kozan.gr: Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης έγκρισης του Προϋπολογισμού 2020 του Δήμου Σερβίων – Θα ξανάρθει, εκ νέου, προς έγκριση, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Διαφωνία για το αν θα πρέπει να εγγραφεί, σ’ αυτόν, η οφειλή προς την ΔΕΗ, που ξεπερνά το 1 εκ ευρώ – Το 25% (περίπου) της οφειλής αφορά το Δήμο Βελβεντού

23 Ιανουαρίου 2020
06:04

 

Συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης 22/1 το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων με θέμα την έγκριση προϋπολογισμού κι ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης Δήμου Σερβίων οικονομικού έτους 2020. Ο βασικός εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Α. Κακαφίκας, ο οποίος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 21.778.194 ευρώ κι ειναι ισοσκελισμένος. Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Σερβίων Χ. Ελευθερίου εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να εγγράψουν – στον εν λόγω προϋπολογισμό – κι ένα ποσό της τάξεως περίπου 1.200.000 ευρώ το οποίο αποτελεί το χρέος του Δήμου προς την ΔΕΗ. Μάλιστα, όπως ανέφερε, με βάση το ΦΕΚ του διαχωρισμού, το 25% (περίπου) της οφειλής αφορά το Δήμο Βελβεντού. “Δε μπορούμε να αποκρύπτουμε μια τέτοια οφειλή. Πρέπει να την εγγράψουμε στο προϋπολογισμό και να την αποπληρώσουμε μ’ ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με το “ΑΚΣΙΑ“. Αν την αποκρύψουμε, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, είναι πειθαρχικό ή ποινικό παράπτωμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Ο επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Β. Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Δήμαρχος Χ. Ελευθερίου  – αρχικά – ανέφερε ότι πρέπει να  υπάρξει ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός γι’ αυτό και προφανώς δεν εγγράφηκαν οι οφειλές στην ΔΕΗ, τονίζοντας πως αυτές ανέρχονται σε 1.372.000 ευρώ (κι όχι 1.200.000). Μάλιστα ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε, ως αντιπρόταση, ότι θα μπορούσε το πρώτο τρίμηνο ή τετράμηνο του 2020  να γίνει μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού και να εγγραφεί όλο το χρέος στην ΔΕΗ. Ωστόσο, λίγο αργότερα, δέχτηκε, εν τέλει, να στηρίξει την πρόταση του Δημάρχου για εγγραφή όλης της οφειλής, εξ αρχής, στον εν λόγω προϋπολογισμό.

Από την πλευρά της η επί κεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Λ. Σπυρίδου έκανε λόγο για μια πρόταση προϋπολογισμού, από τη Δημοτική Αρχή, που στερείται οράματος και στρατηγικής. Να σημειωθεί πως οι δύο παρατάξεις Κωνσταντόπουλου – Σπυρίδου είχαν κοινή πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2020, που βασίστηκε ως προς τα έσοδα στο σχέδιο προϋπολογισμού της Οικονομικής Υπηρεσίας και κατ΄επέκταση της Δημοτικής Αρχής. Ως προς τα έξοδα, το προτεινόμενο σχέδιο της αντιπολίτευσης διαφοροποιείται σε ορισμένους κωδικούς, όπως αυτού της δαπάνης πρόσληψης Γενικού Γραμματέα του Δήμου, που εισηγείται τον μηδενισμό της και της μείωσης στο ήμισυ της δαπάνης για τους ειδικούς συνεργάτες του δημάρχου, με το σκεπτικό ότι οι παραπάνω δαπάνες είναι δυνητικές και όχι υποχρεωτικές. Το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τις περικοπές αυτές (περί τις 91.000 € σε ετήσια βάση), θα κατανεμηθούν -σύμφωνα με την εισήγηση της αντιπολίτευσης- σε νέους κωδικούς (για πάγια προκαταβολή προέδρων κοινοτήτων και την καθαριότητα των κοινοτικών καταστημάτων) ή για την ενίσχυση κωδικών που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η πλευρά της παράταξης Γεωργακόπουλου, στάθηκε αρνητικά ως προς τα δυο προτεινόμενα σχέδια, υποστηρίζοντας ότι πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, διότι αλλιώς, οι δήμοι οδηγούνται στη φορολόγηση των δημοτών ή στον δανεισμό.

Εν τέλει κι αφού υπήρξε προβληματισμός από κάποιους δημοτικούς συμβούλους αν πράγματι αποτελεί πειθαρχικό ή ποινικό παράπτωμα το να μην εγγραφεί στον προϋπολογισμό το χρέος προς την ΔΕΗ,  αποφασίστηκε, κατόπιν ψηφοφορίας (με δεκαοκτώ 18 ψήφους υπέρ, επτά 7 κατά και δύο λευκά), να αναβληθεί ως προς τη λήψη απόφασης,  το συγκεκριμένο θέμα και να συζητηθεί εκ νέου, στην επόμενη συνεδρίαση, την ερχόμενη Δευτέρα, αφού υπάρξει σχετική ενημέρωση περί των νομικών ζητημάτων.

kozan.gr με πληροφορίες κι από Mikrovalto.gr

8 σχόλια

  • Γνωρίζει άραγε ο δήμος σε πόσα κτήρια πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα; Γνωρίζει την χρήση ηλεκτρικών σωμάτων για θέρμανση….ακόμα και την νύχτα;

  • Αν κατάλαβα καλά ο Κακαφίκας ΔΕΝ θέλει να γίνει εγγραφή του χρέους της ΔΕΗ ενώ ο Δήμαρχος θέλει. Διαφωνία Κακαφίκα – Ελευθερίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα !!!!!

  • Ουτε αυτό το γνωρίζει, ούτε σε πόσα χωράφια ιδιωτών πληρώνει το ρεύμα των γεωτρήσεων. Ο Κωνσταντόπουλος ξέρει καλά ότι η οφειλή αυτή στη ΔΕΗ δε μπορεί να εγγραφεί γιατί δε θα μπορεί να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Οπότε θα το τραβήξει όσο πάει για να παραλύσει ο Δήμος και να αγανακτήσουν οι προμηθευτές που θα τα βάλουν με τον Δήμαρχο που δεν τους πληρώνει, αφού δε μπορεί να πληρώσει χωρίς προϋπολογισμό. Παλιό το κόλπο! Και οι υπάλληλοι τρίβουν τα χέρια τους για τη λούφα τους επόμενους μήνες, αφού χωρίς προϋπολογισμό δεν υπάρχει δουλειά γραφείου. Καλό Πάσχα μέχρι να πάρουν και την έγκριση της αποκεντρωμενης για να μην πω καλό καλοκαίρι!

    • Μάλλον δεν κατάλαβες καλά. Ο Κακαφικας και η οικονομική υπηρεσία κατέθεσαν ΠΥ που δεν περιλαμβάνει το κονδύλι αυτό διότι δεν έχει λογιστικοποιηθεί ακόμη. Δηλαδή ο Κακαφικας στρέφεται εναντίον του Δημάρχου; Τι μας λες;

      • δηλαδη ο δημαρχοσ εθεσε θεμα νομιμοτητας της εισηγησης της οικονομικης επιτροπης που εισηγειται τον προυπολογισμο στην οποια ειναι προεδρος και εχει πλειοψηφια;;;!!!!!

        αχαχαχαχαχαχαχαχα

  • “με αντιστάθμισμα ισοσκέλισής του το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ του υπουργείου Εσωτερικών να «τρέξει» το επόμενο διάστημα” μιλάμε για ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.