Υπογράφτηκε η συμφωνία ΕΛΠΕ – Juwi για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη – Στόχος τα 600 MW ως το 2025

17 Φεβρουαρίου 2020
15:48

Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ότι εξαγοράζουν φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, ισχύος 204 μεγαβάτ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα και ένα από τα 5 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη. Παράλληλα, αναλύθηκαν οι στόχοι του ομίλου που κάνουν λόγο για εγκαταστάσεις ΑΠΕ 600 μεγαβάτ ως το 2025.

Το εν λόγω έργο βρίσκεται σήμερα σε στάδιο ανάπτυξης από την γερμανική εταιρία juwi, που είναι ο πωλητής, και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2021.

Για σημαντική στροφή των Ελληνικών Πετρελαίων στις ανανεώσιμες πηγές, που υπηρετεί τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και υποστηρίζει την δίκαιη μετάβαση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή έκανε λόγο, μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

«Μεγάλες επενδύσεις, όπως η σημερινή, -που αφορά στην κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού της Ελλάδος- είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Επιπλέον, η εν λόγω επένδυση που γίνεται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας –δημιουργώντας 300 θέσεις εργασίας- απαντά στη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης. Γιατί υπάρχουν απαντήσεις όχι μόνο για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ -με το πρόγραμμα των αυτοχρηματοδοτούμενων εθελούσιων εξόδων της επιχείρησης- αλλά και για τους κατοίκους συνολικά. Δόθηκαν 12 συγκεκριμένες απαντήσεις την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση για το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών και μια από αυτές είναι και η κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων».

«Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε γρήγορα σε απολιγνιτοποίηση και για να προχωρήσουμε με ασφάλεια, χρειαζόμαστε πηγές ενέργειας που θα αντικαταστήσουν  τον λιγνίτη. Το φυσικό αέριο προφανώς στην πρώτη φάση θα είναι ένα καύσιμο μετάβασης, αλλά η μακροπρόθεσμη λύση χωρίς καμιά αμφιβολία θα είναι τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, κάθε μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αποτελούν εγχώριο πλούτο και δεν επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο. Η Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στηρίζεται σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας που -όπως πιστεύουμε- θα απορροφήσουν πλήρως το κενό που θα δημιουργηθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να υποτιμούμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών που κατά την κατασκευή τους θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας –και αυτό θα συμβεί αμέσως- και στη συνέχεια κάποιες, πολύ λιγότερες», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμα:

1.Ότι η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο σημαίνει φθηνότερη ενέργεια για καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις (αφού ο πάλαι ποτέ φθηνός λιγνίτης είναι μια ρυπογόνα και ακριβή πλέον πηγή ενέργειας για η ΔΕΗ.

2.Οτι με τη σημερινή συμφωνία τα ΕΛΠΕ στέλνουν ένα μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό στους επενδυτές που θέλουν να κινηθούν στον χώρο των ΑΠΕ.

3. Ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ, αρχής γενομένης από την κατάργηση της Άδειας Παραγωγής (και την αντικατάστασή της από μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και την απλούστευση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

«Συνδυαζόμενες οι δύο αυτές παρεμβάσεις θα δημιουργήσουν ένα καινούργιο τοπίο έτσι ώστε να μπορούμε να πιάσουμε το στόχο που θέτει μια καινούργια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η αδειοδότηση για τις ΑΠΕ θα πρέπει να κρατάει δύο χρόνια. Θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα, αλλά εργαζόμαστε συστηματικά από τον περασμένο Ιούλιο για να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς ανέφερε ότι θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων στις ΑΠΕ και ειδικότερα για την κατασκευή υπεράκτιων πάρκων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι εκτός από τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει δρομολογήσει μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι απαιτείται ώστε να έρθουν νέα επενδυτικά σχήματα να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά και αιολικά. Θα δημιουργήσουμε σύντομα το πλαίσιο και για offshore φωτοβολταϊκούς σταθμούς που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση και του θαλάσσιου χώρου».

“Ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας κατασκευάζει την μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ στη χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης παρουσίασε την στρατηγική των ΕΛΠΕ, που περιλαμβάνει βελτίωση της απόδοσης στις βασικές δραστηριότητες με επενδύσεις ύψους 500 εκατ. – 1 δισεκ. τα επόμενα πέντε χρόνια αλλά και ανάπτυξη διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, επέκταση στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο και αξιοποίηση ευκαιριών για την ενεργειακή μετάβαση. Στόχος του ομίλου είναι η μείωση του συνολικού ανθρακικού αποτυπώματος κατά 50 % ως το 2030 ενώ ήδη από το 2014 οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 25 %. Στόχος σε όρους ανανεώσιμης ισχύος είναι τα 600 ΜW μέχρι το 2025 και τα 300 MW μέχρι το 2021.

Αναφερόμενος στο έργο της Κοζάνης, ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι αποτελεί επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας και θα παράγει 300 γιγαβατώρες ετησίως, ενέργεια ικανή να εξασφαλίσει την παροχή ενέργειας για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνους. “Είναι το πρώτο, θα ακολουθήσουν και άλλα έργα στη συνέχεια”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ καθώς ο στόχος του ομίλου είναι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ισχύος 600 μεγαβάτ ως το 2025.

Ο κ. Σιάμισιης περιγράφοντας τη στροφή των ΕΛ.ΠΕ στις ΑΠΕ είπε ότι η σημερινή συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα ετήσια EBITDA των 600 με 800 εκ. ευρώ είναι μόλις 2 εκ. ευρώ, ενώ με το πάρκο της Κοζάνης θα εκτοξευτεί στα 20 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου ΕΛΠΕ, Γιώργος Αλεξόπουλος, στάθηκε στο ότι η τιμή με την οποία θα πωλείται η ενέργεια από το έργο της Κοζάνης, 56,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 20 χρόνια, είναι χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή (τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας), που σημαίνει ότι “το έργο δεν θα επιδοτείται από τον καταναλωτή αλλά θα επιδοτεί άλλα έργα ΑΠΕ με υψηλότερες τιμές αναφοράς”. Σημείωσε ακόμη ότι το 40 % της επένδυσης θα είναι ελληνική προστιθέμενη αξία, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή καινοτομικών λύσεων όπως ο συνδυασμός με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Τέλος ο Stephan Hansen, μέλος του ΔΣ της juwi η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή του έργου, ανέφερε ότι το φωτοβολταϊκό θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021 και θα αποδίδει μέσω του νομοθετημένου πόρου, 500.000 ευρώ το χρόνο στην τοπική κοινωνία.

energypress.gr

18 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.