Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία: “ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ «ΞΑΦΝΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ» ΤΗΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και της ΔΕΗ”

24 Ιανουαρίου 2020
09:16

 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις της Χώρας, εντελώς ξαφνικά και αναιτιολόγητα, αποφασίζει να σταματήσει τη λειτουργία ΑΗΣ και Ορυχείων μέχρι το 2023!

Οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης είναι τραγικές και πολύπλευρες:

  1. Περνάει στο ιδιωτικό κεφάλαιο ακόμα ένα 25% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος που έδινε από 35% έως και 45% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας Έτσι οι ιδιώτες θα ελέγχουν πλέον το 65% της συνολικής ισχύος ελέγχοντας απόλυτα και τις τιμές της ηλεκτρικές ενέργειας.

  2. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν πρώτα απ όλα οι μισθωτοί και οι λαϊκοί καταναλωτές Η/Ε. Οι τιμές του ρεύματος θα εκτιναχθούν στα ύψη στη Χώρα μας, που ήδη είναι οι ακριβότερες από όλες τις Χώρες της ΕΕ.

  3. Εξυπηρετεί καθαρά τα γεωπολιτικά συμφέροντα του Ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Εντείνει την ενεργειακή, την οικονομική άρα και την πολιτική εξάρτηση της Χώρας και συμβάλει περεταίρω στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών.

  4. Καταστρέφει εγχώριους ενεργειακούς πόρους όπως είναι ο λιγνίτης, η σημαντικότερη εγχώρια πηγή ενέργειας, που μόνο από τα ανοιχτά ορυχεία ισοδυναμεί σήμερα με 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

  5. Βυθίζει στη φτώχεια στην ανεργία και σε «περιβαλλοντολογικό ολοκαύτωμα» ολόκληρες Περιοχές (Δυτική Μακεδονία- Μεγαλόπολη) με τη βίαια απολιγνιτοποίηση χωρίς κανένα σχέδιο οικονομικής και περιβαλλοντολογικής προστασίας αυτών των περιοχών.

  6. Ταυτόχρονα το, χωρίς σχέδιο, σταμάτημα της εξορυκτικής διαδικασίας, αφήνει για όλες τις επόμενες γενιές τεράστιες αγιάτρευτες περιβαλλοντολογικές πληγές με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων που θα προέλθουν από τα εγκαταλειμμένα, ανοιχτά λιγνιτωρυχεία.

  7. Ταυτόχρονα θέλουν να δημιουργήσουν και μια Ε.Ο.Ζ (Ειδική Οικονομική Ζώνη) στην Περιοχή με φοροελαφρύνσεις, μειωμένο ΦΠΑ, μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, και «εργασιακά γκέτο,» μισθούς πείνας και κατάργηση ακόμα και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

  8. Η πολύ διαφημιζόμενη από ΕΕ και Κυβέρνηση «Δίκαια μετάβαση στη μεταλιγνιτκή εποχή» σημαίνει «γιουρούσι» της Παγκόσμιας Τράπεζας και των πολυεθνικών, με στόχο τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια και τις τεράστιες εκτάσεις (200.000 στρέμματα)

Υπάρχουν τόσο σοβαροί λόγοι για να προχωρήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ σ αυτήν την εκτεταμένη καταστροφή στην Ηλεκτροπαραγωγή και στη Χώρα;

Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα- επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Tα υπάρχοντα στοιχεία και ο ίδιος ο ΕΣΕΚ της κυβέρνησης το καταρρίπτουν αφού η Χώρα μας συνολικά, συμμετέχει στις εκπομπές διοξειδίου με 2% στις συνολικές εκπομπές των Χωρών της ΕΕ οι οποίες μαζί με τις χώρες που δεσμευτήκαν για μειώσεις εκπομπών διοξειδίου εκπέμπουν το 14% των παγκόσμιων εκπομπών. Οι υπόλοιποι, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Καναδάς, Βραζιλία κλπ που εκπέμπουν το 85% δεν δεσμεύονται για καμία μείωση! Επίσης η ΕΕ προβλέπει μειώσεις (και όχι κλείσιμο) λιγνιτικών και ανθρακικών μονάδων μέχρι το 2038 και οριστική(;) απανθρακοποίηση το 2050! Σήμερα στην ΕΕ των 28 η Πολωνία ηλεκτροδοτείται κατά 80% από άνθρακα, η Τσεχία κατά 60% η Γερμανία κατά 44%, η Βουλγαρία κατά 40% κλπ.

