Σε προσωρινή εποπτεία η ΑΕΠΙ με τροπολογία του Θ. Μουμουλίδη κι άλλων τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

24 Μαρτίου 2017
07:11

Σε προσωρινό καθεστώς εποπτείας τίθεται η ΑΕΠΙ, καθώς η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έκανε αποδεκτή την τροπολογία τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Χ.Παπαδόπουλος, Θ.Μουμουλίδης, Ν.Ξυδάκης και Π.Σκουρολιάκος).

Όπως επισήμανε η Λ.Κονιόρδου, η τροπολογία «έρχεται να καλύψει προσωρινά την αγωνία των δημιουργών, από την άρνηση των χρηστών να καταβάλλουν το τίμημα» για τα πνευματικά δικαιώματα. Σημείωσε ότι «πρόκειται για προσωρινή διάταξη», έως ότου ισχύσει ο ψηφισμένος νόμος για την επιλογή εποπτικού συμβουλίου, με επιλογή που «θα γίνεται από δικαστήριο, από λίστα ανθρώπων με κύρος».

Αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει τα εξής: «Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, δύναται, εφόσον συντρέχει σοβαρή πιθανολόγηση, ότι ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και ιδίως να εισπράξει και να διασφαλίσει την απόδοση στους δικαιούχους, των ποσών που εισπράττει για λογαριασμό́ τους, λόγω ενδεικτικά αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, να διορίσει προσωρινό επίτροπο.

Ο προσωρινός επίτροπος αναλαμβάνει την ομαλή είσπραξη από τους χρήστες και την απόδοση προς τους δικαιούχους, των ποσών που οι τελευταίοι εισπράττουν. Συγχρόνως, ο προσωρινός επίτροπος ασκεί στο όνομα του οργανισμού κάθε ένδικο βοήθημα ή μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων των δικαιούχων. Για την επίτευξη των ως άνω σκοπών, ο προσωρινός επίτροπος υποκαθιστά τη διοίκηση στις ως άνω αρμοδιότητες.

Παράλληλα, ο προσωρινός επίτροπος επεμβαίνει αποφασιστικώς, ακυρώνοντας κάθε πράξη ή απόφαση της διοίκησης που κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να μη ληφθεί καμία απόφαση χειροτέρευσης της οικονομικής θέσης του οργανισμού ή διακοπής της λειτουργίας του.

Η πρόβλεψη της δυνατότητας διορισμού προσωρινού επιτρόπου καθίσταται απαραίτητη, προκειμένου να αποτραπεί η παύση της λειτουργίας ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, που λειτουργεί στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τα συμφέροντα των δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων που έχουν αναθέσει στον συγκεκριμένο οργανισμό την διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Με τη λήψη του μέτρου αυτού, επιδιώκεται η προστασία του συλλογικού συμφέροντος των δικαιούχων, μέσα από την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού και της σχετικής αγοράς, καθώς και την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δικαιούχων, των οργανισμών και των χρηστών»​.

Πηγή: documentonews.gr – Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Ένα σχόλιο

  • Ο ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΑΕΠΙ ΞΕΣΚΙΣΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο 2121 ΤΟΥ 1993. ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΦΕΚ:
    ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ, ΑΝΝΑ-ΨΑΡΟΥΔΑ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΥΒΕΛΑΣ

    ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ “ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ”, ΜΗΤΣΟΤΑΚΑΙΙΚΟ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.