kozan.gr: Πώς ο Δήμος Βελβεντού, με τη μετατόπιση ενός λιμενίσκου, από την ακτή Πλατανόλακκα στη θέση Βαμβακιές, σχεδιάζει να δημιουργήσει υποδομές για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών και ναυταθλητικών δραστηριοτήτων καθώς κι εκδηλώσεων αναψυχής

4 Μαρτίου 2020
15:36

Πριν από δέκα περίπου χρόνια η Π.Ε. Κοζάνης στο πλαίσιο του έργου «Πλωτοί λιμενίσκοι λίμνης Πολυφύτου» κατασκεύασε μεταξύ των άλλων κι έναν λιμενίσκο στην ακτή Πλατανόλακκα ένα χιλιόμετρο πριν το φράγμα Πολυφύτου και 7 χλμ βορείως του οικισμού Βελβεντού ως χώρο προσέγγισης σκαφών και για διάφορες ναυταθλητικές δραστηριότητες. Με την πάροδο των ετών αποδείχτηκε ότι ο λιμενίσκος παραμένει αχρησιμοποίητος διότι βρίσκεται σε θέση απομονωμένη και δύσκολη ως προς το να προσεγγιστεί από επισκέπτες. Επίσης όταν η στάθμη των νερών της λίμνης πέφτει τους καλοκαιρινούς μήνες το μεγαλύτερο μέρος της πλωτής κατασκευής παραμένει εκτός υδάτων και δεν προσφέρεται για λιμναίες δραστηριότητες, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Ο επανασυσταθείς από 1/9/2019 Δήμος Βελβεντού στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER του ΕΠΑλΘ 2014 –2020 με ΕΦ την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας –ΑΝΚΟ προτίθεται να υποβάλει πρόταση αξιοποίησης του μικρού όρμου της λίμνης στη θέση Βαμβακιές, δύο χιλιόμετρα δυτικά του Βελβεντού . Ο όρμος αυτός βρίσκεται μεταξύ τριών επισκέψιμων οινοποιείων (Βογιατζή, Ζανδέ & Καμκούτη) και πλησίον των δύο αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣΕΠΟΠ & ΔΗΜΗΤΡΑ), ενώ στην βορειοανατολικήτου πλευρά υπάρχει φυσικός χώρος συγκέντρωσης ορνιθοπανίδας της λίμνης. Ο Δήμος αξιοποιώντας αυτό το πλεονέκτημα θέσης θα υποβάλει πρόταση στο τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADERτου ΕΠΑλΘ 2014-2020 για τη διαμόρφωση του χώρου οικοπαρατήρησης και αναψυχής με ελαφριές ξύλινες κατασκευές όπως παρατηρητήριο πανίδας, κιόσκια, παγκάκια και χώρους εξυπηρέτησης κοινού. Με αυτές τις παρεμβάσεις θα δημιουργηθούν οι υποδομές για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών και ναυταθλητικών δραστηριοτήτων καθώς και εκδηλώσεων αναψυχής στην προτεινόμενη περιοχή φυσικού κάλους. Για το παρατηρητήριο πανίδας υπάρχει ήδη σε εξέλιξη μια συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού με στόχο την αξιοποίησή του από τους επισκέπτες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα πλαίσια των παιδαγωγικών προγραμμάτων του. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 35.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ Βελβεντού τα 14 χρόνια της λειτουργίας του.

Όπως υποστηρίζουν οι διοικούντες του Δήμου Βελβεντού, με το νέο έργο, μοναδικό στο είδος του στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου, η επισκεψιμότητα θα αυξηθεί πολλαπλά ενώ τα περιβαλλοντικά προγράμματα θα αποκτήσουν άμεση σύνδεση με πρακτικό μέρος στο φυσικό περιβάλλον. Το έργο θα έχει φορέα υλοποίησης και λειτουργίας τον επανασυσταθέντα Δήμο Βελβεντού. Γενικότερος στόχος του Δήμου Βελβεντού είναι η δημιουργία μιας ακόμα θέσης, πέραν των άλλων που ήδη έχει, για ανάπτυξη οικοτουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή και για πρώτη φορά με άξονα την λίμνη Πολυφύτου.

Ένα σχόλιο

  • Μπράβο σας.και ο γειτονικός δήμος θα μπορούσε να ασχοληθεί αλλά προτεραιότητα έχει πως θα κάνει άνω κάτω τον δήμο ο δήμαρχος για να δείξει πόσο μάγκας είναι και να αυτό θαυμάζεται στο φεισμπουκ. Έτσι λοιπόν απλά ζηλευουμε

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.