Ακριβή και ασύμφορη η λιγνιτική παραγωγή: Αυτό είναι ψέμα αφού η λιγνιτική παραγωγή ακρίβυνε μεν, παραμένει από τιςπιο φθηνές πηγε ενέργειας στη Χώρα Αντίθετα πάνω από μια δεκαετία ο λιγνίτης και οι Έλληνες πολίτες χρηματοδοτούν τις μεταβλητές ΑΠΕ συστήματος (μΑΠΕς) που είναι αιολικά και Φωτοβολταϊκά αλλά και το Φυσικό Αέριο

Αλλαγή πολιτικής στην Ηλεκτρική ενέργεια

Αλλάζει άρδην η μέχρι τώρα γραμμή ακόμα και της Κυβέρνησης της ΝΔ, στοχεύοντας στην ολοένα μεγαλύτερη, «ανώδυνη και εγγυημένη» κερδοφορία των πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ηλεκτρική Ενέργεια (Η/Ε) αλλά ταυτόχρονα ξαναμοιράζουν την «πίττα» της ελληνικής και Ευρωπαϊκής Η/Ε ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο κεφάλαιο για να συνεχιστούν οι άχρηστες επενδύσεις σε (μ)ΑΠΕ αλλά και να μπει σε προτεραιότητα το σχιστολιθικό Αμερικάνικο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG)

  1. Επιβεβαιώνεται η απόφαση για στήριξη του Ευρωπαϊκού κατασκευαστικού κεφαλαίου μέσα από τεράστιες εγκαταστάσεις στοχαστικών μεταβλητών ΑΠΕ (Αιολικά- Φωτοβολταϊκά). Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της Χώρας, δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά λόγω μεταβλητότητας των μΑΠΕ δημιουργεί νέες ανάγκες για πρόσθετες θερμικές μονάδες από Φ.Α

  2. Υπήρξε νέα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για γενικευμένη χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή του Αμερικάνικου σχιστολιθικού, Υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

  3. Εκτός από τη Ρεβυθούσα, κατασκευάζουν έναν «πλωτό σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου Φυσικού Αερίου» (LNG) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το οποίο είναι πλέον μια νέα Αμερικάνικη Βάση και βγήκε προς πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ

  4. Ταυτόχρονα για πώληση με προτεραιότητα βγήκε και το λιμάνι Καβάλας όπου διαμορφώθηκε μια υπόγεια δεξαμενή, στα εξαντλημένα πεδία εξόρυξης φυσικού αερίου. Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) της Ν. Καβάλας. Όλως τυχαίως και αυτή βγήκε για πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ!

  5. Το πρόγραμμα ανάπτυξής του ΔΕΣΦΑ προβλέπει δημιουργία «εικονικών αγωγών» φυσικού Αερίου (Μεταφορά Υγροποιημένου αερίου με πλοία) προς Κρήτη, (όπου εξαγγέλλει τον πρώτο Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής 400 MW με καύσιμο LNG). Το ίδιο προβλέπουν και για τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο.

  6. Τεράστιες επενδύσεις γίνονται από το Εφοπλιστικό Κεφάλαιο για τη κατασκευή πλοίων, δεξαμενών μεταφοράς υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Πρωταθλητές οι έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι έχουν κάνει επενδύσεις αξίας 20 δις δολαρίων σ αυτόν τον τομέα!

Τι λέει επί της ουσίας ο νέος, αναθεωρημένος, ΕΣΕΚ της Κυβέρνησης;

«Για την επιβράδυνση της Κλιματικής Αλλαγής, διακόπτουμε βίαια και στα γρήγορα ολόκληρη τη λιγνιτική παραγωγή για να είμαστε πρώτοι σ’ ολόκληρο τον πλανήτη στην «απανθρακοποίηση» της ηλεκτροπαραγωγής. Τριπλασιάζουμε τις εγκαταστάσεις Αιολικών και φωτοβολταϊκών (μΑΠΕ) προστατεύοντας τους επενδυτές με νέα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα ώστε να μπορούν να εγκαταστήσουν όταν θέλουν και όπου θέλουν σε δημόσιες, ιδιωτικές, χορτολιβαδικές εκτάσεις ακόμα και σε περιοχές Natura. Όμως επειδή οι ΑΠΕ δεν αντικαταστούν πραγματική εγκατεστημένη ισχύ χρειάζονται μονάδες βάσης (θερμικές) για να τις στηρίζουν! Αυτές στην Ελλάδα δεν θα είναι πλέον με καύσιμο Λιγνίτη αλλά αποκλειστικά με Φυσικό Αέριο που πλέον θα λέγεται μεταβατικό καύσιμο! Κι επειδή το Φ.Α που μεταφέρεται μέσω αγωγών δεν επαρκεί, χρειάζεται και στην οικιακή, εμπορική, βιομηχανική κατανάλωση, οι μονάδες μας πλέον θα καίνε Αμερικάνικο LNG το οποίο μέσω της Χώρας μας θα διανέμεται σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.»

