Το έθιμο της χελιδόνας την 1η Μάρτη στην Αιανή (Γράφει ο Γ. Τζέλλος)

1 Μαρτίου 2020
14:30
Κανένα σχόλιο

 

 

 

Εδώ και πολλά χρόνια την πρώτη ημέρα του Μάρτη, που είναι και πρώτη ημέρα της άνοιξης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Αιανής (Ε’ & ΣΤ΄ τάξεις) τηρούν το έθιμο και επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού και απαγγέλλουν στους κατοίκους , ρυθμικά το τραγούδι “της χελιδόνας ” .

Οι στίχοι του τραγουδιού:
«Χελιδόνα πέρασιν
απ΄ τη μαύρη θάλασσα,
θάλασσα απέρασι,
έκατσι κι λάλησι
και γλυκοκελάιδησι:
Μωρ΄καλή νοικοκυρά ,
σέβα έβγα στου κιλάρι
φέρι αυγά σαρακοστιανά
και σκοινιά πιρδικλουτά
για να δέσουμι τουν Μάρτη
και του τσιλιπουρδάκη.
Μας έστειλιν ου δάσκαλους
να μας δώσιτι αυγά
κι αν δεν έχιτι αυγά
παίρνουμι την κλουσαργιά
να γινάη , να κλουσσάη
και να σέρνει τα πουλια » (1).

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια και διατηρείται μέχρι σήμερα στην Αιανή καθώς και σε πολλά άλλα χωριά της Ελλάδος.
Οι μαθητές με το «Μάρτη» , κόκκινη και άσπρη κλωστή δεμένη στο καρπό των χεριών τους , για να μην μαυρίσουν από τον Ήλιο, γυρίζουν στα σπίτια του χωριού και τραγουδούν τον ερχομό της Άνοιξης κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού κατασκευασμένο έτσι ώστε με το τράβηγμα μιας κλωστής η χελιδόνα να περιστρέφεται. Σε αντάλλαγμα οι νοικοκυρές και οι οικοδεσπότες δίνουν χρήματα για την ενίσχυση των σχολικών δραστηριοτήτων , κεράσματα, αλλά βάζουν και αυγά στα καλάθια των παιδιών όπως απαιτεί το έθιμο.
Το έθιμο αναβιώνει κάθε 1η Μαρτίου, σηματοδοτώντας το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης και της αναγέννησης της φύσης.
Την όμορφη και ευχάριστη αυτή εμπειρία την έζησα, στο Δημαρχείο Αιανής στα έτη 2007-2014 όπου μας επισκέπτονταν τα παιδιά.

(1)Απο το βιβλίο ΑΙΑΝΗ του Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου.
Υ/Γ Οι φωτογραφίες απο τα έτη 2007-2009-2010

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.