kozan.gr: Δήμαρχος Δήμου Braunsbedra (Γερμανίας) για το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης: ” Αυτό που προσπαθείτε να κάνετε, εσείς, τώρα, εμείς το ξεκινήσαμε πριν 25 χρόνια. Μας δυσκόλεψε πάρα πολύ, δεν έχουμε τελειώσει ακόμη, αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε σε μια πορεία, που θα έχει μια επιτυχή έκβαση” (Βίντεο)

25 Φεβρουαρίου 2020
15:13

Συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διήμερη συνάντηση εργασίας, στην Κοζάνη, του Δήμου Κοζάνης με τον γερμανικό Δήμο Braunsbedra (κοντά στην Λειψία), αντιπροσωπεία του οποίου, προεξάρχοντος του Δημάρχου, βρίσκεται στην περιοχή μας, με σκοπό την αξιοποίηση της εμπειρίας του Δήμου Braunsbedra σε θέματα αποκατάστασης και αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων ορυχείων, σε θέματα διαχείρισης της ανεργίας και στην ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο του Δήμου, μετά την απολιγνιτοποίηση, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 25/2, στο Δημαρχείο Κοζάνης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

Ακούγοντας τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, από την πλευρά της αντιπροσωπείας του Δήμου Braunsbedra,  ο Δήμαρχος Κοζάνης. Λ. Μαλούτας,  μιλώντας στους δημοσιογράφους και λαμβάνοντας υπόψη πως ο εν λόγω Δήμος της Γερμανίας χρειάστηκε 25 χρόνια για να βρει το βηματισμό του και συνεχίζει ακόμη ώστε να έχει μια επιτυχή έκβαση, δήλωσε, πως: “Το χρονοδιάγραμμα είναι καταστρεπτικό κι οδηγεί μονοσήμαντα σε μια καταστροφική πορεία την περιοχή μας”.

Δηλώσεις εκπροσώπων φορέων

Το Δελτίο τύπου του Δήμου Κοζάνης για τη συνάντηση.

πραγματοποιείται το διήμερο 25 και 26 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και του γερμανικού Δήμου Braunsbedra, στο πλαίσιο του προγράμματος Starting “Energiewende twinning towns”. Το πρόγραμμα στηρίζει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών ανάμεσα σε Δήμους της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης σε θέματα μετάβασης στη χρήση αειφόρων μορφών ενέργειας.

Ο Δήμος Braunsbedra βρίσκεται στην πρώην λιγνιτική περιοχή SaxonyAnhalt της Γερμανίας. Η περιοχή, λόγω της εξόρυξης του λιγνίτη, παρουσίασε έντονη ανάπτυξη κατά τον 20ο αιώνα, με ταυτόχρονη αύξηση των ευκαιριών εργασίας και του πληθυσμού. Κατά τη μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή και των απαραίτητων δομικών αλλαγών που επήλθαν, δημιουργήθηκαν νέες οικονομικές ευκαιρίες. Παρόλα αυτά η διαδικασία της αποκατάστασης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, στην Κοζάνη βρέθηκε ο Δήμαρχος Braunsbedra, Sτeffen Schmitz, συνοδευόμενος από αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη. Όπως επεσήμανε ο κ. Schmitz «Αυτό που προσπαθείτε εσείς να κάνετε τώρα, εμείς το ξεκινήσαμε πριν από 25 χρόνια. Εμείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύο προβλήματα. Το πρώτο ήταν η επανένωση της Γερμανίας και ότι αυτό συνεπάγεται για την αποκατάσταση της οικονομίας, και το δεύτερο ήταν η απόφαση που πήρε η γερμανική κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση. Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην πορεία για μια επιτυχή έκβαση.».

Ο κ. Schmitz ερωτώμενος αναφορικά με την ομαλότητα της μετάβασης στην απολιγνιτοποίηση και τα «κλειδιά» αυτής, υπογράμμισε πως «Από τη μία πλευρά υπάρχει το τεχνολογικό πρόβλημα και από την άλλη οι πολίτες που πρέπει και εκείνοι να συμπράξουν και να αποδεχτούν τη μετάβαση, και αυτό δεν είναι εύκολο».

Η Κοζάνη και η Braunsbedra συνεργάζονται ώστε να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε διάφορους οικονομικούς τομείς πέρα από το λιγνίτη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο συνδυασμό τουρισμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, «Στο άκουσμα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού [για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2023], όλοι σοκαριστήκαμε. Προσωπικά το χαρακτήρισα «τσουνάμι» για την περιοχή. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και οδηγεί μονοσήμαντα σε μία καταστροφική πορεία την περιοχή μας. Γι’ αυτό επισημαίνω ότι ο ρυθμός απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να ακολουθήσει και να συσχετιστεί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Το εν λόγω πρόγραμμα, τεχνικά, στηρίζεται από Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Γερμανίας και από την HumboldtViadrina κυβερνητική πλατφόρμα, ώστε να εξασφαλιστεί η συστηματική ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών σχετικά με την τεχνολογία και την άσκηση πολιτικής σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικής Πολιτικής της Γερμανίας.

11 σχόλια

  • Και εμείς το ξεραμε 25 χρόνια αλλά είπαμε να μην ασχοληθουμε και να κατηγορουμε κάτι περίεργους που τα λεγαν ως εχθρούς του τόπου.

  • Καλά που ξέρουν οι Γερμανοί. Εμείς ως επιούσιος λαός ξέρουμε και μπορούμε καλύτερα. Να δω πως θα κυκλοφορούν οι άβουλοι και χειροκροτητές βουλευτές του Κούλη ανάμεσα στον κόσμο της περιοχής μας σε 3 χρόνια.

  • Καλά που ξέρουν οι Γερμανοί. Εμείς ως επιούσιος λαός ξέρουμε και μπορούμε καλύτερα. Να δω πως θα κυκλοφορούν οι άβουλοι και χειροκροτητές βουλευτές του Κούλη ανάμεσα στον κόσμο της περιοχής μας σε 3 χρόνια.

  • Η Γερμανία αφού δέν μπόρεσε μετά από είκοσι πέντε χρόνια νά προσαρμοσθή στήν μεταλιγνιτική περίοδο εμείς ούτε σέ πανήντα χρόνια θά τό καταφέρουμε.Η Γερμανία πού τά οικονομικά της είναι καλύτερα από ολες τίς χώρες τής Ε.Ε
    Οι δικοί μας μάς υπόσχονται δίκαιη μετάβαση καί απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Βράσε όρυζα πού λέει ο λαός μας.
    Λιγνίτη θά λέμε καί θά κλαίμε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.