Ανοιχτή, ενημερωτική επιστολή – Δημοτική παράταξη Σερβίων “ΣΤΑΣΗ ΣΕΒΙΩΝ”: “Οι προτάσεις του Δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, για τη “Μετά λιγνίτη εποχή”,είναι καθαρά προσωπικές”

12 Μαρτίου 2020
05:22

 

Η Δημοτική Παράταξη του Δήμου Σερβίων “ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ” ζήτησε κατά επανάληψη ειδική συνεδρίαση για τη “Μετά λιγνίτη εποχή” χωρίς να εισακουστεί. Κατόπιν της επιμονής μας, η οποία αποτυπώθηκε και γραπτώς, στη Δημοτική Συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου, ετέθει ως θέμα ημερήσιας διάταξης ανάμεσα σε είκοσι και πλέον ζητημάτων (τόσο τακτικών όσο και έκτακτων).

Η δική μας θέση ήταν και είναι, πως το Δημοτικό Συμβούλιο όφειλε σειρά ειδικών συνεδριάσεων για τη “Μετά λιγνίτη εποχή” η οποία θα καθορίσει το μέλλον όλων μας. Η όποια προχειρότητα εκ μέρους της Δημοτικής αρχής καταγράφεται και
εν πολλοίς κρίνεται.

Η έντονη ανησυχία της “ΣΤΑΣΗΣ ΣΕΡΒΙΩΝ” επίσης κρίνεται.

Εν κατακλείδι :

Το μείζον θέμα άνοιξε για πρώτη φορά και δεν υπήρξε ψήφιση καμίας πρότασης. Οι προτάσεις του Δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας είναι καθαρά προσωπικές, όπως άλλωστε το δήλωσε επίσημα και ο ίδιος. ( στα πρακτικά της συνεδρίασης της 9ης Μαρτίου είναι καταγεγραμμένο).

Διανύουμε περίοδο ουσιαστικών θέσεων απέναντι στο ταμείο Δίκαιας Μετάβασης και η διαχείριση του θέματος των ΜΑΒΕ αφορά στο Β΄βαθμό ΟΤΑ. Η δική μας ευθύνη,ως Α΄ βαθμός ΟΤΑ, είναι απέναντι στους συνδημότες μας που ως παράταξη τους σεβόμαστε απόλυτα και η άποψή τους είναι κανόνας προς συζήτηση.

Αφού διευκρινίσουμε ότι σε πρώτη φάση εκ μέρους μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων, χαράχτηκαν άξονες ειδικού ενδιαφέροντος (πρωτογενής -δευτερογενής τομέας,περιβάλλον,ορυκτός και φτερωτός πλούτος, -Τουρισμός) προκειμένου να αναπτυχθούν σε άλλο χρόνο, δηλώνουμε ξεκάθαρα την διάθεση ώριμης συναίνεσης που μας διακατέχει και σας παραθέτουμε
τις προτάσεις μας γενικού ενδιαφέροντος, όπως ακριβώς διατυπώθηκαν:

1) ΠΡΟΤΑΣΗ

Η Παράταξή μας, θεωρεί πως η απόφαση της Κυβέρνησης που αφορά στο κλείσιμο των ΑΗΣ από το 2023 και μέχρι το 2028, δημιουργεί ασφυκτική πίεση χρόνου πρός το ζητούμενο που είναι η ομαλή μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Ζητάμε από το σώμα να τεθεί προς ψήφιση η πρότασή μας :

– Παράταση χρονική τουλάχιστον δέκα ετών .

2) ΠΡΟΤΑΣΗ

Η Παράταξή μας θεωρεί ότι το θέμα της θέρμανσης είναι μέγα ζητούμενο για έναν Δήμο που στο ανάγλυφό του μετράει χωριά
όπως το Λιβαδερό (χειμάζουσα περιοχή 1200 μέτρα υψόμετρο) Μεταξά, Φρούριο και όλα τα δημοτικά διαμερίσματα ανεξαιρέτως.

Είμαστε αρωγοί στο αίτημα των άλλων Δήμων. Αναμφίβολα η Περιφερειακή μας συνείδηση ορίζει και την στήριξή μας στο δίκαιο αίτημα για ομαλή χρήση τηλεθέρμανσης. Ωστόσο ο δικός μας Δήμος δεν χαίρει αυτού του αγαθού. Συνεπώς ζητάμε
από το σώμα να τεθεί προς ψήφιση η πρόταση μας :

– Το φυσικό αέριο να περάσει και από τον Δήμο Σερβίων

3) ΠΡΟΤΑΣΗ

Η Παράταξή μας είναι ένθερμη στο αίτημα που αφορά στις μετεγκαταστάσεις της Ακρινής και των Αναργύρων. Το ίδιο ένθερμη και
για την αποκατάσταση των εδαφών. Ωστόσο αυτά τα αιτήματα δεν απευθύνονται στον γεωγραφικό ορίζοντα του
Δήμου Σερβίων. Τα δικά μας ( 64.000 χιλιάδες στρέμματα γης) είναι μέσα στο νερό καθώς
και ένα ολόκληρο χωριό.

Ζητάμε από το σώμα να τεθεί προς ψήφιση η πρότασή μας:

– Αναδασμοί και άρδευση στο σύνολο του Δήμου.

