Ο Κώστας Βητόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Βιοτεχνών Μαρμάρου Ν. Κοζάνης, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Κοζάνης, για τα προβλήματα του κλάδου

24 Μαρτίου 2017
11:37

Από τη γραφική Νεράιδα του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού εξέπεμψε στην πρωινή ζώνη (9:00-12:00)  της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2017 το ραδιόφωνο της ΕΡΤ Κοζάνης, δίνοντας την ευκαιρία σε φορείς και πολίτες της περιοχής του δήμου Σερβίων – Βελβεντού να εκφραστούν για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Τις επιτόπου συνεντεύξεις – συζητήσεις έκανε ο δημοσιογράφος Κώστας Δαβάνης, που συνεργάστηκε με τον Αντώνη Μαυρίδη που βρίσκονταν στο στούντιο του σταθμού στην Κοζάνη.

Στη διάρκεια της εκπομπής, μεταδόθηκε και συνέντευξη του προέδρου του Σωματείου Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Μαρμάρου Ν. Κοζάνης Κώστα Βητόπουλου, που εστίασε στο πρόβλημα της μη αδειοδότησης των επιχειρήσεων μαρμάρου στο Τρανόβαλτο και στην μη τήρηση των συμφωνηθέντων με τους φορείς της πολιτείας (Περιφέρεια, Δήμο), σχετικά με την εφαρμογή του master plan που έχει εκπονήσει η ΑΝ.ΚΟ..

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Βητόπουλου στο δημοσιογράφο Κώστα Δαβάνη, έχει ως παρακάτω:

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια καθίζηση στον κλάδο του μαρμάρου τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι τα προβλήματα;

Κ. Βητόπουλος: Όντως έχουμε κάποια προβλήματα και πρέπει να τα λύσουμε. Πρώτο είναι η αδειοδότηση των λατομείων. Με την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή και με τη Δημοτική είχαμε κάνει μια συμφωνία, υπογράψαμε κάποια πράγματα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει τηρηθεί τίποτε. Περιμένουμε και θα τους παρακαλέσουμε να συντομεύσουν, να έχουμε αποτελέσματα, για να μπορούμε και εμείς να επενδύσουμε στη δουλειά που ξέρουμε.

Δημοσιογράφος: Άρα πρώτο ζητούμενο είναι οι αδειοδοτήσεις. Τι θα σημάνει αυτό πρακτικά για σας;

Κ. Βητόπουλος: θα σημάνει πολλά πράγματα. Θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να δουλέψουν, να επενδύσουν, γιατί τώρα χωρίς άδειες δεν μπορούν να επενδύσουν. Σημαίνει ακόμη ότι θα μπορέσουμε να δραστηριοποιηθούμε και πιο δυνατά με τις εξαγωγές μαρμάρου, ώστε να έχουμε την ευχέρεια να προσλάβουμε και αρκετό κόσμο.

Δημοσιογράφος: Πόσο κόσμο νομίζετε ότι μπορείτε να απασχολήσετε μετά την αδειοδότηση των επιχειρήσεων;

Κ. Βητόπουλος: Πριν το 2008 στα λατομεία και στα εργοστάσια στο Τρανόβαλτο Κοζάνης απασχολούνταν γύρω στα 400 άτομα. Τον ίδιο αριθμό μπορούμε να φτάσουμε άνετα, μετά από 6 μήνες που θα παρθούν οι άδειες λειτουργίας.

Δημοσιογράφος: Τώρα το κομβικό σημείο είναι που κολλάνε οι αδειοδοτήσεις. Μπορείτε να μας πείτε που ακριβώς είναι το πρόβλημα και γιατί δεν προχωράει;

Κ. Βητόπουλος: Αυτό ακριβώς δεν το γνωρίζω. Έχουμε εντός της εβδομάδας ή την άλλη εβδομάδα ραντεβού με τον κ. Πλακεντά (Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης), δεν ξέω αν είναι και ο κ. Καρυπίδης, θα είναι και ο δήμαρχος Σερβίων- Βελβεντού, να συζητήσουμε αυτό το θέμα, να συζητήσουμε δηλαδή που «κολλάει», γιατί όλα είναι ψηφισμένα, τα λεφτά για κάποιες μελέτες που πρέπει να πληρωθούν είναι ψηφισμένα δυο φορές, δυο φορές απ’ την Περιφέρεια, δυο φορές από το Δήμο. Κάπου «κολλάει» όμως και δεν έχει γίνει τίποτε μέχρι τώρα και εν τω μεταξύ έχει περάσει ένας χρόνος.

Δημοσιογράφος: Οι μελέτες αυτές τι προβλέπουν ακριβώς;

Κ. Βητόπουλος: Κατ’ αρχάς είναι περιβαλλοντικές μελέτες για να παρθεί μια προσωρινή άδεια, 2 συν 3 χρόνια, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να δουλέψουν. Μετά είναι το master plan που έχει εκπονήσει η ΑΝΚΟ, που αυτό αν γίνει είναι ένα πολύ σοβαρό έργο, με έργα υποδομής για τα μάρμαρα του Τρανοβάλτου, που συμπεριλαμβάνει δρόμους, υδροδότηση, ξεμπάζωμα του σαθρού τμήματος, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να δουλεύουν πιο εύκολα. Αυτό όμως από κάπου πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Κάπου πρέπει να το εντάξουνε. Είναι ένα σχέδιο πάρα πολύ καλό, ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουν να το κάνουμε, είναι λίγο δύσκολο, δεν το ξέρω… Το πρώτο για μας είναι οι άδειες.

Δημοσιογράφος: Πέρα από τις αδειοδοτήσεις και πέρα από τις μελέτες και το master plan το ζητούμενο πάντοτε στις επιχειρήσεις, όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη εσωτερική αγορά, χρειάζεται εξωστρέφεια, δηλαδή εξαγωγές. Πως κυμαίνονται αυτές σήμερα για σας και προς ποιες χώρες;

Κ. Βητόπουλος: Εμείς είμαστε επιχειρήσεις που κάνουμε και εξαγωγές, κάναμε και κάνουμε, ειδικά τώρα που δεν μπορούμε να διαθέσουμε το υλικό στην Ελλάδα, γιατί η οικοδομή έχει πέσει πάρα πολύ και δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα. Το μάρμαρο Τρανοβάλτου Κοζάνης είναι διάσημο, είναι περίφημο, το θέλει όλος ο κόσμος. Αλλά για να κάνεις εξαγωγή πρέπει να έχεις κάποια στάνταρ. Δηλαδή δεν παίρνουν όλα τα μάρμαρα, παίρνουν ορισμένα, τα καλύτερα και πρέπει για να βγάλεις σωστή παραγωγή για να κάνεις εξαγωγές, πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις  που λέγαμε προηγουμένως. Δηλαδή να έχεις την άδεια, προσωπικό, πρέπει για να το δουλέψεις σωστά για να εξάγεις. Το μάρμαρο μας το ζητάνε, εμείς προσπαθούμε και κάνουμε εξαγωγές, τώρα μέσα στην κρίση κάνουμε εξαγωγές και πιστεύω αν πάρουμε τις άδειες, θα κάνουμε πολύ περισσότερες.

mikrovalto.gr

 

Δείτε ΕΔΩ το Κείμενο Αρχών και Δεσμεύσεων που είχε υπογραφεί από το 2014…

Ένα σχόλιο

  • Αναπτυξτε κι ενα τομεα εικαστικης κατεργασιας του μαρμαρου ακομη και για χρηστικα αντικειμενα οπως πχ η περιφημη σχολη μαρμαρου της Τηνου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.