Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό όλων των δομών υγείας στην ΠΕ Κοζάνης

15 Μαρτίου 2020
21:10

 

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας που σε συνθήκες πανδημίας και εξάπλωσης του κορονοϊού καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού και των εργαζομένων. Ωστόσο το φιλότιμο και οι άοκνες προσπάθειες του προσωπικού δεν αρκούν για να δοθεί η μάχη.

Το Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» ονομάστηκε νοσοκομείο αναφοράς ενώ είναι γνωστό ότι παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Οι μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού διατμηματικά αποτελούν μόνο προσωρινό μέτρο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν λύση.

Αποτελούν τεράστιο εμπαιγμό οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις γιατρών, την ώρα που στην υπάρχουσα προκήρυξη δεν περιλαμβάνεται ούτε μία πρόσληψη γιατρού.

Καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της πανδημίας χρειάζεται να ληφθούν άμεσα ενισχυμένα μέτρα με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων.

Μέτρα που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν:

  • Μαζικές προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζόμενων άμεσα.
  • Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας (καθαρίστριες, βοηθών θαλάμου, προσωπικό πλυντηρίων) Επείγουσα επαναπρόσληψη των καθαριστριών που απολύθηκαν πριν λίγους μήνες και έχουν εμπειρία του χώρου και της εργασίας. Μονιμοποίηση των καθαριστριών που εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
  • Αναβάθμιση της λειτουργίας της κουζίνας του νοσοκομείου αποκλειστικά με μόνιμους εργαζόμενους, μάγειρες, βοηθούς και τραπεζοκόμους σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση συμβασιούχων και επικουρικών.
  • Μόνο με τη ραγδαία αύξηση του προσωπικού μπορούν να εξασφαλιστούν ειδικές άδειες στους εργαζόμενους που φροντίζουν παιδιά, ηλικιωμένους ή αρρώστους στο σπίτι. Μόνο με την κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό μπορούν πραγματικά οι βαρέως πάσχοντες συνάδελφοι υγειονομικοί να μην εκτεθούν σε σοβαρό κίνδυνο. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί επάρκεια, εάν επιβεβαιωθεί η αυξημένη πιθανότητα νόσησης του προσωπικού.
  • Άμεση ένταξη των επαγγελμάτων όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας στα ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Εξασφάλιση των υλικών μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας σε όλο το προσωπικό όλων των τμημάτων (μάσκες, αντισηπτικό, στολές μίας χρήσης, όπου είναι απαραίτητο).
  • Πλήρη στελέχωση μόνιμων θέσεων ιατρών και λοιπού προσωπικού της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εξοπλισμός των κέντρων υγείας με δυνατότητα ευρέως φάσματος εργαστηριακών εξετάσεων.
  • Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό και αναλώσιμα υλικά.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, επιχειρούν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει έναν αντικειμενικό κίνδυνο, που έχει ορατές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και στην οικονομία της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικές. 

Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων. 

Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού.

Τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και πρόληψης στον πληθυσμό για να εφαρμοστούν υποχρεωτικά, πρέπει να συνοδεύονται και με αντίστοιχα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των ίδιων των εργαζομένων. Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στηρίζουν μόνο τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ επιφυλάσσουν καθεστώς “καραντίνας” για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πτολεμαΐδα 15/03/2020

2 σχόλια

  • .Μία άκρως ενδιαφέρουσα άποψη με αφορμή την αποψινή κίνηση που προωθείται από τα social media, καταθέτει ο γιατρός του Πανπιστημιακού Νοσοκομείου Θάνος Πασχάλης με ανάρτησή του στο FB:

    Δε θέλουμε χειροκρότημα. Βαρέα και ανθυγιεινά θέλουμε. Να Μην παίρνουμε 2 ευρώ καθαρά την ωρα. Να μη μας φτύνεις θέλουμε. Να μη νομίζεις οτι επειδη εχεις μια επιχειρηση σου ανήκουμε. Να μην πατας στα επειγοντα για ψυλλου πηδημα θέλουμε.
    Θελουμε να μη μας λες γιατρούδακια. Θέλουμε σεβασμό. Θέλουμε να μας υποστηρίζεις οταν λεμε οτι έχει ελλειψεις το νοσοκομείο κ οχι να μας λες βολεμένους.
    Αλλα πανω απ ολα θελουμε να ζήσεις.
    Γιατι οι περισσότεροι απο εμάς δεν το κάναμε απο χόμπι.
    Και επειδή θελουμε να ζήσεις, θελουμε κ εμείς να ζήσουμε.
    Γι αυτο, δε θέλουμε χειροκρότημα.
    Μεινε σπίτι και θα σε χειροκροτήσουμε εμεις…

    • Οι διαδικτυακές προτροπές για χειροκροτήματα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές από τους σημερινούς αλλά και τους προηγούμενους κυβερνώντες που έχουν διαλύσει τη Δημόσια Υγεία, είναι υποκριτική.

      Προκαλούν οργή στους μαχόμενους υγειονομικούς που δίνουν αυτές τις μέρες άνιση μάχη με το θάνατο. Κάποτε μας λοιδορούσαν -επί τουλάχιστον μια δεκαετία- ότι τα αιτήματα για ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα αιτήματα για προσλήψεις και εξοπλισμό ήταν μαξιμαλιστικά κ ανέφικτα. Σήμερα όλος λαός καταλαβαίνει και βλέπει πως ήταν ανάγκη. Και για το χθες και για σήμερα και για το μέλλον.

      Δεν πιστεύει κάνεις τους υποκριτές. Ας αφήσουν τα ανέξοδα λόγια στήριξης και να προχωρήσουν εδώ και τώρα σε προσλήψεις και σε άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ, καλύπτοντας τα κενά και τις ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

      Αυτές τις μέρες δίνουμε τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό, μαζί με το λαό. Τη στήριξη του, τη βλέπουμε καθημερινά στα μάτια των ασθενών και των οικογενειών τους.

      Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.