Στη γιορτή για την επανασύσταση του Δήμου διακηρύχτηκε στο Βελβεντό από τα πιο επίσημα χείλη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, η ιστορική αλήθεια: ‘’Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική! (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

22 Ιανουαρίου 2020
11:05
Κανένα σχόλιο

 

Στη γιορτή για την επανασύσταση του Δήμου διακηρύχτηκε στο Βελβεντό (της Π.Ε. Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας), στο Πνευματικό Κέντρο, [12-1-2020] από τα πιο επίσημα χείλη, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο (παρούσης της Εκκλησιαστικής, της Πολιτικής και της Αυτοδιοικητικής ηγεσίας και πολλού Λαού) η ιστορική και αναντίρρητη αλήθεια για τη Μακεδονία μας: ‘’Η αυθεντική Μακεδονία, η Μακεδονία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου είναι μία και είναι Ελληνική’’.

Στην ιστορική (για το Βελβεντό) ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, όπου του απονεμήθηκε από το Δήμαρχο Βελβεντού κ. Μανώλη Στεργίου (με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) ο τίτλος του ‘’Επίτιμου Δημότη του Δήμου Βελβεντού’’, (παρούσης της Εκκλησιαστικής ηγεσίας: των Σεβ. Μητροπολιτών, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, της Πολιτικής και της Αυτοδιοικητικής ηγεσίας: Βουλευτών της Ν.Δ. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεωργίου Κασαπίδη, του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη, Δημάρχων, περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων της Εκπαίδευσης και πολλού Λαού) ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στην περιοχή μας (ως τμήμα της Μακεδονίας) και στην ιστορία της, που συνυφαίνεται με την ιστορία της Μακεδονίας και τους αγώνες των Πανελλήνων γι’ αυτήν.

Αναφερόμενος στο Βελβεντό και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, είπε: ‘’Η περιοχή ήταν μέρος του Μακεδονικού βασιλείου, ενεργό μέρος του μακεδονικού βασιλείου, ιδίως τη μεγάλη εποχή, την ένδοξη εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου’’. Και αμέσως μετά πρόσθεσε: ‘’Ξέρουμε τη συμμετοχή στον Μακεδονικό Αγώνα – τι οφείλει ο Μακεδονικός Αγώνας σ’ αυτήν εδώ την περιοχή για την υπεράσπιση της Μακεδονίας μας. Κι όλοι γνωρίζουμε, και αυτό ουδείς μπορεί σήμερα να το αμφισβητήσει ότι η αυθεντική Μακεδονία, η Μακεδονία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου είναι μία και είναι Ελληνική’’. (απομαγνητοφώνηση από τα βίντεο των ΜΜΕ).

Ανάμεσα σ’ αυτούς, που από την ευρύτερη περιοχή μας αγωνίστηκαν-έδρασαν για τη Μακεδονία ξεχωρίζει μια γυναίκα. Πρόκειται για τη Βελβεντινή αείμνηστη Αθηνά Τζινίκου-Κακούλη, τη φιλόλογο, τη λαογράφο, την ιστορικό. Αιωνία της η μνήμη. Πρωτοδίδαξε στο 6/τάξιο τότε Γυμνάσιο Βελβεντού (είχα τη χαρά να είμαι μαθητής της) και μετά έδρασε στη Θεσσαλονίκη, ανέδειξε το Μακεδονικό Μουσείο και με τη συγγραφή, την έρευνα, τις ομιλίες και τους αγώνες της μετέφερε την ιστορία και την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μέχρι την Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία. Για όλα αυτά, της αξίζει μια προτομή στη γενέτειρά μας, το Βελβεντό.

Η δήλωση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου για τη Μακεδονία στο Βελβεντό συναριθμείται θετικά με τις δηλώσεις των ιστορικών ηγετών, του Κωνσταντίνου Καραμανλή (‘’Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους, ότι δεν υπάρχει παρά μια Μακεδονία, και η Μακεδονία αυτή είναι Ελληνική’’, Αθήνα, 28-4-1992) και του Ανδρέα Παπανδρέου (‘’Δεν αναγνωρίζουμε κανένα κράτος με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του στα βόρεια σύνορά μας. … Το όνομά μας είναι η ψυχή μας!’’, Αθήνα, 10-9-1993).

Η δήλωση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί για το Βελβεντό πηγή έμπνευσης και προβληματισμού. Το Βελβεντό θα μπορεί πλέον να καυχάται ότι σ’ αυτό διακηρύχτηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, στην πιο επίσημη δημόσια στιγμή του, η μεγάλη αλήθεια: ‘’Η αυθεντική Μακεδονία, η Μακεδονία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου είναι μία και είναι Ελληνική’’. Και θα μπορεί και το ίδιο να γίνει στο μέλλον φορέας διακήρυξης, προς κάθε κατεύθυνση, αυτής της αλήθειας.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

22-1-2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.