«Πώς θα θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στους ιούς» – «Ποιες τροφές χρειάζεται να αποφεύγουμε κατά τη γρίπη” (Γράφει η Μαρία Γαλογαύρου)

27 Φεβρουαρίου 2020
19:27
Κανένα σχόλιο

 

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο καθώς τα θρεπτικά συστατικά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα τρόφιμα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του αμυντικού συστήματος είναι

  • Τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C όπως τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα ακτινίδια και όλα τα πράσινα λαχανικά

  • Προβιοτικά προιόντα όπως το γιαούρτι (με πέτσα) και το κεφίρ. Τα προβιοτικά δεν είναι ωφέλιμα μόνο για το γαστρεντερικό σύστημα αλλά βοηθούν και το ανοσοποιητικό.

  • Τα μανιτάρια, χάρη στη β-γλυκάνη που περιέχουν προσφέρουν αντι-ιική δράση και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού,

  • Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως το μοσχαρίσιο κρέας, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους), τα δημητριακά και οι σπόροι, τα αυγά, η μαύρη σοκολάτα και τα οστρακοειδή. Ο ψευδάργυρος είναι μέταλλο που διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων και εμποδίζει την παραγωγή των ιών.

  • Η λήψη βιταμίνης Ε που συντελεί στην παραγωγή λεμφοκυττάρων,  αναπόσπαστο μέρος του συστήματος άμυνας του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στον στο ελαιόλαδο και άλλα φυτικά λάδια, στο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, στον κρόκο του αυγού, στο αβοκάντο κλπ.

 

«Ποιες τροφές χρειάζεται να αποφεύγουμε κατά τη γρίπη”

  • Επεξεργασμένους υδατάνθρακες καθώς διασπώνται σε σάκχαρα προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού

  • Αλκοόλ, το οποίο επιδεινώνει τις φλεγμονές στο σώμα και αφυδατώνει τον οργανισμό επιβραδύνοντας την ανάρρωση

  • Γλυκά και κυρίως τη ζάχαρη που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη

  • Καφεϊνούχα προϊόντα όπως ο καφές, τα ενεργειακά ποτά και η σοκολάτα που μπορεί να αφυδατώσουν τον οργανισμό εξαιτίας της καφεΐνης που περιέχουν.

Γαλογαύρου Μαρία

Κλινική διαιτολόγος Μαμάτσειου Γενικού νοσοκομείου Κοζάνης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.