Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης, στην εκδήλωση της WWF: «Τα τρεισήμισι χρόνια για την απολιγνιτοποίηση είναι ελάχιστα. Το χρονοδιάγραμμα δεν βγαίνει» (Βίντεο)

31 Ιανουαρίου 2020
14:03

 

«Το οικονομικό κριτήριο δεν μπορεί να είναι το μόνο που θα πρυτανεύσει στο σχεδιασμό και στο ρυθμό απολιγνιτοποίησης στην πατρίδα μας.», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στην εκδήλωση της WWF για την παρουσίαση αποτελεσμάτων του προγράμματος «Δίκαιη Μετάβαση στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στο Αμφιθέατρο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης επεσήμανε πως «Εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές πρέπει να βάλουμε και μία άλλη διάσταση. Η περιοχή με δεδομένο τον χρονικό ορίζοντα των 3,5 χρόνων που σταματά κάθε υφιστάμενη λειτουργική δραστηριότητα, είναι δυνατόν να απορροφήσει τέτοιους πόρους που θα δρομολογήσουν την επόμενη κατάσταση; Η απάντηση είναι καθαρή και εύκολη και πρέπει να την πούμε. Η απάντηση είναι όχι, δεν μπορεί!

Ο πρώτος λόγος είναι γιατί είμαστε το τελευταίο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που τρέχει, από όλα τα προγράμματα στην Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, δυστυχώς, τα 3,5 χρόνια για όποιους ανθρώπους έχουν ασχοληθεί για να προγραμματίσουν να υλοποιήσουν, να σχεδιάσουν έργα, είναι ελάχιστος. Όταν ακόμα δεν έχουμε κανένα χρονοδιάγραμμα για το φυσικό αέριο, δεν έχουμε το σχέδιο για το που θα πάμε, δεν έχουμε μελέτες, δεν έχουμε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας. Το περιγράφω ζοφερά, αλλά αυτό είναι το μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα. Δεν βγαίνει.».

Στο κλείσιμο της παρέμβασής του ο κ. Μαλούτας τόνισε πως «(…)Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να συνδυαστεί, πρέπει να είναι εξαρτημένη με τα έργα και τις πρωτοβουλίες που παίρνονται για τη διάδοχη κατάσταση. Δηλαδή, αν σταματήσει η λειτουργία του Αγίου Δημητρίου το 2023, θα σταματήσει και η λειτουργία της τηλεθέρμανσης; Αν μέχρι το 2023 χαθούν 8.000 θέσεις εργασίας που θα πάει αυτός ο κόσμος; (…) Το οικονομικό είναι το μόνο κριτήριο που πρέπει να πρυτανεύσει στο σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης;» Ενώ τόνισε εμφατικά πως «Το οικονομικό κριτήριο δεν μπορεί να είναι το μόνο που θα πρυτανεύσει στο σχεδιασμό και στον ρυθμό απολιγνιτοποίησης στην πατρίδα μας.».

Δείτε το βίντεο:

7 σχόλια

  • Μήπως φταίει η …. Μαρίκα Λάζο που ειμαστε τελευταίοι ;
    Πειτε πόσες πλήρεις μελετες έχετε ετοιμες εκει στο Δημο ; Που αντι να ειναι πρωτος ειναι τελευταιος ;
    Πείτε πόσα ρονια θελετε για να σωσετε απλες μελετες σαν τη Λασσανη και τον Ολυμπου;
    Πειτε τι θα κανετε με το σταθμό , την ιδεα των “άλλων” που δεν σας αρεζει

    ΓΙΑ ολα οι φταιν οι αλλοι , εμεις ειμαστε οι καλυτυεροι

    κριμα για οτν τοπο μας

    • Ποιος Δήμος να κάνει μελέτες και έργα; αυτοί που σχολάν στις 2:30 και εμφανίζονται μόνο σε φωτογραφίες απο κοπή πίτας και μασλάτια κοζανίτικα; ετσι λειτουργούν οι σύγχρονοι, ευρωπαικοί δήμοι;

      • Οι ειδικοί συνεργάτες κάνουν σοβαρή δουλειά. Άλλωστε έχουν επιλεγεί οι καλύτεροι. Με προϋπηρεσία στα Γρεβενά και στον Ιωαννίδη.

        • Η μεταλιγνιτικη εποχή είναι εδω. Καλό θα ήταν να μαθουμε ποιοί είναι επιστημονικοί συνεργάτες του Δημάρχου και ποιο το έργο τους.

  • Καλά ότι δεν προλαβαίνετε είναι σίγουρο, γιατί έτσι ήθελαν να γίνει. Αφού δεν τους βγήκε η ΕΡΤ θα κλείσουν την ΔΕΗ.

  • Εχει πιο σημαντικές προτεραιότητες ο Δήμος!!!!τις αποκριες και τα…μπρε….Μπρε…σιγα τωρα μην είχε ποτε σχέδιο για την επόμενη μέρα…..για φανους ,άντε και καμμία πίτα…καλοί ειναι!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.