Τώρα για την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος που ο αρθρογράφος θεωρεί δεδομένη υπάρχουν στοιχεία που τον διαψεύδουν. Στις ξένες χώρες που η ηλεκτρική παραγωγή εν μέρει ιδιωτικοποιήθηκε οι τιμές έπεσαν και οι πάροχοι ανταγωνίζονται με την εισαγόμενη ενέργεια.
    Μήπως ο λόγος της αντίδρασης στην κατάργηση της ΔΕΗ είναι άλλος; Ρωτάω.

    • ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΥΓΡΗ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗ ΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ “ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΙ” ΚΑΙ ΕΚΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ. ΤΟΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ; ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ; ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΛΙΓΟ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΑ!!

  • Να συνεχίσει με λιγνίτη και να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρος? έχει γίνει ποτέ αυτό στα όσο χρόνια δουλέυουν οι μονάδες? πάντως το θέμα θέλει προσοχή και σοβαρό σχεδιασμό καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της περιοχής εργάζεται με διάφορες μορφές στις μονάδες και ζεί από αυτό.
    Επίσης ο αρθρογράφος δεν αναφέρει με ποια ιδιότητα γράφει.Κάτοικος?συνδικαλιστής? εργαζόμενος?

  • ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΗΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΛΕΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ!!! ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΙΩΠΕΙΣ ΣΑΝ ΜΟΝΙΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 99,9% (ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ).
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΟΣ ΣΟΥ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ!!!

  • Ας έκανε οι ΔΕΗ επενδύσεις σε μονάδες το 90,το 2000 μεχρι και το 2010.

    Τότε ούτε ιδιώτης υπήρχε ούτε κανείς άλλος.

    Απλά το χρήμα αντί επενδύσεων δόθηκε σε παράλογες αυξήσεις, δηλαδή στην κομματική πελατεία.

    Και όλοι ευχαριστημένοι.

    Καλή η ιστορία που λέτε αλλά προσπερνάτε πολύ εύκολα την ουσία.

    Τα άλλα που λέτε είναι η φυσιολογική εξέλιξη ενός μιας κλασικής σπαταλης ΔΕΚΟ.

    φιλικά

  • Σχετικά με τις τιμές και τον ανταγωνισμό σε ξένες χώρες, υπάρχουν έγκυρες πηγές που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό σας;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.