Η ευθύνη, λόγων και πράξεων επιβάλλει να δημοσιεύσουμε και το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τον θεσμό των Δημοτικών οργάνων.

ΑΡΙΘ.: 1065/80 Βλέπετε το άρθρο 104 ΦΕΚ: 168Α

Άρθρο 104

Αρμοδιότητες του δημάρχου.

1. Ο δήμαρχος: α) εκπροσωπεί τον δήμο στα δικαστήρια και σε κάθε δημόσια αρχή και δίνει τους όρκους που επιβάλλονται στον δήμο, β) εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της δημαρχιακής επιτροπής, γ) είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών του δήμου και τις διευθύνει, δ) είναι προϊστάμενος όλου του προσωπικού του δήμου, αποφασίζει για τον διορισμό αυτού και εκδίδει τις πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για τον διορισμό, τις κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές και την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου, ε’) διατάζει την είσπραξη των δημοτικών εσόδων και εκδίδει τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής εις βάρος των πιστώσεων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό ή έχουν ψηφιστεί με ειδικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αφού προηγουμένως έχουν ελεγχθεί τα σχετικά δικαιολογητικά από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, στ) υπογράφει τις συμβάσεις που συνάπτει ο δήμος, ζ) εκδίδει πιστοποιητικά προσωπικής και οικογενειακής καταστάσεως των δημοτών και η) ασκεί τις αρμοδιότητες που του αναθέτουν ειδικές διατάξεις του Κώδικα ή άλλου νόμου.

2. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση που δημιουργείται προφανής κίνδυνος ή ζημία των δημοτικών συμφερόντων από την αναβολή, ο δήμαρχος μπορεί να λάβει μέτρα για θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της δημαρχιακής επιτροπής, οφείλει όμως να υποβάλει αμέσως τις ενέργειες του στην έγκριση της.

3. Σε περίπτωση που τα συμφέροντα του δημάρχου συγκρούονται με τα συμφέροντα του δήμου, τα καθήκοντα του δημάρχου ασκεί ο βοηθός δημάρχου, και, αν υπάρχουν περισσότεροι βοηθοί δημάρχου, αυτός που ορίζεται από τον δήμαρχο. Αν και τα συμφέροντα των βοηθών αυτών συγκρούονται με τα συμφέροντα του δήμου, τα καθήκοντα του δημάρχου ασκεί ο δημοτικός σύμβουλος που ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο.

Με τιμή
Λαζαρίτσα Σπυρίδου
Επικεφαλής Δημοτικης Παράταξης “ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ”

6 σχόλια

  • Ξεχνάτε όμως πως η παράταξη σας στήριξε την κυβέρνηση Καραμανλή στηρίχτηκε από αυτήν…. Οπότε ποιον κοροιδευετευγια τα μέτρα που προτείνετε; Γιάννης κρούει Γιάννης κλαίει….

  • Το αστείο παρατράβηξε. Καλές οι «προσωπικές απόψεις» που μάλιστα φημολογείται ότι μεταφέρθηκαν και στον Γεωργιάδη και στον Χατζηδάκη.
    Πρέπει να κινηθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση γιατί όχι και σύμβουλοι της παράταξης του Ελευθερίου κατά του δημάρχου με καταγγελία στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Υπάρχει σαφής υπέρβαση αρμοδιοτήτων και κατάχρηση εξουσίας από τον δήμαρχο.
    υγ κύριε/ κυρία 7:23. Για την ταμπακιέρα θα πείτε κάτι; Είχε δηλώσει ποτέ ο κος Ελευθερίου ότι είναι υπέρ της μετατροπής της ΜΑΒΕ σε ΧΥΤΑ Αμιάντους Αυτός δεν δήλωνε προεκλογικά για μεγάλη ευκαιρία της περιοχής να αναπτυχθεί σαν σε περιοχή βιολογικών προιόντων και τουρισμό με τα Μπουχάρια και να αναπτυχθεί το αρδευτικό; Και καθώς εμπλέκετε και τα κόμματα, αυτή είναι η δημοκρατική συνείδηση του κου Ελευθερίου; Αγνοώντας κάθε θεσμό, δημοτικό συμβούλιο, τοπικές κοινωνίες;

  • Εσύ προκάλεσες την συζήτηση και δεν έκανες ούτε μία πρόταση δική σου.
    Είπες να μην κλείσουν οι μονάδες, πέστα στον Πρωθυπουργό σου και όχι στον Δήμαρχο, εκείνος έχει το μαχαίρι.
    Είπες για φυσικό αέριο, κάτσε να δούμε θα πάρουν Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, άμα πάρουν γράψε με
    Είπες για τους ΤΟΕΒ οι οποίοι είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
    Είπες κάτι για τον Δήμο, κάποια δική σου πρόταση για το πως θα αναπτυχθεί ο Δήμος;
    Κριτική μπορούμε να κάνουμε όλοι, οι προτάσεις θέλουν σκέψη και μυαλό

  • Ανάπτυξη ο χυτά αμιάντου; Ε κάντε τον στα σερβια. Να μην παιδειονται και οι οδηγοί των φορτηγών μέσα από τα χωρια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.