Πως φτάσαμε ως εδώ;

Για να καταλήξουμε σήμερα στην βίαια «απολιγνιτοποίηση» και στην απαξίωση- διάλυση της ΔΕΗ συνέβαλαν όλες οι Κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- Συγκυβερνήσεις). Αυτό έγινε μέσα από (ντιρεκτίβες) οδηγίες της ΕΕ πάντα στο πνεύμα του «Μάαστριχτ» και της «Λευκής Βίβλου» όπου σκανδαλωδώς πάντα προωθούνταν τα ιδιωτικά συμφέροντα έναντι των δημοσίων. Τεράστιες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία του Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΔΕΗ όπου με μπροστάρη την εκάστοτε ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αντί να παλέψει για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού στήριξε διαχρονικά, πότε ανοιχτά και πότε συγκαλυμμένα, όλες τις επιλογές της ΕΕ, του Κεφαλαίου, της αστικής τάξης και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΒΗΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Για όλα αυτά εμείς, το Περιφερειακό Σχήμα «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία», χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση σε ζητήματα προστασίας του Περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων Απορρίπτουμε εξ ολοκλήρου το νέο ΕΣΕΚ. Επιστρέφουμε πίσω ως απαράδεκτη τη θέση της κυβέρνησης και της ΕΕ, διαφωνούμε με τις σχεδιαζόμενες Πολιτικές και προτείνουμε:

  • Συνέχιση της λιγνιτικής δραστηριότητας των υφιστάμενων Ορυχείων και των εκπονημένων προγραμμάτων εξόρυξης αφού γίνουν όλες οι περιβαλλοντολογικές αναβαθμίσεις (αποθειώσεις κλπ). Να μπουν σε νέα βάση όλα τα Περιβαλλοντολογικά ζητήματα χρησιμοποιώντας όλες τις βέλτιστες τεχνικές και τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

  • Δεν δεχόμαστε το κλείσιμο των μονάδων να αφήσει πίσω ανεπανόρθωτες πληγές από ανοιχτά ορυχεία. Με πρόγραμμα συμφωνημένο με τους τοπικούς φορείς και τη ΔΕΗ θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση των εδαφών (200.000 στρέμματα) και να επαναποδοθούν για αναδάσωση και χωράφια για νέους αγρότες, ακτήμονες μέσω συνεταιρισμών κλπ.

  • Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ και αγωνιζόμαστε για ισότητα, ισονομία, ισοπολιτεία για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και στην Ηλεκτρική Ενέργεια (Τακτικοί, έκτακτοι, εργολαβικοί κλπ). Ίσοι μισθοί για ίδια δουλειά. Ενιαίες και σταθερές εργασιακές- ασφαλιστικές σχέσεις για όλους.

  • Είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και Φωτοβολταικών στα βουνά και στους κάμπους ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας. Δεν συναινούμε στην καταστροφή και των τελευταίων εκτάσεων φυσικού «πλούτου» που μας είναι απαραίτητος για την ομαλή αποκατάσταση του Περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

  • Όλα τα κονδύλια που προβλέπονται ή θα διατεθούν μελλοντικά για την λεγόμενη «μεταλιγνιτική εποχή» να τα διαχειριστεί δημόσιος φορέας στον οποίο θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία

Αγωνιζόμαστε για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη με εργατική και κοινωνική συμμετοχή στη διεύθυνση και σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, προσανατολισμένη στα λαϊκά συμφέροντα και μόνο. «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό». Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα. Μια πραγματικά Δημόσια Εταιρεία που θα πρωτοστατήσει στη νέα εποχή της Ηλεκτρικής Ενέργειας χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας με σεβασμό στην αειφορία και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Κοζάνη 23/1/2020

Το γραφείο τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

Ένα σχόλιο

  • Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα- επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Tα υπάρχοντα στοιχεία και ο ίδιος ο ΕΣΕΚ της κυβέρνησης το καταρρίπτουν αφού η Χώρα μας συνολικά, συμμετέχει στις εκπομπές διοξειδίου με 2% στις συνολικές εκπομπές των Χωρών της ΕΕ οι οποίες μαζί με τις χώρες που δεσμευτήκαν για μειώσεις εκπομπών διοξειδίου εκπέμπουν το 14% των παγκόσμιων εκπομπών. Οι υπόλοιποι, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Καναδάς, Βραζιλία κλπ που εκπέμπουν το 85% δεν δεσμεύονται για καμία μείωση! Επίσης η ΕΕ προβλέπει μειώσεις (και όχι κλείσιμο) λιγνιτικών και ανθρακικών μονάδων μέχρι το 2038 και οριστική(;) απανθρακοποίηση το 2050! Σήμερα στην ΕΕ των 28 η Πολωνία ηλεκτροδοτείται κατά 80% από άνθρακα, η Τσεχία κατά 60% η Γερμανία κατά 44%, η Βουλγαρία κατά 40% κλπ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.