Εκδήλωση για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σιατίστης κυρό Παύλο πραγματοποιήθηκε στις 27/2 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

28 Φεβρουαρίου 2020
16:13
Κανένα σχόλιο

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις Εκδόσεις Εν Πλω, το απόγευμα της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, παρουσιάστηκε το έργο και η προσωπικότητα μίας σύγχρονης πνευματικής μορφής της εποχής μας, του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος, καθώς και πλήθος κόσμου.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα βίντεο, στο οποίο ξεδιπλώθηκε όλη η ζωή του μακαριστού αρχιερέως από τα πρώτα παιδικά του χρόνια μέχρι και την επισκοπική του διακονία.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου , Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για αυτήν την τιμητική εκδήλωση και εξήρε την προσωπικότητα του μακαριστού Παύλου.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο όποιος τόνισε το εύληπτο ύφος που είχε ο τιμώμενος Ιεράρχης, ενίοτε αυστηρό και καταγγελτικό, όπου οι περιστάσεις το απαιτούσαν, τη μέριμνα και το ενδιαφέρον του για τους φτωχούς και τους εργάτες, την προσήλωσή του στα θέματα της νεότητας και της διαποίμανσής της, αλλά και το γεγονός ότι έκανε συστηματικά ποιμαντική αυτοκριτική.

Ξεδίπλωσε όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και την πληθωρικότητα των ταλέντων που του δόθηκαν από τον Θεό, τα οποία και αξιοποίησε για να γίνει ένας πραγματικός ποιμένας και διδάσκαλος.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Μακαριστού Παύλου, ο οποίος διηγήθηκε στο κοινό λεπτομέρειες και στιγμιότυπα της ζωής του, τα οποία είχε την ευλογία να ζήσει από κοντά.

Τόνισε την αγάπη του προς τα μοναστήρια και τις μοναστικές αδελφότητες, το γεγονός ότι ποτέ δεν κατέκρινε κανέναν, ότι ήταν τελείως αφιλάργυρος και μάλιστα ενίσχυε και πολλά πνευματικά παιδιά του, που είχαν οικονομική ανάγκη.

Συμπλήρωσε ότι ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης του είχε πει να προσέξει τον πειρασμό της δημοφιλίας -επειδή ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον λαό. Πολεμούσε να αποδομήσει τον «θρησκευτικό» άνθρωπο και την ιδεολογικοποίηση της πνευματικής ζωής. Πίστευε στην αληθινή ορθοδοξία και ορθοπραξία και η θεολογία του ήταν αποτέλεσμα εμπειρίας ζωής. Τέλος, τόνισε ότι ήταν συστηματικός λειτουργός και έδινε μεγάλη σημασία στην γνήσια λατρευτική ζωή.

Η τρίτη εισήγηση έγινε από τον Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Ανέστη Κεσσελόπουλο, ο οποίος ανέπτυξε τις θεολογικές πτυχές της προσωπικότητας του μακαριστού Ιεράρχη και παρουσίασε εκείνα τα στοιχεία, που αναδεικνύουν την προσήλωσή του στην αληθινή θεολογία της Εκκλησίας μας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «όλα αυτά δεν ήταν απόψεις και ιδέες απλά, αλλά εμπειρία ζωής που προέκυπταν από την κενωτική θυσία του για τους άλλους».

Την εκδήλωση έκλεισε ο εκδότης των εκδόσεων ΕΝ ΠΛΩ Αλέξανδρος Καραβάνης, ο οποίος αφού τόνισε τη συμβολή του μακαριστού αρχιερέως στα πρώτα στάδια διαμόρφωσης του εκδοτικού οίκου, εγκωμίασε την προσήλωσή του στα χριστιανικά γράμματα και στην αξιοποίηση του λόγου για την μεγάλη συνάντηση με τον Λόγο της ζωής.

Ανακοίνωσε δε, ότι οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ θα συνεχίσουν να αξιοποιούν το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους και να δίνουν στο αναγνωστικό κοινό τα αποθησαυρισμένα κείμενα αυτού του φωτισμένου ποιμένα της Εκκλησίας μας.

ΠΗΓΗ https://www.romfea.gr

en plo 1

en plo 1

en plo 1

en plo 1

en plo 1

en plo 1

en plo 1

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.