Συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από κοινού με τους φορείς για την υποδοχή  του Κυβερνητικού κλιμακίου που θα επισκεφθεί την περιοχή, αλλά και την ενεργοποίηση άρθρων του «Κλεισθένη» για τη διενέργεια Τοπικού Δημοψηφίσματος κατόπιν έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε, κατά τη χθεσινοβραδινή, διευρυμένη, συνεδρίαση του, διάρκειας πέντε ωρών, το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας με μοναδικό θέμα τη Συζήτηση και λήψη απόφασης αναφορικά  με «Τις εξελίξεις στα Ενεργειακά μετά την ανακοίνωση για την Απολιγνιτοποίηση της περιοχής». Ένταση προκλήθηκε όταν ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας, ενωρίτερα μέλη του εν λόγω φορέα εισήλθαν στη αίθουσα συνεδριάσεων με πανό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Απολιγνιτοποίησης, ζήτησε από το Προεδρείο να αναγνώσει κείμενο με αποτέλεσμα να προκαλέσει τις διαμαρτυρίες του Σώματος και του ακροατηρίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, καυτηριάστηκε η απουσία των Βουλευτών, οι οποίοι επικαλέστηκαν, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Εορδαίας, λόγους σχετικά με κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις, και την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του κ. Χατζηδάκη, όπως και του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη.

Κοινός τόπος αναφοράς  για όλους τους ομιλητές- εκπρόσωποι φορέων, Συνδικαλιστικά στελέχη, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, πολίτες- οι  συνέπειες από το κλείσιμο των Μονάδων για την περιοχή, παρατηρώντας  ότι οι αντιδράσεις ήταν καθυστερημένες, πρότειναν κινητοποιήσεις, τέθηκε ακόμη  η παράμετρος της παραίτησης των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Κοζάνης- Φλώρινας ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην Κυβέρνηση για την επίσπευση της Απολιγνιτοποίησης, χωρίς εναλλακτικό σχέδιο από την ότι η Κυβέρνηση  για την επόμενη ημέρα. Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Υπουργός Ενέργειας κατά την διήμερη περιοδεία του θα επισκεφθεί το Ορυχείο του Νοτίου Πεδίου και την υπό κατασκευή  Μονάδα Πτολεμαΐδα V και υπογράμμισε ότι «θα τον υποδεχθούμε όπως του αρμόζει. Εμείς ξέρουμε», ενώ, και σύμφωνα με πληροφορίες η ημερίδα για τη «Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Δ. Μακεδονίας»  που επρόκειτο να γίνει το Σάββατο στην Κοζάνη θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα  στις 3.30  μ. μ στο Ξενοδοχείο « Παντελίδης».

Εκτός από τη συμμετοχή στις δράσεις των φορέων, με αφορμή την διήμερη επίσκεψη του Κωστή Χατζηδάκη και την παρουσία του Άδωνη Γεωργιάδη, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο να επιδώσει στους δύο Υπουργούς την απόφαση του Σώματος που ορίζει «την προσήλωση της Δημοτικής Αρχής για τη διατήρηση όλων των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής σε λειτουργία και για χρόνο όχι μικρότερο της δεκαετίας, από το 2028 και μετά, το επιθυμητό ο ορίζοντας αυτός να μεταφερθεί πλησιέστερα στο 2050, π.χ Πτολεμαΐδα V»

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